Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen
Copyright: Wouter Jansen

Traditioneel én atypisch woonhuis voor Nederlands echtpaar in Zweden

28 oktober, 15:39
Voor een Nederlands echtpaar in Zweden heeft temp.architecture.urbanism een woonhuis in een bosrijk gebied ontworpen. Het huis in het zuidwesten van het land is geïnspireerde op de traditionele Zweedse plattelandsarchitectuur, maar heeft tegelijkertijd een hedendaags karakter. Dat laatste is onder meer te danken aan de grote raampartijen aan de tuinzijde, met erachter een dubbelhoge ruimte.

Het woonhuis in de regio Småland is gebouwd van hout en baksteen en gestoken in het traditionele Falurood. Deze kleur wordt van oudsher gebruikt omdat het pigment metalen bevat die de conserverende werking van het verf versterken. In de gevel zijn brede en smalle houten delen op kenmerkende wijze over elkaar heen geschoven en gecombineerd met witte kozijnen. Dat is ook een kenmerk van Zweedse architectuur, evenals de traditionele kapvorm.

Daarnaast zijn de richtlijnen uit de Zweedse bouwregelgeving, die ook een veilig onderkomen bij extreme weersomstandigheden moeten garanderen, bepalend geweest voor het ontwerp. Zo is de hellinghoek van de daken voorgeschreven en is het verplicht om met overstekende dakranden de gevels te beschermen.

Atypisch
Het huis bevindt zich op een open plek in een uitstrekte bosrijke omgeving. De hoge glaspartijen aan de tuinzijde geven de woning niet alleen een eigentijds karakter, maar laten ook de zon tot diep in de woning doordringen en zorgen voor uitzicht op de hoge bomen rondom het huis. Het vele glas en de dubbelhoge ruimte erachter zijn atypisch voor het gebied, waar het ’s winters hard kan vriezen en men doorgaans kiest voor kleine en enkellaagse woonruimtes.

De woning bestaat uit twee delen. De dubbelhoge ruimte wordt gebruikt als woon- en leefruimte. Centraal in deze ruimte staat in de voorgevel een open haard, waarin zowel van buiten als binnen vuur gemaakt kan worden. Rond de dubbelhoge ruimte ligt aan de buitenkant van het huis een houten vlonder die kan dienen als terras.

De overgang tussen de hoge ruimte en het achterste deel van het huis wordt gemarkeerd door een wand van houten latten. Direct achter deze lattenwand liggen functies als de keuken, de trap en verkeersruimten. In het achterste deel van de woning bevinden zich de slaapkamers, twee gastenverblijven en de sanitaire ruimten. Ook is in dit deel een mogelijkheid gecreëerd om het huis in de toekomst uit te breiden.

Nagenoeg zelfvoorzienend
Vanwege de grote afstanden tot de bewoonde wereld is de woning nagenoeg zelfvoorzienend. Met een zeventig meter diepe bron op eigen terrein voor warmte- en koudeopslag wordt de temperatuur in het huis gereguleerd. Daarnaast wordt met behulp van een waterzuiveringsinstallatie ter plekke drinkwater geproduceerd. Vuil water wordt afgevoerd naar een put met infiltratiebed op het terrein.

Zoals bij de meeste erven op het Zweedse platteland wordt het huis van de omliggende natuur afgeschermd door een tuin waarin groente en fruit wordt verbouwd voor eigen gebruik. Verder worden alleen elektra en internet van buitenaf aangeleverd.

De bewoners hebben verder nog de beschikking over een bijgebouw, waarin de garage en een berging zijn opgenomen. Op de kop van dit bijgebouw bevindt zich een overkapte buitenruimte, waar de bewoners toch buiten kunnen zitten bij mindere weersomstandigheden.

Andere nieuwsberichten

Klassiek schoolgebouw gerenoveerd naar ontwerp van 9graden architectuur

Gisteren, 16:54

Zecc Architecten presenteert ontwerp voor renovatie De Vasim

Gisteren, 16:07

Voorzieningengebouw De Brink van Park Boswijk opgeleverd

Gisteren, 13:57

Onderzoek flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Gisteren, 10:34

Schiphol laat andere bouwer nieuwe A-pier afmaken

Gisteren, 15:08

Aedes: woningcorporaties bouwden 15.000 nieuwe woningen in 2020

Gisteren, 09:53

Noord-Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

Gisteren, 09:10

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan