LOOS, Den Haag

19 oktober
78 appartementen en een half verdiepte stallingsgarage voor 52 auto’s

Onderzoek herontwikkeling locatie kerkgebouw
In opdracht van Lingotto is AAARCHITECTEN gevraagd om een bestaande kerklocatie in Loosduinen te onderzoeken op de mogelijkheden van een woonbestemming. Een woonbestemming vormde het belangrijkste uitgangspunt vanuit de sterke behoefte aan woonruimte in Den Haag (agenda Ruimte voor de Stad) en de situering van de huidige kerk in een rustige woonwijk. Aan mogelijke andere functies, in de jaren dat de kerk leegstond, bleek geen behoefte. Meerdere studies en constructief en bouwkundig onderzoek wijst uit dat hergebruik of (gedeeltelijk) behoud van de kerk niet mogelijk is. Sloop en mogelijk hergebruik van onderdelen van de kerk blijkt de enige optie. De taakstelling bij de start bestond uit het realiseren van circa 60 middeldure huurwoningen. Stijgende bouwprijzen en aangescherpte duurzaamheidsmaatregelen gedurende de ontwikkeling van het plan maakt bezuiniging en optimalisering noodzakelijk, om tot een haalbare businesscase te komen.

Stedenbouwkundige samenhang
Dit plan gaat uit van sloop van de kerk, zodat ruimte ontstaat voor een ontspannen plan, wat voorziet in zo veel mogelijk half verdiepte parkeerplaatsen op eigen terrein. Het plan reageert op intelligente wijze op de complexe en onsamenhangende stedenbouwkundige situatie, die bestaat uit 4-8 lagen hoge blokken uit wederopbouw periode, urban villa’s en laagbouwwoningen. Het nieuwe appartementengebouw herstelt de onduidelijke situatie door alle rooilijnen en hoogtes van de gebouwen in de directe omgeving zowel in horizontale als verticale zin te respecteren. Het concept van het gebouw bestaat uit een appartementengebouw met 78 woningen, variërend in grootte van ca. 50 - 85 m2 GO, georganiseerd rondom een open hof. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen aan de zuidzijde en heeft een hoogteaccent van totaal negen bouwlagen op de hoek Aaltje Noordewierstraat - Louis Davidsstraat. Het overgrote deel van de woningen is op deze beide straten georiënteerd en heeft aan deze zijden inpandige buitenruimtes. De woningen zijn zo veel mogelijk levensloopbestendig ontworpen, gebaseerd op de doelgroep van voornamelijk ouderen.

Architectonische relatie met context
De complexe stedenbouwkundige en programmatische puzzel is vertaald in een helder en elegant gebouw wat een nieuw herkenningspunt vormt in de wijk. De architectuur met horizontale vloervelden met daartussen verdiepingshoge vullingen van hout en glas refereert aan het seriematige karakter van de wederopbouwperiode. De gebogen opbouw van het volume maakt het gebouw tegelijkertijd los van de rechthoekige blokken uit de directe omgeving. Een twee lagen hoge entree aan de Aaltje Noordewierstraat verbindt de hof met de straat en is gesitueerd in het hoogste deel van het bouwblok met negen bouwlagen. De entree biedt toegang tot alle woningen die vanuit de hof zijn ontsloten en legt een relatie met de vormgeving van toegangen uit de naastgelegen woongebouwen uit de wederopbouwperiode.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan