Duivesteijn wil ‘organische’ stedenbouw

2 februari 2011, 14:24
De gemeente Almere heeft Willem Jan Neutelings (Neutelings Riedijk Architects) en Jacqueline Tellinga gevraagd een stedenbouwkundig plan voor het Europakwartier te ontwerpen dat zich in de loop van de tijd ‘organisch’ kan ontwikkelen.

Dinsdag 1 februari 2011 heeft de gemeente Almere een startdocument gepresenteerd waarin het een nieuwe vorm van stedenbouw voorstelt. Na de introductie vijf jaar geleden van particulier opdrachtgeverschap in Almere, stelt de wethouder Adri Duivesteijn dat nu het moment is aangebroken ook de stedenbouw te vernieuwen. Reagerend op de veranderende omstandigheden en wensen moet een stedenbouwkundig plan zich organisch kunnen ontwikkelen.

Aan Willem Jan Neutelings (Neutelings Riedijk Architecten) en Jacqueline Tellinga heeft de gemeente Almere gevraagd voor het Europakwartier een eerste voorbeeld van een dergelijke organische stedenbouw te ontwikkelen. Voor het Europakwartier bestaat een stedenbouwkundig plan dat ingevuld zou worden door twee grote marktpartijen. Omdat deze marktpartijen de buurt momenteel niet willen ontwikkelen, wil de gemeente Almere het stedenbouwkundig plan voor het Europakwartier nu zo omvormen dat het via particulier of collectief opdrachtgeverschap ontwikkeld kan worden.

Een wisselend stramien
Het stedenbouwkundig plan voor het Europakwartier moet niet alleen dynamisch worden, maar ook samenhang waarborgen. Willem Jan Neutelings vergelijkt de stedenbouwkundige structuur van een buurt met een krant. Gezichtsbepalend in een krant is het stramien. Onzichtbare lijnen zorgen voor een consequente ordening, en daarmee voor herkenbaarheid.

“Binnen deze ordening is alle kopij in te passen, of het nu gaat om een foto, een strip, sudoku of achtergrondverhaal, of het nu één, twee of drie kolommen zijn”, aldus Neutelings: “Door in stedenbouw ook voor deze opzet te kiezen, maak je niet van elke wens een plek, maar zorg je voor voldoende plekken om in alle wensen te kunnen voorzien. In mijn winkeltje kun je van alles vinden, er is altijd iets wat past. De kern is dat je mensen zo min mogelijk disciplineert, en het maximale bereikt.”

Samenhang
Een goed voorbeeld van samenhang in een buurt vindt Adri Duivesteijn bijvoorbeeld de grachtengordels in de zestiende-eeuwse steden. “In dergelijke wijken werd een stedenbouwkundig plan van de gemeente gecombineerd met particuliere initiatieven, en is sprake van een grote harmonie.”

“Wij zien dat, op bescheidener schaal, ook in Almere”, schrijft Duivesteijn in het startdocument: “In het Homeruskwartier zie je tientallen verschillende woningen die, als gevolg van de stedenbouwkundige opzet en de behoudende architectuurkeuze die veel zelfbouwers maken, relatief grote samenhang vertonen. Het is niet bedacht of vooropgezet, maar komt voort uit de mensen zelf. Het is interessant om referentiebeelden nader te bestuderen. Wat zijn de succesfactoren? Hoe kunnen wij die in onze stedenbouw integreren?”

Bouwfabriek
Het beheer van het zich organisch ontwikkelende stedenbouwkundig plan wil Duivesteijn bij een Bouwfabriek in de wijk zelf onderbrengen: “Centraal staat de wijkmaquette die weergeeft hoe het Europakwartier vorm kan krijgen, maar niet hoe het gebied gaat worden. Het is een open uitnodiging aan eenieder, om deze maquette - op ambachtelijke wijze - met de eigen initiatieven in te vullen. Gemeentelijke vertegenwoordigers zijn voortdurend in overleg met de verschillende initiatiefnemers; hoe kunnen initiatieven worden aangepast aan het plan en andersom?”

“De vaste bezetting van de Bouwfabriek is multidisciplinair; idealiter is de Bouwfabriek het enige ‘loket’ voor initiatiefnemers”, schrijft Duivesteijn: “Daar kunnen zij het eigen initiatief (door)ontwikkelen, in samenspraak met stedenbouwkundigen, architecten, catalogusbouwers of bouwbegeleiders. Zij vinden er relevante informatie, bijvoorbeeld op het terrein van duurzaam bouwen of over bouwen in (Bouw)groepsverband. Omdat de Bouwfabriek een verlengstuk is van de Kavelwinkel, VTH en grondzaken, is het mogelijk er daadwerkelijk een kavel te kopen. In het verlengde daarvan kunnen ook hypotheekverstrekkers, banken en/of verzekeraars onderdeel zijn van de bouwwerkplaats. De Bouwfabriek Almere Poort wordt letterlijk een bouwmarkt.”

Lees [hier] het complete startdocument organische stedenbouw.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Inschrijving BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025 van start

Gisteren, 17:15

Civic Architects geselecteerd voor ontwerp Broedplaats Performing Arts Breda

Gisteren, 15:50

Calatrava-station in Belgische Bergen beleeft officiële opening

Gisteren, 14:28

Rotterdam en corporaties sluiten convenant voor duurzame betaalbare woningen

Gisteren, 10:32

Schipper Bosch koopt historisch Rembrandt Theater Arnhem

Gisteren, 15:13

Essays rond globalisering en architectuur na 1945

Gisteren, 12:52

ING: betaalbaarheid woningen ook dit jaar 'historisch slecht'

Gisteren, 12:08

Kabinet wil binnen twee maanden met nieuwe stikstofplannen komen

24 januari, 5:30

EIB voorspelt vertragingen in woningbouw door stikstofuitspraak

24 januari, 11:40

Advies aan kabinet: breng warmtebedrijven in overheidshanden

24 januari, 10:22
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan