Research & Development Centre

15 maart 2012
Dinsdag 13 december was de officiële start van de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe Innovation Centre van Royal FrieslandCampina, dat door OeverZaaijer architectuur en stedebouw is ontworpen. Op de campus van Wageningen UR verrijst het komende anderhalf jaar een beeldbepalend gebouw dat medio 2013 door FrieslandCampina in gebruik wordt genomen.

Ontmoeten, delen, inspireren om te innoveren
Het nieuwe gebouw zal ruimte gaan bieden aan ongeveer 400 medewerkers van FrieslandCampina. Zij krijgen de beschikking over circa 4600 m² laboratoria en ruimten voor smaaktesten, een proeffabriek (technohal) van 2500 m², 3800 m² facilitaire ruimten en 7100 m² kantoren. Het FrieslandCampina Innovation Centre biedt ook onderdak aan een zogenoemd Experience Centre met innovatiekeuken en proefbakkerij, waar bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de gehele wereld producten kunnen proeven, ruiken en voelen in een inspirerende omgeving.

In het nieuwe complex zijn de drie hoofdfuncties verenigd: laboratoria, kantoren en de technohal. Vanuit elke hoek is er een duidelijke uitstraling passend bij de corporate identity van FrieslandCampina: open, fris, helder en toegankelijk. Een alzijdig gebouw met een duidelijke entree aan De Goor, de campuszijde. Aan de campuszijde krijgt het gebouw drie hoogte-accenten, gelegen in dezelfde rooilijn. Deze drie vleugels zijn verbonden door een atrium en een plein. In het atrium bevindt zich de hoofdentree en langs het plein kunnen, indien gewenst, op termijn ook (sub)entrees ontstaan. Aan de zijde van de sportvelden bestaat het complex uit enkele lagere volumes, waardoor er een afbouwende lijn ontstaat van noord naar zuid. Het complex is een samengesteld geheel van zeven duidelijk te onderscheiden volumes, die tegen elkaar geschoven zijn.

Communicatie en ontmoeting
Door het samenvoegen van verschillende research & development afdelingen op één centrale locatie in Nederland wordt het mogelijk efficiënter te werken door het delen van faciliteiten maar bovenal door het elkaar ontmoeten, het delen van kennis en bovenal het elkaar inspireren. Communicatie en ontmoeting zijn daarom het centrale thema waarop de ruimtelijke organisatie van het programma van eisen van het gebouw is gebaseerd. Ruimte voor informele ontmoetingen tussen medewerkers van verschillende afdelingen is gerealiseerd door een brede centrale corridor te plaatsen in het midden van de drie vleugels van het gebouw. Alle centrale voorzieningen worden langs of in de centrale as georganiseerd: trappen, liften, pantry’s, stand-up rooms etc. Alle kantoren en laboratoria worden ontsloten via de centrale as, die elke medewerker en bezoeker zal gebruiken. De centrale as zorgt niet alleen voor ontmoeting, maar levert ook een heldere en transparante structuur op. De verbindingsbruggen tussen de vleugels zijn volledig transparant waardoor er voortduren zicht is op en contact is met de groene omgeving van de campus van Wageningen UR. Het atrium vormt een belangrijk onderdeel van de centrale corridor en geeft toegang tot het ‘kloppende hart’ van het gebouw. In het hart bevinden zich de ruimtes waar bezoekers (nationaal en internationaal) en medewerkers elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. Het experience centre, het restaurant en de technohal vormen de belangrijkste onderdelen van het ‘kloppende hart’.

Kijkje in de keuken
Vanuit het experience centre, dat gelegen is op de begane grond, en vanuit het restaurant, gelegen op de eerste verdieping, is er direct zicht in de technohal. Dit moet de medewerkers en bezoekers inspireren en letterlijk een ‘kijkje in de keuken’ van FrieslandCampina geven. Loodrecht en nagenoeg in het midden, op de centrale corridor van de voorbouw, ligt de centrale ontsluitingsas van de achterbouw. Hiermee zijnde technohal, kantoren en laboratoria met elkaar verbonden en is de totale ontsluiting van het gehele complex uitermate efficiënt georganiseerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met OZ

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan