Spinoza Centre for Neuroimaging, AMC, Amsterdam

22 september 2020
MRI gebouw met 7 Tesla, 3 Tesla en 2 mockscanners, intakeruimtes, ondersteunende ruimtes en kantoorfuncties

Complex programma
De nieuwbouw van het Spinoza Centre for Neuroimaging op het AMC-terrein betreft een hoogwaardig onderzoeksgebouw, waarin onder andere twee MRI scanners zijn ondergebracht. Eén van deze scanners, de 7 Tesla, die gebruikt wordt voor hersenonderzoek, is één van de drie grootste van Nederland. Vanwege de functionele en fysieke relatie is het instituut dichtbij de gebouwen R-Noord en R-Zuid gesitueerd, in de parkzone rondom de AMC gebouwen. Het programma bestaat verder uit een wachtruimte, intakeruimtes, twee mockscanners, ondersteunende ruimtes en kantoren voor onderzoekers.

Bunker in natuurlijk talud
Vanuit veiligheid en gebruik is een MRI gebouw een bunker: gesloten en zonder daglicht. Daglicht en uitzicht zijn alleen gewenst in de wachtruimte en kantoorgedeeltes. De tegenstrijdige wensen zijn opgelost door de opgave als een landschappelijke ingreep op te vatten. We hebben een gebouw ontworpen waarin deze ‘werelden’ nadrukkelijk van elkaar zijn gescheiden. De MRI functies en ondersteunende ruimtes zijn in de ‘plint’ van het gebouw gesitueerd, volledig geïntegreerd in het parklandschap door middel van een natuurlijk talud.

Mysterieuze voile
Een cortenstalen keerwand maakt de plint aan de zijde van R-gebouwen zichtbaar, markeert de entree en vormt een plein tussen de bestaande gebouwen en het instituut. Op de gesloten ‘plint’ zijn de kantoorfuncties geplaatst. In contrast met de cortenstalen keerwand van de begane grond, is de verdieping voorzien van een voorzetgevel, bestaande uit een geperforeerde wit gecoate metalen huid. Deze mysterieuze geperforeerde voile functioneert als zonwering en beveiliging. Het patroon in de huid vormt een ‘scan’ van de ten gevolge van de bouw verplaatste bomen.

Gesloten versus licht en luchtig
De onderzoeksfaciliteit is een samenwerkingsverband van het Nederlands Herseninstituut-KNAW, Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) en het Academisch Medisch Centrum (AMC). Om deze samenwerking en kennisuitwisseling te stimuleren en is gekozen voor maximale transparantie in vormgeving van op de verdieping gelegen kantoorruimten. Werk- en vergaderruimten zijn voorzien van volledig glazen puien. De flexwerkplekken staan in open verbinding met de loungeruimte, keuken en het besloten terras. Ondanks het gesloten karakter van het exterieur is het interieur licht en luchtig door het gefilterde daglicht en het directe daglicht door de in het dak uitgespaarde daklichten en de patio. In de inrichting en aankleding van het gebouw is op verschillende niveaus een relatie gelegd met de kleur en huisstijl van het Spinoza Centre for Neuroimaging.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan