Copyright: Vivid Vision
Copyright: Vivid Vision
Copyright: Vivid Vision
Copyright: Vivid Vision
Copyright: Vivid Vision
Copyright: INBO, Matter Makers
Copyright: INBO, Matter Makers
Copyright: INBO, Matter Makers

Maretoren voegt gemengd programma toe aan stationsgebied Leiden

4 uur geleden
In het stationsgebied van Leiden komt de Maretoren, een 72 meter hoog gebouw met een gemengd programma van onder andere appartementen, kantoren en horeca. Het project, dat opvalt door zijn trapsgewijs geplaatste groene terrassen en sterke reliëf van de gevel, is een gezamenlijk ontwerp van INBO, Matter Makers, A-W-R en Dijk&co Landschapsarchitectuur.

Het contract voor de bouw is getekend. Vlakbij het historische centrum en het treinstation van Leiden komt de Maretoren, een gebouw van trapsgewijs gestapelde lagen uit telkens drie verdiepingen, met daarop een toren van zo’n veertien verdiepingen. De invulling van het gebouw draagt bij aan een evenwichtiger programma langs de nu monofunctionele Schipholweg, vertellen de architecten.

Op de begane grond komen ateliers, een café-restaurant, een fitnessruimte en een entreehal; eronder ligt de parkeerkelder. De tweede en derde verdieping bieden ruimte aan kantoren met een open plattegrond. Daarboven volgen betaalbare woningen met tuinen, appartementen voor middeninkomens en helemaal bovenin bevinden zich de appartementen voor het hogere segment. Het gebouw biedt in totaal 203 appartementen, waarvan minstens 30% bestemd is voor sociale huur.

Stad, buurt en bewoners
De Maretoren werkt op drie schaalniveaus: die van de stad, de buurt en de bewoners, leggen de architecten uit. Met het torenvolume sluit het gebouw aan op de stadsschaal en wordt de Maretoren een blikvanger in de skyline. Veel aandacht is besteed aan de kroon op de toren; de afgeschuinde randen geven hem een slank voorkomen en het golvende reliëf zorgt voor verdere verfijning, aldus de bureaus.

Op buurtniveau brengen de architecten het groen vanuit het nabijgelegen park omhoog met de terrassen op de daken van de getrapte sokkel. Met de trapsgewijze opbouw sluit de Maretoren ook aan op de schaal van de aangrenzende Maredijkbuurt. Op maaiveldniveau vormt een openbare straat door het gebouw de nieuwe verbinding tussen de grootstedelijke, drukke Schipholweg en de kleinschaligheid van de Marebuurt.

Deze passage moet gaan functioneren als een openbare ruimte voor sociale activiteiten. Aan de Schipholweg komt een café, dat moet fungeren als huiskamer voor de gebouwbewoners en omwonenden. De kantoormedewerkers kunnen er lunchen. Naast de passage en het café is er als collectieve ruimte voor de bewoners een daktuin op de negende verdieping.

Toekomstbestendig
De toren is ontworpen met aandacht voor duurzaamheidsmaatregelen op het vlak van materialen, energie, water, flora en fauna, maar ook voor en sociale cohesie. Elke categorie, zo leggen de architecten uit, is erop gericht om het gebouw toekomstbestendiger te maken; om het een ontwikkeling te maken met een lange houdbaarheid, duurzaam ingebed in het stedelijk weefsel en gebouwd op een verantwoorde wijze.

De gevelpanelen, die ogen als ruwe steenblokken, worden gemaakt van gerecycled afval vermengd met beton. Hiermee moet het gebouw ruim meer dan honderd jaar kunnen blijven bestaan. Voor de overige gebouwdelen kiezen de architecten biobased en gerecyclede materialen, melden ze.

Reliëf met gevelblokken
Het gevelontwerp is geïnspireerd op de seriële reliëfs van Jan Schoonhoven. De Delftse kunstenaar onderzocht met zijn strakke driedimensionale rasters (en andere reliëfkunst) de werking van licht en schaduw. Ook de gevel van de Maretoren vertoont een grid met diepte.

Verder zijn de gevelpanelen in hun vormgeving geïnspireerd op de kleur en rijke textuur van zandsteenblokken; bovendien refereert de tint ook aan historische kleuren van Leiden, aldus de architecten. Door de gevelblokken in een afwisselend ritme te stapelen, ‘danst’ de toren en komt hij minder ‘rechtlijnig’ en saai over dan het raster moet zijn voor de functionaliteit.

Het project Martoren is ontworpen in een samenwerking tussen INBO, Matter Makers, A-W-R en Dijk&co Landschapsarchitectuur. INBO is verantwoordelijk voor de bouwkundige uitwerking. Het gebouw is ontworpen in opdracht van Urban Development Partners en Citystone Group. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Open call voor deelname aan Folly Art Norg 2025

Vandaag, 11:10

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

13 december, 2:34

Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

13 december, 1:33

Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

13 december, 11:06

ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in regio

Vandaag, 16:27

Den Haag positief over plannen voor verbouwing Pier Scheveningen

Vandaag, 09:48

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

13 december, 3:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

13 december, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

13 december, 10:00

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

12 december, 12:05
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan