Eigentijds wonen in een oude landbouwschuur
20 maart 2014
In Zuid-Beijerland (ZH) staat de prachtige woonboerderij Egmondsoord. Na een grondige verbouwing van woonhuis, schuur en zomerhuis ontstond een sfeervolle woonboerderij, waar veel historische elementen in bewaard zijn gebleven. RoosRos Architecten maakte het ontwerp.
Een historische boerderij ombouwen tot een interessant woonhuis wordt succesvol als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Allereerst moet het gebouw het toelaten en de regelgeving moet het niet blokkeren. Daarnaast moeten de toekomstige bewoners het graag willen en de architect moet bevlogen zijn.
Bij de transformatie van Egmondsoord werd niet alleen aan al deze aspecten voldaan, maar was de opdrachtgever bovendien bijzonder gemotiveerd en deskundig en de interieurarchitect kon zijn kennis en kunde op het gebied van restauratietechniek, bouwkunde en interieur integraal in het plan verwerken.
Grote schuren
In het Hoeksche Waardse polderlandschap staan karakteristieke boerderijen die gekenmerkt worden door grote schuren. Regelmatig zien boeren zich genoodzaakt om hun boerderij af te stoten, óf omdat vanwege schaalvergroting van de landbouw het aantal landbouwbedrijven afneemt óf omdat de gebouwen niet meer geschikt zijn voor de steeds groter wordende landbouwmachines en voor de huidige opslagmethodiek.
In de schuren werden in de loop van eeuwen landbouwproducten opgeslagen zoals graan en aardappels. Robuuste houten spanten dragen de grote kenmerkende boerderijkap. Brede inrijdeuren gaven de landbouwvoertuigen toegang tot de schuur.
Contrasten
In nauw overleg met de opdrachtgever werd een plan gemaakt dat recht doet aan alle wensen die er leefden: open wonen in de voormalige schuur, veel daglicht, zicht, ruimte, helderheid, transparantie, intimiteit, sfeer. Contrasten zijn bewust gezocht: open naast gesloten, niet alleen licht, maar ook donker (de zwarte, raamloze entree in de voormalige aardappelcellen), glad naast strak, grote maten en verfijnde details. Wezenlijk is de ruimtewerking. De grote inrijdeuren zijn niet vervangen door nieuwe glazen deuren, maar de deuropeningen zijn volledig gevuld met vast glas. Daardoor is het mogelijk om van voor tot achter door de schuur heen te kijken, maar daardoor ontstaat ook een intense relatie met het omliggende grootschalige landschap.
Opdrachtgevers:
“Vroeger lagen hier aardappelen opgeslagen, later werden er paarden gehouden. Een enorme uitdaging dus om van deze landbouwschuur een mooie woning te maken! RoosRos heeft, samen met Robert-Jan, een geweldig plan ontworpen. Door met verschillende hoogteniveaus te werken, ervaar je overal ruimte. Toch is de sfeer, dankzij het behoud van oude details zoals de originele balken, intiem en geborgen. De badkamer is als het ware een doos in een ruimte, een kenmerk van Mart Ros. De combinatie van Belgisch hardsteen met het witte sanitair is prachtig. Verder valt er in heel de woning natuurlijk licht binnen en heb je, waar je ook staat, zicht op de prachtige landerijen om de woning. Wij leven echt in een heel bijzondere woning.”