23 t/m 25 juni: Dag van de Architectuur

12 juni 2006, 16:48
De Dag van de Architectuur wordt dit jaar spannend. Omdat het thema ‘verboden terrein’ is, openen in heel Nederland doorgaans ontoegankelijke gebouwen hun deuren voor publiek. Van 23 tot en met 25 juni vinden er verschillende activiteiten plaats, zoals rondleidingen, filmvertoningen, workshops en zelfs een helikoptervlucht boven Zoetermeer.

De Dag van de Architectuur is in 1985 in het leven geroepen door de Union Internationale des Architects (UIA). Nederland was een jaar later het eerste Europese land dat het initiatief overnam om architectuur bekend te maken bij een groot publiek. Dit jaar worden er opnieuw in talloze plaatsen activiteiten georganiseerd, en wel op zeer bijzondere locaties. ‘Onbevoegden’ mogen voor één keer een kijkje nemen in schuilkelders, gevangenissen, rechtbanken en andere gesloten bouwwerken.

Het startsein wordt op vrijdag 23 juni in Hilversum gegeven door staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan. Aansluitend is er een debat met onder meer Rijksbouwmeester Mels Crouwel. Op de eerste dag zijn de activiteiten in deze plaats alleen toegankelijk voor genodigden, maar in het aansluitende weekend kan iedereen een kijkje nemen bij onder meer het Instituut voor Beeld en Geluid en de aldaar gehouden tentoonstelling Archiprix 2006 (25 juni). Ook in het gratis te bezoeken Museum Hilversum zijn tal van activiteiten.

Den Haag
Het programma in Den Haag is zeer aantrekkelijk. Op zaterdag 24 juni kan de Underground City van Nederland daadwerkelijk ondergronds worden bezichtigd. Onder de stad liggen atoomschuilkelders, bunkers, tunnels en geheime koninklijke gangen. Ook het roemruchte Souterrain van het Office for Metropolitan Architecture (OMA) is in het programma opgenomen.

Het bureau van Rem Koolhaas is verder onderwerp van de tentoonstelling ‘OMA in Den Haag’, die op de Haagse Dag van de Architectuur wordt geopend. Alle projecten die het gerenommeerde bureau in de Hofstad realiseerde, worden belicht. Naast tramtunnel Souterrain bouwden Koolhaas en consorten onder meer het Nederlands Danstheater en poppodium ’t Paard. De expositie duurt tot 20 augustus.

Rotterdam
In Rotterdam neemt Crouwel deel aan het Rijksbouwmeestersdebat. Zijn voorgangers Wim Quist, Tjeerd Dijkstra, Jan-Dirk Peereboom Voller, Kees Rijnboutt, Wytze Patijn en Jo Coenen zijn de andere debaters. Ook in Rotterdam worden er rondleidingen, excursies en kinderworkshops georganiseerd rond niet-publieke gebouwen als het bedieningsgebouw van de Erasmusbrug en het Filtergebouw Maastunnel.

Amsterdam
Amsterdam zet op zaterdag en zondag wooncomplex De Dageraad in het zonnetje. De binnenplaats en het paviljoen van het gebouw zijn het toneel van een fototentoonstelling van kunstenares Frederieke Jochems, die in dit kroonjuweel van de Amsterdamse school woont. Zij legde de woonsituatie en het leven van haar buren vast op de gevoelige plaat. Ook de film ‘Paleis van de laatste arbeiders’, met historische beelden van het complex en de bewoners, wordt vertoond.

De BNA, Kring Amsterdam en ARCAM organiseren op zondag 25 juni een programma waarbij aandacht is voor zowel de historie van de Westelijke Tuinsteden als de vernieuwingsoperaties. Aan de hand van de Fietskaart Nieuw West kunnen deelnemers op eigen houtje het gebied verkennen, ter introductie kunnen zij in de ochtend een tweetal korte lezingen bijwonen over de historie van het gebied en de vernieuwingsoperaties.

Speciaal voor bezoekers van de Dag van de Architectuur zullen vervolgens langs de fietsroutes een aantal bijzondere gebouwen zijn geopend, waaronder Geuzentuinen (FARO Architecten), De Leeuw van Vlaanderen (Heren 5 Architecten) en De Stadstuinen (DP6 Architectuurstudio)

De Fietskaart Nieuw West zal op zaterdagochtend 24 juni worden gepresenteerd tijdens de kaartenmarkt 'Koffie met Kaart' bij ARCAM.

Utrecht
In Utrecht zijn de ogen gericht op de toekomst. Het stationsgebied verandert in een enorme bouwput, omdat er een nieuwe terminal voor het openbaar vervoer, kantoren en woningen worden gerealiseerd. Op 24 juni kan de bezoeker in een informatiecentrum kennis maken met de veranderingen via een computergame met het figuurtje Blob.

Ook Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland, krijgt een informatiecentrum. Hier is mogelijk een maquette te zien van de Belle van Zuylen-toren. Daarnaast worden er rondleidingen georganiseerd op de locatie, waar ooit een Romeinse nederzetting was gevestigd.

Groningen en Leeuwarden
Het Noorden kan niet achterblijven bij het architectonische vermaak. Zo organiseert Groningen speciale rondritten per bus langs de mooiste nieuwe gebouwen en wordt er een aq-quiz gehouden. Hierbij strijden enkele prominenten en het publiek om het hoogste ‘architectuurquotiënt’.

In Leeuwarden geeft architect Sjoerd Soeters een lezing en een masterclass voor studenten architectuur en bouwkunde. Ook worden er allerlei excursies en tentoonstellingen georganiseerd.

Het oosten
Wie liever naar het oosten van het land gaat, kan onder meer terecht in Arnhem. Drie gebouwen zijn open voor een rondleiding, zoals de sinistere Diagonesbunker uit de Tweede Wereldoorlog, die tegenwoordig gebruikt wordt door het Gelders Archief. Nijmegen exposeert het werk van architecten, die als opdracht hadden gekregen om een eigen ontwerp te maken voor verboden en verborgen plekken in de Waalstad.

In het Twentse Markelo wordt op 24 juni een ruim 187 meter hoge zendmast open gesteld. De markante toren herbergt een bijzonder constructie. Ook het Apeldoornse Walterboscomplex, dat de afgelopen jaren een grondige renovatie heeft ondergaan, is een bezoekje waard. Zo zijn de gevels voorzien van een uniek zonweringsysteem met gezeefdrukte lamellen, dat werd bekroond met de GevelTotaalprijs 2006.

Limburg en Brabant
In Limburg zijn liefst vier steden opgenomen in een speciale bustocht. De passagiers krijgen bijzondere architectuur op afgeschermde locaties in Heerlen, Maastricht, Sittard en Geleen te zien. De Brabantse steden houden weer een afzonderlijke Dag van de Architectuur. Zo kan het publiek in Eindhoven onder meer het gerechtsgebouw en kantongerecht bezoeken. In Breda is de koepelgevangenis geopend voor publiek.

Zeeland
In Middelburg vindt in de expositieruimte van CBK Zeeland een tentoonstelling en de prijsuitreiking van de ideeënprijsvraag ‘Nieuw Tij - impuls voor Zeeland’ plaats. De architecten, beeldende kunstenaars en vormgevers die meedingen naar de prijs zijn aanwezig die middag zodat het publiek vragen kan stellen over het werk. Later presenteren de drie prijswinnaars hun ideeën en gaan ze met de juryleden in debat.

Architectuurprijs
Het Podium voor de Architectuur Haarlemmermeer reikt op 24 juni de Haarlemmermeerse Architectuurprijs 2006 uit. Via de site www.podiumarchitectuur.nl/architectuurprijs.htm kan gestemd worden op de mooiste buitenruimte in de gemeente. Wie achteraf op de winnende buitenruimte blijkt te hebben gestemd ontvangt tijdens de uitreiking van de prijs een boekenbon als attentie en een jaar “Vriendschap” van het Podium.

De meeste activiteiten zijn vrij toegankelijk. Voor sommige is opgave verplicht en/of moet er een bedrag worden betaald. Een volledig overzicht van alle deelnemende steden, activiteiten en eventuele prijzen is te vinden op www.dvda.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Documentaire: architect Lyongo Juliana op zoek naar hedendaagse Caribische architectuur

Gisteren, 17:17

Bouw EDGE Coolsingel in Rotterdam officieel gestart

Gisteren, 16:32

Charlotte Dahmen en Marlene Kossmann winnen Euregionale Prijs voor Architectuur

Gisteren, 16:00

Team V maakt ontwerp voor renovatie en uitbreiding Hout- en Meubileringscollege Amsterdam

Gisteren, 15:03

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan