Copyright: PLANTA, vogelperspectief. KAAN Architects
Copyright: PLANTA, situatie. KAAN Architects
Copyright: Dak. KAAN Architects
Copyright: Dak. KAAN Architects
Copyright: Patio. KAAN Architects
Copyright: Doorsnede. KAAN Architects
Copyright: 'Curiosity room'. KAAN Architects
Copyright: 'Curiosity room'. KAAN Architects
Copyright: Plattegrond situatie. KAAN Architects
Copyright: Plattegrond. KAAN Architects
Copyright: PLANTA, vogelperspectief. KAAN Architects
Copyright: PLANTA, situatie. KAAN Architects
Copyright: Dak. KAAN Architects
Copyright: Dak. KAAN Architects
Copyright: Patio. KAAN Architects
Copyright: Doorsnede. KAAN Architects
Copyright: 'Curiosity room'. KAAN Architects
Copyright: 'Curiosity room'. KAAN Architects
Copyright: Plattegrond situatie. KAAN Architects
Copyright: Plattegrond. KAAN Architects

Museum als deel van het landschap

21 juli 2014, 13:11
KAAN Architecten heeft het ontwerp gepresenteerd voor PLANTA, een gebouw dat gerealiseerd wordt in een steengroeve nabij Balageur in Spanje. De multifunctionele ruimte voor de Fundació Sorigué wordt letterlijk in het landschap ingebed.

Het gebouw PLANTA komt te liggen in de groeve ‘La Plana del Corb’ en gaat onderdak bieden aan een gevarieerd programma voor de opdrachtgever, de Fundació Sorigué. Deze stichting vindt haar oorsprong in de collectie (moderne) kunst van het Spaanse paar Julio Sorigué and Josefina Blasco.

Platform
Als een langwerpig horizontaal volume lijkt het in de omringde heuvels te zijn geschoven en fungeert als een platform. Het gebouw wordt, zo zeggen de architect en de opdrachtgever, “een vast referentiepunt is het steeds wisselende landschap van de steengroeve”.

PLANTA meet 205 bij gemiddeld 52 meter en vormt een platform van 12.000 vierkante meter. Vanaf het dak van het gebouw heeft de bezoeker zicht op de afgravingen in de hoger gelegen plateaus. Aan de andere zijde van de heuvels strekken zich de lager gelegen agrarische gebieden uit.

Zones en routes
Horizontaal is het gebouw georganiseerd in drie zones – de entree voor bezoekers en de opslag, de tentoonstellingsruimte en de entree- en kantoorruimtes voor het personeel. De drie programmatische gebieden beslaan samen de helft van het gebouw; het overige oppervlak biedt ruimte voor toekomstige ontwikkelingen.

De zones worden met elkaar verbonden via meerdere – zowel efficiënte en directe als slingerende en intiemere – routes. Ook binnen de tentoonstellingsruimte, de middelste zone, worden verschillende ‘efficiënte’ en ‘spontane’ routes gecreëerd. De tentoonstellingsruimte is onderverdeeld in drie ‘blokken’ met elk een eigen thema.

In de drie blokken worden kamers (‘curiosity rooms’) gecreëerd, die in materiaal en schaal een breuk met de puurheid van de blokken betekenen; tegelijkertijd bieden ze de bezoekers een plek van rust en contemplatie op de route. De doorgangen van blokken en kamers vormen, alleen al door de massiviteit van de muren, een ruimte op zich.

Holistisch
Aanvankelijk had de Fundació Sorigué een gebouw in Lleida in gedachten, waarin de stichting een educatief programma wilde onderbrengen. Na overleg tussen medewerkers van de stichting, KAAN Architects, adviseurs en kunstenaars is de locatie en het concept herzien.

PLANTA biedt tentoonstellingsruimte voor de omvangrijke multidisciplinaire kunstcollectie, mogelijkheden voor onderzoek en educatie, maar vormt tevens het vlaggenschip van de onderneming Sorigué, die zich onder meer bezighoudt met mijn- en landbouw en haar ‘holistische’ visie op landschap en mensen.

Het ontwerp van PLANTA is door Kees Kaan gemaakt in 2013 en voor het eerst getoond tijdens de afgelopen Biënnale van Venetië. De bouwactiviteiten voor het gebouw zijn onlangs gestart, zo laat Fundació Sorigué weten.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Vandaag, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Vandaag, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Vandaag, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Vandaag, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Vandaag, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Vandaag, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan