Zonnehof, Duivendrecht

7 oktober 2020
137 grondgebonden woningen en appartementen

Gewonnen prijsvraag
Het oorspronkelijke plan Zonnehof in Duivendrecht kent een lange geschiedenis. AAARCHITECTEN won de door Zonnehuisgroep Amstelland uitgeschreven prijsvraag onder drie bureaus voor de realisatie van een kleinschalig groepswonen project. Het plan moest echter na de voorontwerpfase programmatisch compleet worden herzien vanwege gewijzigde regelgeving in de zorg.

De vervolgopdracht bestond uit een groter programma met 137 grondgebonden woningen en appartementen, verdeeld over zeven bouwdelen. Voor het totale plan, wat onderdeel is van de nieuwbouw van het dorpshart van Duivendrecht, is een stedenbouwkundig- en landschapsontwerp opgesteld door Edwards Stedenbouw en Karres en Brands Landschapsarchitecten. Het totale plangebied bestaat uit twee paviljoens in het park, tussen de bestaande hoogbouwflats in het westen en een meanderende bebouwingswand langs de Satellietbaan, die het totale plangebied aan de oostzijde omarmt. Tussen de beide paviljoens en De Meander bevindt zich nog een tweetal parkblokken, die parallel aan de wijkontsluitingsweg zijn gesitueerd. Een groot deel van het plan bestaat uit levensloopbestendige (zorg)woningen.

Levensloopbestendige paviljoens
De beide paviljoens, ontsloten via een informeel parkeerterrein tussen de gebouwen zijn in oostwest richting vrij in het park gesitueerd. De gebouwen bestaan elk uit 24 zorggerelateerde levensloopbestendige woningen van ca. 55-80 m2. Om bescherming te bieden aan de kwetsbare groep bewoners is gekozen voor een corridor ontsluiting die op de koppen daglicht ontvangen via twee trappenhuizen. De beide in opbouw variërende gebouwen zijn vrijwel identiek, maar door draaien en spiegelen, ontstaan er zowel aan de parkzijde als aan de straatzijde verschillende volumes. De verschuiving in hoogte en lengte wordt zichtbaar gemaakt in de 2- en 3-laagse opbouw van de gebouwen, dakterrassen en witte keimwerk accenten. De ruimte die de blokken innemen in het park wordt gecompenseerd met een dak van mos-sedumvegetatie.

Tussen de volumes in het park en de bebouwingswand van De Meander bevinden zich twee parkblokjes met negen respectievelijk twaalf levensloopbestendige appartementen. Alle woningen zijn op het westen gesitueerd en hebben zicht op de straat en het park. Een overstekende dakrand aan de westzijde waaronder de balkons hangen, vormt de overgang tussen privé en openbaar gebied. De gebouwen zijn zo gesitueerd dat de benodigde parkeerplaatsen aan het zicht worden onttrokken.

Variatie in meanderend lint
De Meander vormt de oostelijke begrenzing van het plan Zonnehof en bestaat grotendeels uit vier bouwlagen met appartementen en een 3-laags deel met grondgebonden woningen aan de noordoostzijde. De totale wand volgt de meanderende Satellietbaan en vertaalt deze weg in een slingerende bebouwingswand. Een wandel- en fietsroute door het plangebied verdeeld De Meander in een zuidelijk en noordelijk deel. De doorsnijding van het blok wordt gemarkeerd door wit gekeimde koppen van de blokken. Ook de entrees en verbijzonderingen in de Accenten in de continue golvende wand zijn wit gekeimd. Bij de grondgebonden woningen is de minder diepe 1e en 2e verdieping benut om het woondeel op de begane grond aan de zijde van de tuin extra hoogte te geven. Een Delftse stoep met muurbanken vormt de overgang tussen privé en openbaar gebied en nodigt uit tot ontmoeting tussen bewoners. In contrast met de paviljoens in het park bestaan de metselwerk gevels van De Meander uit een mix van oker, champagne, wit en antraciet.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan