Het stedenbouwkundig plan kwam tot stand in een participatief proces
Copyright: MORE Architecture
Zicht vanaf het metrostation Noord richting het oosten
Copyright: MORE Architecture
Het plan zet op straatniveau in op een programmatisch divers aanbod in de plint en een mix van zowel winkels als woningentrees
Copyright: MORE Architecture
Het plan kent een hoge dichtheid, maar zet daarnaast in op een prettig straatprofiel met een goede mix van betaalbare woningen en voorzieningen voor de buurt
Copyright: MORE Architecture
Voorbeelduitwerking van de transformatie van een monofunctioneel winkelgebied naar een gemengd stadshart
Copyright: MORE Architecture
De Vuistregels omschrijven onder meer de uitgangspunten bij hoogbouw in het gebied: onderlinge afstand, uitzicht, diversiteit in hoogte en maximale afmetingen van het oppervlak
Copyright: MORE Architecture

Ruimtelijk kader voor verdichting Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord vastgesteld

2 uur geleden
Afgelopen donderdag stelde de gemeenteraad van Amsterdam het ruimtelijk kader voor de verdichtingsplannen van het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord vast. Dit betekent dat het gebied de komende jaren stap voor stap kan veranderen in een ‘Hart van Noord’. Het stedenbouwkundig kader voor het winkelcentrum bestaat uit een dynamisch plan in de vorm van ruimtelijke spelregels. Deze ‘Vuistregels’ zijn door MORE Architecture in nauwe samenwerking met de gebiedseigenaren en andere stakeholders in opdracht van de Gemeente Amsterdam ontwikkeld.

Amsterdam-Noord verandert razendsnel. Het grootste en groenste stadsdeel van Amsterdam heeft inmiddels meer dan 100.000 inwoners. In het gebied rondom metrostation Noord wordt verdicht: op deze goed bereikbare plek tussen het Baanakkerspark en het metrostation worden woningen en voorzieningen toegevoegd.

Winkelcentrum Boven ’t Y op het Buikslotermeerplein is door de jaren heen altijd een levendige ontmoetingsplek geweest. Sinds de opening in 1970 bestaat het uit een mix van kleine en grotere winkels, plus een markt. Deze mix zorgt voor een dynamisch en divers winkelgebied. Tegelijkertijd staat het winkelcentrum ook voor een aantal uitdagingen.

De ambitie is om het winkelcentrum de komende jaren te transformeren van een monofunctioneel winkelgebied naar een gemengd stadsdeelhart. Door het toevoegen van woningen en voorzieningen moet een divers en levendig stuk stad ontstaan dat met grotendeels betaalbare woningen en een goede leefkwaliteit toegankelijk is voor iedereen.

Al eerder zijn pogingen gedaan om het winkelcentrum te transformeren. Deze ‘top-down’ plannen liepen allemaal ergens vast. De vaststelling van dit nieuwe ontwikkelkader door de gemeenteraad betekent dan ook een doorbraak in de ontwikkeling van het winkelcentrum.

Elf Vuistregels
Het plan waar MORE Architecture de afgelopen drie jaar in opdracht van de Gemeente Amsterdam aan werkte, gaat uit van een bottom-up benadering. In nauwe samenwerking met belanghebbenden werd de afgelopen jaren aan het plan gewerkt. Een participatief proces met de circa zestig gebiedseigenaren, waarin de gebiedsmaquette centraal stond, heeft geleid tot een dynamisch stedenbouwkundig plan in de vorm van ‘Vuistregels’. Met deze Vuistregels, die door de betrokkenen breed zijn omarmd, wordt de kwaliteit van de ruimtelijke ontwikkeling omschreven, zonder dat hiermee in detail wordt vastgelegd wat waar komt.

Het verdichtingsplan voor het winkelcentrum bestaat uit ruimtelijke spelregels langs drie thematische lijnen: verrijken, vergroenen en verbinden. Op basis van ruimtelijke verkenningen zijn elf vuistregels geformuleerd, waar ruimtelijke ontwikkelingen binnen moeten passen. De Vuistregels omschrijven onder meer de kwaliteit van de stedelijke plint en de straat, de uitgangspunten bij hoogbouw in het gebied, maar ook groene daken en de programmamix.

Elke Vuistregel bestaat uit een ambitie, een toekomstperspectief in beeld, en een aantal specifieke regels die waar nodig worden toegelicht met diagrammen. Het plan kent een hoge dichtheid, maar zet daarnaast in op een prettig straatprofiel met een goede mix van betaalbare woningen en voorzieningen voor de buurt. Naast de Vuistregels definiëren een beeldkwaliteitsplan en een openbare ruimteplan de stedenbouwkundige kwaliteit van het gebied.

De aanpak met stedenbouwkundige spelregels die in gezamenlijkheid worden ontwikkeld is een nieuwe manier van werken, die door MORE Architecture vaker wordt toegepast. “Nederlandse steden staan voor gigantische uitdagingen. Met een grote woningbouwvraag, gefragmenteerd eigendom en tegengestelde belangen, is dit de enige manier om met elkaar het passende antwoord op deze verdichtingsopgave te vinden”, denkt architect Daan Roggeveen van MORE Architecture.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Zuidelijke stationsentree met fietsenstalling Dordrecht geopend

47 minuten geleden

Maretoren voegt gemengd programma toe aan stationsgebied Leiden

Gisteren, 17:26

Open call voor deelname aan Folly Art Norg 2025

Gisteren, 11:10

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

13 december, 2:34

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

1 uur geleden

ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in regio

Gisteren, 16:27

Den Haag positief over plannen voor verbouwing Pier Scheveningen

Gisteren, 09:48

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

13 december, 3:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

13 december, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

13 december, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan