Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

ROC Midden Nederland, locatie Dasseweide te Nieuwegein

20 februari 2013
Spannende combinatie van onderwijsgebouw en stormbaan...

De renovatie en nieuwbouw van het ROC MN aan de Dasseweide in Nieuwegein is het resultaat van een gewonnen Europese aanbesteding. Het bestaande schoolgebouw is grondig gerenoveerd en gemoderniseerd. Door de toevoeging van een iconografische nieuwbouw heeft de school een krachtige eigen identiteit gekregen, passend bij het aangeboden onderwijs.

Stedenbouwkundige inpassing
De nieuwe uitbreiding van het ROC aan de Dasseweide is geplaatst tussen (en gedeeltelijk bovenop) de bestaande gymzalen en het te renoveren schoolgebouw. Deze positie is bepaald door de randvoorwaarden vanuit het bestemmingsplan, heeft de minste ruimtelijke impact op het beperkte beschikbare kavel en is een logische positie binnen de bestaande organisatiestructuur van de school.

De toevoeging van een nieuwe entree zorgt ervoor dat de school ook vanaf het parkeerterrein goed bereikbaar en herkenbaar is, en vormt samen met de bestaande entree aan de Middenweide een doorgaande structuur. Op het bestaande kavel zijn tevens een stormbaan voor militairen en een oefenterrein voor particuliere beveiligers aangebracht.

Bouwkundige ingrepen in het bestaande gebouw
Het bestaande onderwijsgebouw was sterk gedateerd en kampte met achterstallig onderhoud, voornamelijk aan de binnenzijde. Het programma van eisen en het budget dicteerde een 'sobere en doelmatige' benadering van alle bouwkundige ingrepen met als doel het onderwijsklimaat te verbeteren. Om dit te bereiken zijn op een aantal plaatsen bouwkundige aanpassingen gedaan aan de gebouwindeling, voornamelijk door het samenvoegen van lokalen en toevoeging van opleidingspecifieke ruimtes. Het gehele gebouw is voorzien van een nieuwe ventilatie-installatie (mechanische afzuiging met natuurlijke toevoer door gevelroosters) en nieuwe vloer-, wand- en plafondafwerkingen.

Architectuur en vormgeving van het exterieur
Voor de architectonische vormgeving van het exterieur is gezocht naar een vormentaal die aansluit bij het aangeboden onderwijs Defensie en Veiligheid; stoere opleidingen met een duidelijk eigen identiteit. De klimtoren (ruim 11 meter hoog) op de hoek van het gebouw en de schuine gevels van de nieuwbouw zijn een duidelijke referentie naar het sportieve en lichamelijke karakter van de defensieopleiding en vormen een markering van de nieuwe entree vanaf de parkeerplaats. De iconografische vorm doet denken aan 'stealth-vormen' uit de militaire wereld. Door een gedeelte van het onderwijs letterlijk op en aan het gebouw plaats te laten vinden en zichtbaar te maken, worden opleiding en gebouw verbonden. Hiervoor is een gevelbeplating gekozen die gebruikt wordt in klimhallen en aan klimtorens. Deze extreem vochtbestendige geacetyleerde MDF-platen zijn bevestigd op een achterconstructie die rust op dragende sandwichpanelen die de binnengevel vormen. De bestaande gevels van de school zijn gerenoveerd d.m.v. de toepassing van HR++ beglazing en nieuw schilderwerk op kozijnen en panelen.

Architectuur en vormgeving van het interieur
De belangrijkste ingreep in het interieur omvat een prominente doorgaande lockerwand vanaf de huidige hoofdentree naar de nieuwe entree voor Defensie. In dit element zijn de (extra diepe) lockers voor cursisten, vitrinekasten en de doorgangen naar de lokalen opgenomen. Door kleurgebruik en de mogelijkheid tot het exposeren van opleidinggebonden items (helmen, wapens, posters, etc.) wordt de identiteit van de opleidingen benadrukt.

De oppervlakte van de bestaande aula van in school is vergroot door de toevoeging van een entresolvloer en het openbreken van de docentenruimte. Hierdoor is een lichte en ruime pauzeruimte ontstaan die voldoende oppervlakte biedt voor het toegenomen aantal cursisten.

In algemene zin is de rest van het interieur van de school drastisch gemoderniseerd en voorzien van nieuwe afwerkingen: volledig nieuwe toiletgroepen (ook bouwkundig), nieuwe vloer- en wandafwerking in alle gangzones, nieuwe sportvloeren in de gymzalen, en een volledig nieuwe kleurstelling voor het schilderwerk in het interieur.

Functionele indeling en programma
Het programma van de school bestaat in de basis uit de twee 'Colleges' van het ROC Midden Nederland: Veiligheid College en Defensie College. Bij deze twee MBO opleidingen worden de cursisten opgeleid tot particulier beveiliger of klaargestoomd voor een carrière bij Defensie (voornamelijk de Koninklijke Landmacht). Aanvullend hierop is een fitnessfunctie in de nieuwbouw toegevoegd die zelfstandig binnen het gebouw geëxploiteerd kan worden. Een eigen entree, balie en keuken zorgen ervoor dat de fitnessruimte ook in de avonduren gebruikt kan worden door derden.

De verschillende functies en afdelingen zijn zoveel als mogelijk geclusterd. Zo zijn de lokalen en ruimtes voor de opleidingen Defensie en Veiligheid 'gescheiden' door de administratieve en ondersteunende functies, die zo centraal mogelijk in het gebouw liggen, nabij de hoofdentree. Op deze manier kunnen de 'werelden' en identiteiten van de beide opleidingen optimaal in het interieur geëxposeerd worden, bijvoorbeeld door kleur- en materiaalgebruik.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met RoosRos Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan