Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Copyright: Michel Kievits
Mock-up
Copyright: Arcadis
Mock-up
Copyright: Arcadis
Opengewerkt model
Copyright: Arcadis
Vogelvuchtperspectief model
Copyright: Arcadis
Terreininrichting, water
Copyright: Arcadis
Plattegrond
Copyright: Arcadis
Doorsnede
Copyright: Arcadis
Doorsnede
Copyright: Arcadis

Een gevel uit treinramen voor een onderhoudsgebouw van NS

Vandaag, 12:34
In opdracht van NS heeft Arcadis een nieuwe zogenoemde kuilwielenbank voor de onderhoudslocatie Leidschendam ontworpen. De architectuur van het gebouw, waarin de werknemers prettig en veilig aan de wielen van treinstellen kunnen werken, is sterk bepaald door zowel de situatie op het emplacement als het hergebruik van ‘spoorse’ materialen, met een gevel uit treinramen als bijzonder sprekend voorbeeld.

In de kuilwielenbank worden wielen van treinstellen die onregelmatig zijn geworden weer perfect rond geslepen. Dat is noodzakelijk om de treinreiziger een comfortabele reis te geven en onnodige slijtage aan spoor en materiaal te voorkomen. Werknemers werken daarbij in een kuil onder het treinstel, waartoe door een gebouw een spoor loopt, waarvan een gedeelte is uitgevoerd als onderhoudsbrug. Het gebouw beschermt tegen weersinvloeden en biedt de werknemers een prettige en comfortabele omgeving.

Als onderdeel van de herontwikkeling van het emplacement wilde NS een nieuwe kuilwielenbank op de onderhoudslocatie Leidschendam. De onderneming ambieerde daarbij een duurzaam gebouw, met ‘fossielvrij, circulair en groen’ als speerpunten. NS wilde bovendien liefst zoveel mogelijk (trein)materialen op een herkenbare en opvallende manier inzetten, vertelt Arcadis architecten, dat de ontwerpopdracht kreeg.

Ontmanteling en oogstboek
Om inspiratie op te doen omtrent vrijkomende treinmaterialen bezocht het projectteam de werkplaats in Haarlem, waar dubbeldekstreinen na twintig jaar gebruik worden gemoderniseerd voor de volgende twintig jaar. Tijdens dit proces wordt 86 procent van de onderdelen opgeknapt en hergebruikt in de treinen, terwijl 13 procent elders een nieuwe toepassing krijgt. In deze werkplaats vond het ontwerpteam bijvoorbeeld de treinramen van bovencoupés, die het heeft toegepast.

Daarnaast heeft het projectteam kunnen putten uit het ICMm-oogstboek van NS. Treinen die aan het einde van hun levensduur uit de dienst worden gehaald, worden zorgvuldig gedemonteerd met het oog op mogelijk hergebruik van onderdelen. De op die manier vrijgekomen onderdelen verzamelt NS – inclusief foto’s, aantallen, afmetingen en specificaties – in het oogstboek. “Door deze informatie konden beschikbare materialen effectief worden ingezet, wat het duurzame karakter van het project verder versterkte”, vertelt Arcadis architecten.

Spoor-geïnspireerd ontwerp
De architectuur van de nieuwe kuilwielenbank is sterk bepaald en geïnspireerd door zijn ‘spoorse’ omgeving en functie. De getrapte grondvorm reageert op de krappe ligging tussen de sporen en sluit aan op het ruimtebeslag van de onderhoudsinstallatie en de bedrijfsprocessen er omheen. De langsgevels zijn aan de noordoostzijde gesloten gehouden, zodat de omgeving geen lichthinder door het 24-uursproces ondervindt.

De kopgevels zijn benut om maximaal toegang te geven voor licht en lucht, alsook aan personen en treinen. Het gebouw heeft hierdoor een sterke relatie met (de richting van) de sporen. Het Corten-staal en de roestkleurige profielen in de gevel verwijzen naar de spoorstaven in de omgeving, legt Arcadis architecten uit. In de plint van het gebouw is hergebruikte spoorballast toegepast.

Ramengevel
Het meest sprekende van de ‘spoorse architectuur’ zijn de 1.100 treinramen die zijn gebruikt voor de gevel van het gebouw. Voor de toepassing werden de gebogen raampjes uit de bovenste verdieping van de dubbeldekkers gekozen, “omdat die het minst waarschijnlijk een andere bestemming zouden vinden; ze zijn tenslotte moeilijker te plaatsen”, aldus de ontwerpers. De gebogen vorm bood echter ook de kans een patroon te creëren door de ramen om en om te plaatsen.

Het patroon verbeeldt de drukgolf van een passerende trein, vertelt het ontwerpteam. Tevens is het ontwerp thematisch geïnspireerd door de architectuur van de naastgelegen hal en in uitwerking door de kunst van Jan Schoonhoven. “Reflectie, schaduw, transparantie en gelaagdheid roepen een dynamisch gevelbeeld op dat sterk reageert op weersinvloeden of momenten van de dag”, aldus Arcadis architecten.

De ramen zijn zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke toestand toegepast. De rubbers rondom zijn behouden en op sommige ramen is de aanduiding van een stiltecoupé zichtbaar. Met hun vaste maten hebben de ramen de definitieve hoofdmaatvoering van het gebouw bepaald.

Ruime vergroening
Het landschapsplan rond het gebouw, gemaakt door Arcadis Landschap, sluit aan op het gedachtegoed van het project. Ook hier zijn de toegepaste materialen, zoals spoorballast en betonplaten, afkomstig van andere NS-locaties en hier hergebruikt met een nieuwe functie. Verder is ingezet op de toepassing van zoveel mogelijk groen en alleen verharding waar het noodzakelijk is, melden de architecten.

Het groen vervult meerdere functies op het terrein. Zo creëert het een fijne pauzeplek voor medewerkers door schaduwplekken te bieden. Daarnaast zorgt het voor opvang en infiltratie van regenwater in de bodem; dit vindt voornamelijk plaats in de grote wadi, die is ingezaaid met een mix van wilde bloemen.

Tot slot komt er een boswal met een functie voor het gebouw. “De treinen die onder handen genomen worden, passen niet volledig in het gebouw en staan dus deels buiten te wachten”, vertelt Arcadis. “In de zomer kunnen ze enorm heet worden, wat het werk in het gebouw onprettig maakt. De boswal die ten zuiden van het spoor is aangeplant, zal zorgen voor schaduw op de treinstellen waardoor het binnenklimaat in de kuilwielenbank een stuk aangenamer blijft.” 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Voids benadert lastig plangebied als aantrekkelijke leefomgeving

Vandaag, 16:48

Volume brengt circulaire souvenirs en een grijpmachine naar de Architectuurbiënnale

Gisteren, 17:08

Meer woningbouw: graag, maar dan wel goede en gezonde woningen met voldoende daglicht

Gisteren, 13:37

Vijf genomineerden voor Willem Diehlprijs 2025

Gisteren, 12:00

Nieuwe editie van de Architecten Wielerkoers

Vandaag, 14:45

Nieuwe Rotterdamse aanpak woningbouw: meer snelheid, minder regels en heldere keuzes

Vandaag, 09:49

Gemeenten krijgen 7.000 euro per gebouwde betaalbare woning

Gisteren, 15:05

Marian Herman wordt algemeen directeur ontwikkelaar Edge

Gisteren, 13:14

KYK Architecten/Quadraat neemt architectenbureau MD2A over

Gisteren, 12:59

Kabinet stopt 750 miljoen euro in fonds voor verduurzaming huizen

Gisteren, 10:01
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan