Bovenaanzicht van het Centraal Beheergebouw en de Pakhoedtorens uit 2015
Copyright: Certitudo Capital
Bovenaanzicht van het Centraal Beheergebouw en de Pakhoedtorens uit 2015
Copyright: Certitudo Capital

MVRDV aan de slag met Centraal Beheer-gebouw Herman Hertzberger

16 juni 2022, 12:11
Het voormalige Centraal Beheergebouw in Apeldoorn wordt onderdeel van een nieuwe wijk. MVRDV neemt het beroemde structuralistisch complex van Herman Hertzberger onder handen en transformeert het tot middelpunt van een wijk met 650 tot 800 woningen. Hertzberger en zijn bureau AHH worden betrokken bij de plannen, meldt MVRDV.

Het vijftig jaar oude gebouw fungeerde tot 2013 als hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer (bekend van de reclameslogan ‘Even Apeldoorn bellen’). Twee jaar later kocht Certitudo Capital het complex, met als bedoeling het te herontwikkelen tot Hertzberger Park. Het bedrijf liet ook een standbeeld voor architect Hertzberger bouwen, dat in 2019 is onthuld.

Nadat er jarenlang geen schot in de plannen kwam, heeft MVRDV nu in opdracht van Certitudo Capital een gebiedsvisie ontworpen voor een woonwijk waarvan ‘Centraal Beheer’ en de naastgelegen Pakhhoedtorens deel van uitmaken. Beelden zijn nog niet vrijgegeven, maar volgens MVDRV gaat het om een duurzame en groene wijk.

In het Centraal Beheer-gebouw en de Pakhoedtorens komen verschillende typen woningen. De oorspronkelijke structuur van de gebouwen wordt hergebruikt en opgevuld met duurzame materialen als hout. De ambitie is om een zo divers mogelijk woonaanbod te creëren en tegelijk een publiek programma te realiseren, die het gebied extra aantrekkelijk maakt voor bezoekers.

Herhaling van kleine eenheden
Zoals het structuralisme zich kenmerkt door herhaling van kleine eenheden, zo zal ook de structuur van het Centraal Beheergebouw worden voortgezet in de nieuwe buurt en het landschap, meldt MVRDV.

“Het grid vormt de basis van de bouwstructuur, maar dan in hout. De oudbouw zal nieuw leven worden ingeblazen met programma's en architectonische elementen, met de structuralistische beginselen als leidraad. Het landschap krijgt door de nadruk op structuur een even helder patroon als het monument, waarbinnen een ‘wildere’ invulling met bomen, grassen, water-, speel- en sportvoorzieningen mogelijk is. In de volgende fases zal worden bestudeerd welke boomsoorten het beste aan het park kunnen worden toegevoegd, ter stimulering van de biodiversiteit”, aldus MVRDV.

Wereldwijde bekendheid
Het Centraal Beheer-gebouw geniet wereldwijde bekendheid onder architecten en historici. Al bij opening in 1972 bracht het open kantoorlandschap een revolutie in het denken over kantoren teweeg. Hertzbergers ontwerp bestaat uit vier kwadranten waartussen zich een centrale straat bevindt die het sociale hart van het gebouw vormt. Door het basiselement, een vierkant van 9x9 meter, consequent te herhalen en te schakelen, kreeg het zijn kenmerkende vorm.

“Het is een superstoere opdracht”, vertelt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. “Herman Hertzberger is voor mij een belangrijk voorbeeld. Toen ik aan de TU Delft studeerde, was hij mijn professor, naast Aldo van Eyck en Rem Koolhaas, een mooi trio. Met Herman werkte ik twee keer aan InDeSem, het International Design Seminar dat hij organiseerde. Ik vind hem inspirerend door zijn sociale agenda en voel me aan hem verwant.”

“Zoals Herman begin jaren zeventig een totaal nieuw kantoorlandschap lanceerde, zo deden we dat met MVRDV begin jaren negentig met onze Villa VPRO. We namen onze klant mee naar het Centraal Beheer-gebouw en dat was zo’n eye-opener dat het in het ontwerp van de villa na-echode. Het Centraal Beheer-gebouw heeft daarnaast een ongekend mooie structuur. Deze behouden we zeker als basis voor de transformatie, die je dan ook kunt zien als verbreding van Hermans visie”, besluit Maas.

Tripolis
Naar ontwerp van MVRDV wordt momenteel ook een gebouw van een andere prominente vertegenwoordiger van het structuralisme getransformeerd. Het gaat om het door Aldo van Eyck ontworpen Tripolis-complex in Amsterdam.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Felixx benoemt vier associate partners

29 september, 11:46

Woongebouw PoortMeesters combineert hightech met ambacht

28 september, 3:05

Elephant presenteert opgeleverde woontoren Pepper

28 september, 1:57

Buurtje met 54 woningen langs Kralingse Zoom opgeleverd

28 september, 12:26

Stikstoffabriek in Groningse Zuidbroek dit weekend operationeel

29 september, 10:54

Hypotheekshop ziet woningmarkt aantrekken en huizenprijs stijgen

29 september, 9:42

Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

28 september, 11:23

Vijlbrief somber over investeringen in nieuwe gasprojecten Noordzee

28 september, 10:56

Woonbond blij dat Kamer winstbelasting corporaties wil afschaffen

27 september, 4:31

Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten

27 september, 3:48
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan