Renovatie en uitbreiding brede school De Repelaer Dordrecht

20 februari 2013
Zorgvuldige renovatie van historisch monumentaal onderwijspand in Dordrecht en ‘eigenwijze’ nieuwbouw vormen samen de brede school De Repelaer. Basisonderwijs in historische context met eigentijdse voorzieningen en inspirerende huisvesting voor kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, etc.

Het monumentale pand van de voormalige Groen van Prinstererschool ligt centraal in het land van Valk, een typische dertigerjaren woonwijk
in Dordrecht. Het gebouw ligt met het schoolplein en de entree aan het einde van een groene as in de vorm van een singel geflankeerd door prachtige platanen. Aan weerszijden staan de omringende woningen dicht op het gebouw en het plein. Waar het gebouw zich aan de Vorensaeterstraat in de rooilijn voegt, vormt het schoolplein aan de andere zijde een gat in de wand van de Standhasenstraat. Het behouden van de stedenbouwkundige structuur en de asymmetrische opbouw van de gevel waren uitgangspunten voor het bepalen van de vorm en positie van de uitbreiding.

De uitbreidingsvraag van 700 m2 kon voor een groot deel worden opgelost door op de bergzolder een drietal lokalen te realiseren. Deze ‘schatkamer’ is van nieuwe vloeren en met behoud van de ruimtelijke kwaliteit voorzien van onderwijsruimten. Aan de straatzijde is extra ruimte in de lokalen dankzij een in stijl ontworpen dakkapel. Aan de gang en pleinzijde is daglicht binnengehaald door een subtiele insnijding in het dakvlak. Ook is de zolder, net als het gehele historische gebouw, voorzien van een luchtbehandeling gebaseerd op Frisse Scholen klasse B. Bewust is er voor gekozen om het gebouw met dezelfde zorgvuldigheid te behandelen als in het verleden gedaan is. De nieuwe installaties zijn niet in het zicht, maar op de zolder weggewerkt in een lange koof boven de lokaalwand en op de overige verdiepingen in het ruime plenum. De luchtbehandelingskast zelf is naast het gebouw in een glazen serre geplaats. De buitenzijde van het pand kon zo helemaal gaaf blijven. Op de zolder zijn de spanten in het zicht gebleven en geven deze ruimtes karakter.

De dubbele deuren in de lokaalwand kunnen worden opengezet, zodat er contact is met de zelfstudieruimtes op de gang. De nieuwe trappen in het gebouw om de zolder te ontsluiten zijn op een logische plaats in het gebouw gepositioneerd. Vanuit de personeelskamer en de directiekamer is er extra zicht op de hal en gangen gecreëerd.

Door het inpassen van de lokalen kon het programma van de nieuwbouw worden gereduceerd tot een multifunctionele ruimte, een BSO, een peuterspeelzaal, een speellokaal en een kinderdagverblijf. De nieuwbouw op het plein staat los van het bestaande monumentale pand en respecteert de bestaande zichtlijnen vanuit de omgeving. Ze is ontworpen als een contrasterend, eigentijds ‘bonbondoosje' met glazen gevels en een verticale geleding van houten lamellen. Door het terugplaatsen van de platanen wordt het plein op termijn weer onderdeel van de groene as zoals deze in het stedenbouwkundig plan ooit bedoeld was.

De lamellen zorgen voor zonwering, terwijl de hoge ramen het licht diep in ruimtes laten doordringen. Door de grote glaspartijen is er veel interactie tussen de oud- en de nieuwbouw. De sterke visuele relatie werkt in dit geval beter dan een fysieke, en het loshouden van de nieuwbouw blijkt zo een verassend goede keuze voor een brede school. Binnen in de ellipsvormige nieuwbouw zijn de sanitaire ruimtes en de bergingen in een losstaand afgerond volume geplaatst. Daarachter zijn de trappen en de entrees geplaatst, zodat een ruimtelijk spel ontstaat en direct de logistiek van twee entrees en vluchten zijn opgelost. De grote open ruimtes zijn te scheiden door een panelenwand, waardoor er in gebruik veel mogelijkheden zijn.

Twee sterk contrasterende gebouwen zijn met een vergelijkbare zorgvuldigheid behandeld en vormen samen een eenheid in gebruik. De bouwkunde is zowel in de oud- als de nieuwbouw te ervaren voor de kinderen. De spanten op de zolder geven structuur aan de ruimte, de lamellen versterken de beleving van de zon.

Kortom, een inspirerende leer- en speelomgeving in een historische wijk in Dordrecht.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RoosRos Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan