Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Thorax Erasmus MC, Rotterdam

9 oktober 2020
Afdelingen herhuisvesten

Tijdelijk ingrepencentrum
De Thorax afdeling is onderdeel van het Erasmus MC te Rotterdam. Door een vraag naar meer capaciteit, hogere technische en hygiënische eisen en vernieuwingen op medisch technisch gebied, werd besloten drie afdelingen te herhuisvesten.
Het Thorax ingrepencentrum in bouwdeel Bd, wat was bedoeld als interimvoorziening voor de nieuwbouw, staat er na 10 jaar intensief gebruik (2008-2018) inmiddels leeg en verlaten bij. De afdeling is geherhuisvest in de nieuwbouw. De verlaten, er nog goed bijstaande  afdeling, wacht op gebruik door een volgende interimvoorziening. AAARCHITECTEN was destijds verantwoordelijk voor het ontwerp en uitvoeringsbegeleiding.

De architectonische ambitie
Bouwdeel Bd, en gedeeltelijk deel Ba, waarin het Thoraxcentrum diende te worden ondergebracht is een beeldbepalend gebouw en wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk niveau van geïntegreerde bouwtechniek. Alle componenten van ruw- en afbouw zijn ontwikkeld tot een integraal bouwsysteem en geprefabriceerd: het skelet, de aluminium gevel, de stalen binnenwanden met de daarin opgenomen leidingsystemen, de sanitaire ruimtes en plafonds. Deze herkenbare integratie bepaalt in belangrijke mate de architectonische expressie van het bouwwerk, ontworpen door Jaques Choisy.

Door adhoc ingrepen heeft een belangrijke vervuiling plaatsgevonden van de oorspronkelijke helderheid van de integrale architectonische kwaliteit. AAARCHITECTEN bv zag deze integrale kwaliteit in relatie tot het nieuwe programma, de nieuw vereiste technieken en sterk gewijzigde voorschriften, als ultieme uitdaging, deze te herstellen.

Complexiteit van de opdracht
De bouwopgave werd gekenmerkt door een aantal zeer belangrijke randvoorwaarden, die de keuzen in het ontwerp in hoge mate bepaalden.
– De herhuisvesting vond plaats in een gebouw dat van oorsprong niet voor deze functies ontworpen is. De bestaande draagconstructie van het gebouw bepaalt en beperkt de ruimtelijke mogelijkheden. Vooral in de diversiteit van de functies (algemeen en academisch) komt dit tot uitdrukking. Niet alleen ruimtelijk maar zeker ook installatietechnisch.
– Meerdere afdelingen met diverse disciplines dienden tijdens het gehele renovatieproces te blijven functioneren. Dat wil zeggen dat alle vitale functies vóór, tijdens en na de ingreep bruikbaar moesten zijn en blijven. Bijvoorbeeld het ingrepencentrum (operatie- en interventiekamers) was in de bestaande situatie op niveau 4 gehuisvest. In de nieuwe situatie is het ingrepencentrum op niveau 1 gerealiseerd. Dit is door AAARCHITECTEN bv zo in de definitiefase bepaald om tijdens de renovatie geen productieverlies te laten ontstaan.
– Eén van de ontwerpopgaven was de huidige individuele en zelfstandig functionerende afdelingen in het vernieuwde Thoraxcentrum tot één organisatie te integreren. Dit ter bevordering van de samenwerking van de onderlinge afdelingen, het hygiëne regiem en de logistiek.
– Een aantal staffuncties dat elders in het Erasmus complex en op niveau 1 gehuisvest was, diende een (interim)plaats te krijgen in het bouwdeel Bd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan