Tofud # Trolley 0504
Copyright: Frank Havermans

Solotentoonstelling Frank Havermans met urbanisme als materiaal

14 februari, 14:06
Het verband tussen grootschalige stedelijkheid en genadeloze groei, de effecten daarvan op bevolkingsgroepen en de individuele omgang daarmee zijn onderwerpen die kunstenaar/vormgever Frank Havermans al decennialang boeien. Een solotentoonstelling in het Albert van Abbehuis in Eindhoven toont de neerslag van Havermans’ observaties in installaties, modellen, tekeningen, foto’s en video’s.

De installaties en ruimtelijke interventies van Frank Havermans zijn altijd direct herkenbaar, met hun geometrische vormentaal en een vervreemdende mix van futuristische en ingenieursarchitectuur. Ze zijn een reactie op de omgeving of het gebouw waar de objecten zijn geplaatst, maar ze stellen er ook vragen aan.

Soms hebben de objecten en bouwwerken een functie, terwijl ze tegelijkertijd andere mogelijkheden suggereren; soms is niet duidelijk waarvoor het object dient, terwijl het absoluut functioneel oogt. Op die manier laten de objecten ons nadenken over de relatie tussen de (stedelijke) ruimte en ons, als gebruikers. Dit in vraag stellen schept ook mogelijkheden voor verandering.

Grootschalige stedelijkheid
Veel van zijn installaties en interventies zijn gekoppeld aan een specifieke plek, maar Havermans’ geboeidheid geldt ook op groter schaalniveau. Het verband tussen grootschalige stedelijkheid en niets ontziende groei is een thema dat hem al decennia bezighoudt. Hij stelt zich daarbij vragen als: hoe organiseren individuen zich in die gereguleerde en harde werelden, en wat zijn mogelijke toekomstige ontwikkelingen in urbanisme?

Havermans schets een beeld dat het kleinschalige met het grootschalige verbindt in zijn solotentoonstelling ‘Expanding Structures. Means of survival in concrete jungles’, die loopt van 18 februari tot en met 24 maart 2024 in het Albert van Abbehuis in Eindhoven. De expositie omvat installaties, modellen, tekeningen, foto’s en video’s.

Zijn fascinatie voor extreme stedelijkheid groeide door het verblijf in metropolen als São Paulo, Rio de Janeiro, Hong Kong, Taipei, Shenzhen en – een van de snelst groeiende steden van China – Chongqing. Ontwikkelingen in dergelijke steden hebben een sociale impact op verschillende bevolkingsgroepen die schrijnend is. De verschillen in levensstandaard zijn extreem en vol onrecht, de steden verworden tot urban jungles waar het recht van de sterkste en vooral van de rijkste geldt.

Het overleven van de onderlaag
Havermans is daarbij gefascineerd door de creativiteit waarmee individuen zich handhaven binnen het expansieve mechanisme en de sociale ongelijkheid. De plezierige chaos en inventieve imperfectie zijn tegengesteld aan het rationele plannen, dat binnen hedendaagse architectuuropvattingen de werkwijze is, zo ziet hij.

Hij vertaalt dit naar werken zoals Bang Bang (2016), over groepjes sterke mannen in Chongqing, die luidruchtig, gehurkt en gegroepeerd op een straathoek wachten op sjouwklussen. Havermans huurde hen in voor het vervoeren van een ‘denkmodel’, gebaseerd op de imaginaire driedimensionale weergave van de plattegrond van Chongquig.

Urban Fleet (2022) is meer een tegengesteld denkscenario, waar de rijke bevolkingslaag zich gaat afwenden van de chaos op de wereld en zich op grote drijvende structuren vestigt. In de performancefilm As Long as Trade Moves (2023) zoekt Havermans de historie en het oorspronkelijke karakter van een specifieke plek. Het Taiwanese Fort Zeelandia speelt hier een belangrijke rol in de vormgeving van het centrale object dat op een trolley wordt voortbewogen door de stad.

Denkmodellen
“Havermans dompelt zich onder in onbekende megastructuren, begeeft zich tussen de bewoners en komt tenslotte uit op denkmodellen die gebouwd zijn op intuïtie, kritische distantie en geloof in de creatieve kracht van het overleven”, zegt Diana Franssen, voormalig curator van het Van Abbemuseum over zijn werk. “Hij schept modellen om te reflecteren op de samenleving die bestaat uit vele verhalen tegelijkertijd.”

Frank Havermans - Expanding Structures. Means of survival in concrete jungles’. Albert van Abbehuis, Eindhoven, 18 februari tot en met 24 maart 2024.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Maarten van Kesteren ontvangt Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

7 december, 5:30

Schiphol zoekt architecten om luchthaven eenduidiger uitstraling te geven

6 december, 3:21

Twee woongebouwen op plek oude Renault-garage in Zwolle

6 december, 2:26

Woontorens Bossa Nova vormen sluitstuk woningbouw in Haarlems Aziëpark

6 december, 1:29

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

6 december, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

6 december, 9:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58

Stroomnet ook in Zuid-Holland vol, grootverbruikers op wachtlijst

5 december, 9:50

Kamer teleurgesteld in ‘oppervlakkige’ stikstofplannen Wiersma

4 december, 3:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan