Hoogste energiebesparing bij dbm-contract

17 november 2015, 17:51
Verduurzaming van corporatiewoningen kan beter worden aangepakt met een geïntegreerd contract dan via een traditionele aanbesteding. Zo levert de contractvorm design-build-maintenance de hoogste energiebesparing op, volgens OTB-promovendus Baldiri Salcedo Rahola.

In het kader van zijn proefschrift voor OTB, dat binnen de TU Delft is gericht op onderzoek naar de gebouwde omgeving, heeft Baldiri Salcedo Rahola een vergelijkend onderzoek gedaan in meerdere EU-landen. Daaruit concludeerde hij dat het gebruik van geïntegreerde contracten bij grootschalige renovaties in de sociale sector een succesvolle aanpak zijn.

“Een geïntegreerd contract waarin de aannemer ook verantwoordelijk is voor onderhoud in de toekomst, zorgt voor goede samenwerking en bevordert de betrokkenheid”, zegt Salcedo Rahola. “Een aannemer is extra gemotiveerd goed werk te leveren, want anders wordt hij gestraft in de onderhoudsfase. Je ziet de doelstellingen én de resultaten omhoog gaan.”

Inventiviteit
Salcedo Rahola vergeleek renovatieprojecten van vijf sociale huisvestingsorganisaties in vier EU-landen en legde 36 corporaties uit acht EU-landen een vragenlijst voor. Hij had verder interviews met experts op het gebied van energierenovatie uit tien EU-landen.

Op basis daarvan heeft hij vier methoden van aanpak onderscheiden: herhaalde kleine renovaties, de traditionele design-bid-build methode (dbb), design-build (db) en design-build-maintenance (dbm). In Groot-Brittannië, België en Italië kwam hij vooral traditionele contractvormen tegen, terwijl in Nederland en Frankrijk de geïntegreerde contracten in opkomst zijn.

De twee laatst genoemde landen hebben relatief veel corporatiewoningen die onderhouden en verduurzaamd moeten worden. Vooral Nederlandse corporaties hebben te kampen met beperkte budgetten en aangescherpte regelgeving. Het kost daarom inventiviteit om de verbeteringsopgave toch te realiseren.

Dat leidt soms tot verrassende constructies, zo ontdekte Salcedo Rahola. Hij stuitte bijvoorbeeld in Oss op een project waarbij een corporatie via een slimme constructie de plaatsing van zonnepanelen voor elkaar te krijgen

Ze sloot een dbm-contract met een bouwconsortium voor renovatie en verduurzaming, waartoe het consortium Energy Service Company (ESCo) oprichtte. De ESCo blijft eigenaar van de panelen en de woningcorporatie betaalt huur voor het gebruik.

Concurrentie op kwaliteit
Bij aanbesteding van db- en dbm-contracten heeft Nederland ten opzichte van Frankrijk het voordeel dat de meeste corporaties zijn verzelfstandigd. Daardoor gelden niet de strikte regels voor openbare aanbesteding.

Nederlandse sociale verhuurders kunnen al in een heel vroeg stadium enkele partijen selecteren en in een open dialoog het ideale contract uitwerken. Dat leidt tot verregaande kennisdeling en duidelijke formulering van de gemeenschappelijke doelen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk prestatie-eisen af te spreken ten aanzien van de te realiseren energiebesparing. Verder kan de kennis van de aannemer ook worden gebruikt om te komen tot slimmere plattegronden en andere maatregelen die de verhuurbaarheid verbeteren.

“De zeer intensieve samenwerking levert innovaties op en zorgt voor concurrentie op kwaliteit in plaats van prijs”, concludeert Salcedo Rahola. “De resultaten die daarmee worden geboekt, haal je niet via traditionele aanbesteding.”

Proefschrift
Baldiri Salcedo Rahola heeft vandaag zijn proefschrift ‘Integrated project delivery methods for energy renovations of social housing’ in Delft verdedigd.

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

Gisteren, 15:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Gisteren, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Gisteren, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Gisteren, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan