Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: Peter Cox
Copyright: Frank Havermans
Copyright: Frank Havermans
Linksboven: Een stalen hekwerkraster bij de ingang scheidde de zusters in het slotklooster fysiek en symbolisch van de buitenwereld. Linksonder: Zuster Lydia kijkt naar het openen van de gesloten kloostermuur.
Copyright: Frank Havermans

Een brug tussen een wereldse en een geestelijke omgeving

14 juni 2023, 16:50
Het gebied de Heilige Driehoek in het Noord-Brabantse Oosterhout vormt het decor voor de h3h biënnale, een grote expositie met hedendaagse kunst. Frank Havermans werd gevraagd een site specific werk te maken, wat resulteerde in een doorgang tussen de levendige buitenwereld en een besloten en contemplatieve binnenwereld.

De Heilige Driehoek in Oosterhout is een aaneengesloten gebied met drie aan elkaar grenzende, nog in gebruik zijnde kloostercomplexen te midden van tuinen, landerijen en monumentale boerderijen. Dit gebied vormt momenteel de locatie voor de derde editie van de tentoonstelling voor hedendaagse kunst, de h3h biënnale (voorheen Kunst in de Heilige Driehoek).

In deze omgeving tonen 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland nieuwe en bestaande werken. Frank Havermans is een van de mensen die is gevraagd om een site specific werk te maken.

Grens
Bij een rondgang door de tuin van de Onze Lieve Vrouwe Abdij hoorde Havermans dat met het oog op de expositie een tijdelijke doorgang in de kloostermuur zou worden gemaakt. De opening is vooral bijzonder, omdat de zusters Benedictinessen al honderd jaar geen publiek in hun privétuin toelieten. Naast de doorgang in de muur moest er een brug over de diepe sloot komen om een verbinding met de Kloosterdreef te creëren.

Havermans wist op dat moment de locatie voor zijn werk. In het algemeen bevindt zijn werk zich vaak op een grens, vertelt hij: “De grens van een discipline, een ruimte, een provincie, een land. Een grens heeft iets magisch; ze maakt nieuwsgierig naar wat er aan de andere kant is. Dat geldt in hoge mate voor dit klooster dat al honderd jaar een geheim is voor zijn omgeving.”

Hij ziet het openen van de betonnen kloostermuur, ook al is dat een tijdelijke ingreep, als meer dan het maken van een functionele doorgang. Het is ook een, vanuit wederzijds vertrouwen, voorzichtig openbreken van een systeem, vindt Havermans. “In mijn werk verbindt ik vaak beeld en functie; ik zag hier de perfecte uitdaging voor mijn bijdrage aan de h3h biënnale.”

Materiaal en patroon
De bijdrage heet ‘Poortbrug Paviljoen’, een naam die het hybride karakter van het werk uitdrukt (en volgens het indexicale systeem van Havermans ‘KAPKAR / H3H-YPB’). Het is geïnspireerd op het stalen rasterhekwerk bij de officiële ingang tot het klooster en de eenvoudige betonnen kloostermuur, die de zusters in de abdij en de buitenwereld jarenlang van elkaar scheidden.

Voor het Poortbrug Paviljoen heeft Havermans uit een stapel constructie-multiplex zorgvuldig het hout op kleur en tekening geselecteerd. De wanden van de poortbrug vertonen een rasterpatroon. Het ritme van de spleten tussen de planken laat het daglicht in horizontale strepen binnen, wat de structuur van het ontwerp nog eens accentueert.

Aan de buitenzijde is het werk voorzien van een heel dun laagje cement, om aan te sluiten bij de betonnen muur. Daarnaast verwijst deze afwerking naar het gebouw in Bossche School-architectuur, dat zich bevindt in een niet voor publiek toegankelijk deel van het kloosterterrein. Het object is met de hand gemaakt door Havermans in zijn studio.

Aarzelend oversteken
Het Poortbrug Paviljoen nodigt uit de besloten tuin en dit deel van de expositie te betreden, maar met een kort moment van twijfel. Eenmaal over de sloot splitst het Poortbrug Paviljoen zich voor de betonnen muurpaal, die Havermans heeft laten staan om het ritme van de muur te respecteren. De bezoeker moet kiezen welke uitgang hij neemt. “In een moment van aarzeling word je door de muur geleid, betreed je de wereld van het geloof”, zegt Havermans.

Feitelijk maakt de linker- of rechtergang geen verschil. Eenmaal in de tuin is het volgende kunstwerk zichtbaar aan de linkerkant en kent de bezoeker het vervolg van de kunstroute. “Binnen de kloostermuur verandert de mentale ruimte”, voegt Havermans toe. “Er valt een rust over je heen.”

De h3h biënnale duurt nog tot en met 16 juli 2023. Na afloop wordt het werk van Havermans verwijderd en de muur weer gesloten. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Museum Kruithuis ’s-Hertogenbosch officieel geopend na zorgvuldige transformatie

19 november, 5:53

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan