Blik vanuit een drone op het Floriadeterrein
Copyright: Floriade Almere
Blik vanuit een drone op het Floriadeterrein
Copyright: Floriade Almere

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03
De zes wethouders van Almere zijn donderdagavond opgestapt vanwege de slechte resultaten van de Floriade. “Nu de bezoekersaantallen zo tegenvallen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen”, was de boodschap van de wethouders in een verklaring aan de gemeenteraad waarin ze hun ontslag aanboden. De gemeenteraad heeft het ontslag geaccepteerd.

Eerder donderdag werd bekend dat de Floriade BV en gemeente Almere rekening moeten houden met 33,8 miljoen euro aan extra kosten vanwege de lage bezoekersaantallen sinds de opening in april. Daarom was er donderdagavond een debat aangevraagd, dat de wethouders openden met het voorlezen van de verklaring.

“Er komen veel te weinig mensen. Dat is een grote teleurstelling en een financieel drama.” De kosten komen bovenop de tientallen miljoenen die er al extra zijn gemaakt, buiten de 16 miljoen die de gemeente voor de eigen bijdrage had begroot.

De expositie ligt er volgens de zes wethouders mooi bij. “Het groen is overweldigend en inmiddels zijn alle paviljoens af. De Floriade verdient het om door zoveel mogelijk mensen bezocht te worden. En onze stad verdient dat ook.” Maar de teleurstelling om het wegblijven van de bezoekers is groot, en dus boden de wethouders hun vertrek aan.

Terugkeren
Almere werd nog bestuurd door een college van burgemeester en wethouders uit de vorige raadsperiode. Meerdere partijen onderhandelen nog over een coalitieakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Volgens Omroep Flevoland is de kans aanwezig dat de vertrekkende wethouders Julius Lindenbergh (VVD), Roelie Bosch (CU), Froukje de Jonge (CDA) en Maaike Veeningen (D66) terugkeren in het nieuwe college.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade kreeg tot nog toe 232.500 bezoekers, een derde van het verwachte aantal . De coronapandemie is volgens de organisatie en de gemeente een van de belangrijkste oorzaken. Ook zouden sommige doelgroepen de entree van 29 euro te hoog vinden, zo bleek uit onderzoek.

Het nieuwe streven is om uiteindelijk uit te komen op 1,2 miljoen bezoekers, een doelstelling die volgens de twee partijen de komende maanden ‘nog een stevige inspanning’ vraagt.

Floriade blijft ‘gewoon open’ 
De Floriade blijft ‘gewoon open’ zoals gepland tot en met 9 oktober, aldus directeur Hans Bakker in reactie op het opstappen van de wethouders. “Die kosten blijven sowieso, of we nu open blijven of dichtgaan. Ik raad het de gemeente Almere, die 100 procent aandeelhouder is van de Floriade BV, aan de tentoonstelling open te houden. Sluiting zou leiden tot enorme schadeclaims”, aldus de Floriade-directeur.

Met prijsacties, gratis rondleidingen en een gerichte marketingcampagne hoopt de directeur meer publiek te trekken. “Mensen kennen ons wel, maar we moeten het idee dat ze kunnen komen wel levend houden”, aldus Bakker. Het nieuwe streven is om uiteindelijk uit te komen op 1,2 miljoen bezoekers.

Of de wereldtuinbouwtentoonstelling over tien jaar weer gehouden wordt, is volgens Bakker niet aan hem. “Dat is aan de Nederlandse Tuinbouwraad, zij zijn eigenaar van de titel Floriade.” Die raad maakt ook bekend welke kandidaatsstad een eventuele volgende editie organiseert. Onbekend is of de raad al een stad op het oog heeft.

Ook in de raadszaal van Almere klonk donderdagavond de wens om de expositie af te maken. Gedachte is dat het verlies anders nog verder oploopt. De bijna 34 miljoen euro extra kosten worden in het nog niet afgesloten boekjaar van 2021 opgenomen. Een vergadering hierover stond al ingepland en vindt volgende week donderdag plaats, voordat het politieke zomerreces begint.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Zorgvuldige renovatie en uitbreiding voor Pniëlschool in Rotterdam Zuid naar ontwerp van EGM Architecten

1 juli, 2:13

Nieuwe woongebouwen in stempelwijk met variatie en kleurig voorkomen

30 juni, 5:30

Mirck Architecture ontwerpt nieuw houten hotel rond bestaand houten restaurant

30 juni, 4:56

Benthem Crouwel Architects ontwerpt woning op hoogste punt van Amersfoort

30 juni, 4:02

Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel

1 juli, 3:00

Rookmelders in alle woningen verplicht

1 juli, 1:11

Bouwer jacht Bezos trekt voornemen aanvraag demontage De Hef in

1 juli, 11:29

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

29 juni, 2:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

29 juni, 9:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

29 juni, 9:09
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan