Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: nai010 uitgevers. Vormgeving boek: 75B
Copyright: nai010 uitgevers. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: R. Keus. Vormgeving boek: 75B
Copyright: nai010 uitgevers. Vormgeving boek: 75B
Copyright: nai010 uitgevers. Vormgeving boek: 75B

Boek Included over de projecten, de visie en de praktijk van Mei

3 april, 15:03
Met ‘Included’ ligt er een ferm boek op tafel. Zo’n 380 pagina’s telt het boek, dat is geschreven en samengesteld door Robert Winkel, architect en oprichter van Mei, en Sanne van den Breemer, architect en docent bij The Berlage. Het boek is gewijd aan de praktijk van Mei architects and planners, maar biedt veel meer dan een fraai geïllustreerde doorsnede van de projecten die het bureau in de afgelopen twintig jaar heeft aangepakt.

Included is opgezet in drie delen: leidmotieven, projecten en technieken. Misschien beter gezegd zijn dit drie lagen van het boek, want niet alleen vormen ze als onderwerp een afzonderlijk deel van het boek, ook zijn ze met kleuren en vormen door de hele uitgave geweven. Het grootste deel – in aantal bladzijden – nemen de gepresenteerde projecten in beslag. De 24 projecten variëren van gerealiseerde tot nog lopende projecten, van transformaties tot nieuwbouw, van masterplan tot concepten.

In foto’s, tekeningen, schema’s en beschrijvingen komen projecten aan bod zoals de bekende transformaties Jobsveem, Fenix I en Schiecentrale, maar ook een relatief klein project met flinke impact als het herontwerp voor een fastfood-vestiging aan de Rotterdame Coolsingel, het bijzonder duurzame SAWA of de herbestemming van de zijdefabriek in Naro-Forminsk.

Thema’s en technieken
De vijf leidmotieven context, gemeenschap, flexibiliteit, nieuwe waarden en esthetiek benoemt het bureau als de thema’s die het belangrijk vindt en die steeds in de praktijk van Mei herkenbaar zijn. Elk thema wordt in uitgebreide en inhoudelijke gesprekken met Mei en een expert – Marinke Steenhuis, Arzu Ayikgezmez, Piet Vollaard, Sophie Stravens en Kirsten Hannema – uitgediept.

In een derde deel van het boek behandelt het bureau negen technieken, die terugkerende aspecten in het ontwerp- en realisatieproces van Mei vormen. De technieken – waaronder bijvoorbeeld open bouwen, uitdrukking geven aan de materiële en immateriële geschiedenis, stimuleren van ontmoeting en collectiviteit, samenwerken met het oog op vernieuwende producten en technieken, het loslaten van een eindbeeld, maar ook beroering en verwondering nastreven – worden kort uitgelegd in tekst en verder verduidelijkt met vele voorbeelden.

Aan de hand van documenten uit verschillende proces fases krijgen we fascinerende inkijkjes bij zowel grote ingrepen als de tafelconstructie voor Fenix I of de flexibiliteit in het systeem van het Smarthouse, als verwijzingen naar de context van projecten met teksten of vormen die verwerkt zijn in gevels of aan de onderzijde van balkons en galerijen.

Vol en integraal
Elk leidmotief en elke techniek heeft in het boek een eigen kleurcode meegekregen. Als een soort tabbladen zijn de kleuren in vlakken aan de zijden van de pagina’s terug te vinden. Daarnaast zijn door het hele boek tekstpassages in een van de kleuren gedrukt of gearceerd, waarmee direct duidelijk is dat de tekst hier aansluit bij een van de leidmotieven of technieken.

Dat is een mooi concept, maar het maakte het toch al volle boek wel erg druk in vormgeving (door het gerenommeerde ontwerpbureau 75B). Included bevat volle pagina’s, met veel tekst, veel beelden, veel kleuren, balken, foto’s in verschillende formaten en uitlijning, tekstblokken in verschillende (corps)groottes, et cetera. Anderzijds kan worden gezegd dat Mei met dit zowel inhoudelijk als in vormgeving volle boek duidelijk maakt hoe integraal het bureau projecten wil benaderen. In de architectuurbenadering van Mei zijn veel aspecten ‘included’, zou je kunnen zeggen.

De ondertitel van het boek luidt ‘architectuur als middel voor een nieuwe toekomst’. Uiteraard denken we dan meteen aan de vele herbestemmingen, met vaak bovendien oog voor flexibiliteit in de verdere levensloop. Ook anderszins wil Mei bijdragen aan een duurzame toekomst in brede zin; dat kan met een circulair ingestoken project als SAWA of open en flexibele concepten als Gedoogwonen en Het Wilde Noorden, maar ook in die vormgevingsdetails waarmee een project aan zijn context wordt geklonken. Dat een integrale benadering belangrijk bijdraagt aan die nieuwe toekomst, ook dat maakt het boek duidelijk.

Included. architectuur als middel voor een nieuwe toekomst (2023), Robert Winkel, Sanne van den Breemer e.a. 384 pagina’s, 17 x 24 cm, hard cover. Tweetalig (Nederlands, Engels). Ontwerp: 75B. nai010 uitgevers in samenwerking met Mei architects and planners, Rotterdam. € 49,95.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Laatste regiowinnaars Eo Wijersprijs 2022-2023 bekend

Vandaag, 14:29

Door oud-leerlingen vernieuwd Gymnasium Beekvliet officieel geopend

Vandaag, 10:13

Bouw CUBE op campus Universiteit Twente gestart

Gisteren, 17:07

Kindcentrum naar ontwerp Geurst & Schulze geopend

Gisteren, 13:45

Woningen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

3 uur geleden

BAI organiseert ontwerpprijsvraag voor nieuwe entree Bossche begraafplaats

4 uur geleden

Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

Gisteren, 14:31

Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

Gisteren, 10:21

Stikstoffabriek in Groningse Zuidbroek dit weekend operationeel

29 september, 10:54

Hypotheekshop ziet woningmarkt aantrekken en huizenprijs stijgen

29 september, 9:42
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan