Iconisch Stadskantoor aan de Willem de Roolaan
Copyright: Luce
Zicht vanaf het Marktplein op het stadhuis en achtergelegen Stadskantoor
Copyright: Luce
Het schakelgebouw
Copyright: Luce
Iconisch Stadskantoor aan de Willem de Roolaan
Copyright: Luce
Zicht vanaf het Marktplein op het stadhuis en achtergelegen Stadskantoor
Copyright: Luce
Het schakelgebouw
Copyright: Luce

Team met B-architecten ontwerpt Stadskantoor als nieuw icoon voor Nieuwpoort

12 mei, 16:41
De ontwerpcompetitie voor het Stadskantoor Nieuwpoort is gewonnen door de combinatie van B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis. De Vlaamse gemeente verkoos deze inzending omwille van het coherente plan voor de bestaande gebouwen, de schakelelementen en het nieuwe ensemble.

De opgave betreft niet alleen een ontwerp voor de nieuwbouw van een hedendaags stadskantoor, maar ook voor de restauratie van het historische stadhuis, de pastorie en de Stadshalle. “Het nieuwe administratieve gebouw heeft een duidelijk iconisch karakter en vormt daarmee zoals gevraagd een landmark”, merkt de jury op over de inzending van B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis.

“Zowel functioneel als volumetrisch vormt het concept een mooi passend geheel”, vervolgt de jury haar verklaring. “Het ontwerp bevat de potentie om deel uit te maken van het toekomstig Nieuwpoorts collectief geheugen.”

Voortbouwen en inpassen
Het winnende voorstel bouwt verder op de stedenbouwkundige visies van architect Jozef Viérin, die na de Eerste Wereldoorlog werd aangesteld voor de wederopbouw van Nieuwpoort. Het bijzondere stedenbouwkundig geheel dat deze architect met de Stadshalle, het stadhuis en de pastorie creëerde is tot op de dag van vandaag in zijn oorspronkelijke vormgeving en eenheid bewaard gebleven, legt het team met B-architecten uit.

In de geest van Viérins masterplan gaat het nieuwe stadskantoor het ensemble van de Stadshalle, het bestaande stadhuis, de pastorie én de Onze-Lieve-Vrouwekerk vervolledigen, zegt Sven Grooten, medeoprichter en algemeen directeur van B-architecten. Het Stadskantoor Nieuwpoort wordt daarbij een blikvanger op zich.

Een icoon en een schakel
Omwille van de hoge technische eisen en het gebruikscomfort worden de administratieve kantoren, de ontmoetingsruimte ‘Alma Plaza’, de tribune en de raadzaal ondergebracht in de nieuwbouw. Het team duidt dit aan als ‘het icoon’.

Het noordelijke deel van het nieuwe gebouw kijkt uit op de cluster van bestaande UNESCO Werelderfgoedgebouwen en krijgt op zijn beurt een iconische vormentaal, die aansluit bij het puntige dak van de Stadshalle. Aan de zuidkant straalt het gebouw rust uit, wat dan weer aansluit bij het meer residentiële karakter van de buren, legt B-architecten uit.

De Stadshalle, de pastorie en het icoon worden verbonden door een constructie die het team ‘de schakel’ noemt. In tegenstelling tot het icoon wordt dit gebouw geen statig volume, maar eerder licht en onopvallend.

Het schakelgebouw kenmerkt zich door een grote cirkelvormige uitsnijding, die de centrale, open tuin van het gehele ensemble vormt. Een tweede, kleinere cirkel wordt uitgesneden ter hoogte van de pastorie, zodat het karakter van het losstaande gebouw bewaard blijft.

Duurzaamheid en gezondheid
Bij het ontwerp voor het nieuwe stadskantoor zet het team breed in op duurzaamheid. Zo zijn de gebouwen klimaatadaptief en fossielvrij, aldus B-architecten. Om in de nodige verwarming en (passief-)koeling te voorzien, wordt gebruik gemaakt van WKO en warmtepomptechnologie.

Regenwater wordt opgevangen en maximaal hergebruikt, bij zware regenval wordt water wordt maximaal opgevangen in de kloostertuin. Platte daken worden ingezet als groendaken. Ook de openbare ruimte wordt zoveel mogelijk vergroend, legt het ontwerpteam uit.

De keuzes voor materialen en bouwmethodiek zijn gericht op maximaal hergebruik, waardebehoud  (met betrekking tot stadhuis, Stadshalle en pastorie) en verwijderbare afwerking. “Zo gaan we bij de restauratie van zowel de buitenschil als het interieur uit van een zachte restauratieaanpak”, verklaart B-architecten.

De nieuwbouw krijgt een demontabel staalskelet en de materiaalkeuze wordt onderbouwd door middel van Life Cycle Analysis (LCA). Tot slot zijn zowel de materiaalkeuzes als mechanische en bouwkundige oplossingen ook gericht op een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de werknemers.

Eerdere winst
Hetzelfde team van B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis won, aangevuld met Atelier Arne Deruyter, in 2020 ook de ontwerpcompetitie voor het stadhuis van Roeselare.

Andere nieuwsberichten

Een villa als een compositie van volumes en openingen

Gisteren, 17:01

Stedelijk Museum toont hoe ontwerpers omgaan met klimaatcrisis

Gisteren, 16:00

Symposium waarin het nieuwe hybride stadsblok op de snijtafel gelegd wordt

Gisteren, 12:37

Oostvleugel gesloopt voor toekomstig POST Rotterdam

Gisteren, 11:27

Warme en spiegelende materialen voor een lang en smal café

Gisteren, 15:08

Nieuwe editie van Opbouwdag in Rotterdam

Gisteren, 12:14

Natuurorganisaties zien te weinig wilskracht in plannen kabinet

Gisteren, 09:49

Sjarel Ex vertrekt als directeur Museum Boijmans van Beuningen

13 mei, 3:58

Bijna driekwart woningen boven vraagprijs verkocht in 2021

13 mei, 10:19

Johan van Oldenbarnevelt-penning uitgereikt aan Riek Bakker

13 mei, 9:48
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan