Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt

Temp. geeft ruimte aan Reddingmuseum

9 september 2015, 15:18
Het Reddingmuseum in Den Helder heeft een ingrijpende verbouwing ondergaan; het bleek een complexe opgave. Temp.Architecture heeft het ontwerp voor het museum gemaakt en het proces begeleid.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers bevindt zich sinds 2003 op het terrein van de voormalige rijkswerf Willemsoord in een oude werkplaats voor motorenonderhoud. Het gebouw is destijds gerenoveerd en voorzien van een moderne aanbouw. De voormalige werkplaats telt drie verdiepingen.

Op Willemsoord vindt momenteel een grootschalige transformatie plaats. Theater Kampanje, dat nu in het centrum van Den Helder is gevestigd, verhuist naar het aan het Reddingmuseum grenzende gebouw. Omdat een deel van het museum in dit gebouw was ondergebracht, moet ook het Reddingmuseum worden verbouwd.

Wensen
De verbouwing stelde bureau Temp.architecture uit Amsterdam voor een complexe opgave. Het gehele programma van het Reddingmuseum moest in het reeds gevulde gebouw worden ondergebracht, de ruimtelijk en installatietechnisch verbonden gebouwen dienden ontkoppeld worden, en de complexe structuur en het erfgoedkarakter van het gebouw.

Verder moesten de architecten de nieuwe gebruikerswensen worden gehonoreerd en waren er veel partijen met wie alles rond de verbouwing moest worden afgestemd. Bovendien moesten de werkzaamheden aan het museum zo min mogelijk invloed hebben op de planning van het theater en het functioneren van het museum.

Impasse doorbreken
Aanvankelijk was het Reddingmuseum niet goed vertegenwoordigd in het proces en kreeg het vinden van oplossingen voor de genoemde opgaven te weinig aandacht. De consequenties van het ontwerp van het theater werden dermate groot voor het museum, dat de museumdirecteur dreigde naar een andere locatie te gaan. Opdrachtgever Zeestad vroeg Temp. de impasse te doorbreken.

De vraag aan het bureau was om de gebruikerswensen te inventariseren, het ontwerp voor het museum te maken en het proces te begeleiden. "Naast compensatie voor de verdwenen ruimten wilde de museumdirectie de kantoren verplaatsen om zo extra expositieruimte te creëren", vertelt Tom Bergevoet, die samen met partner Maarten van Tuijl de opdracht heeft uitgevoerd.

"Verder moest de entree worden herzien omdat het museum en het theater een gedeelde ingang zouden krijgen", zegt Bergevoet. In totaal moest zo'n 400 vierkante meter vloeroppervlak aan het gebouw worden toegevoegd, voor onder meer expositieruimte, balie, koffiekamer, vergaderruimte, ruimte voor de technische dienst, berging, kantoren en toiletten.

Uitbreiding
De nieuwe toevoeging moest liefst ook het oude gebouw en de aanbouw uit 2003 tot een sterkere eenheid aaneenklinken. De architect van het theater - van Dongen-Koschuch - wenste dat het museumdeel aan de nieuwe, gedeelde entree transparant zou worden. Hier kon dan ook geen bouwvolume worden toegevoegd.

Temp. heeft de uitbreiding inpandig opgelost door op de plek van het bestaande, gebouwbrede tochtportaal een tussenverdieping te creëren. Begevoet: "Het is feitelijk een gebouw in een gebouw geworden. Op de tussenverdieping bevinden zich de kantoren, de technische dienst, een vergaderruimte en extra expositieruimte."

De architecten kozen bewust voor een contrast tussen het bestaande gebouw en de toevoeging. Het nieuwe volume is helder wit het blauw en oranje van de KNRM als accenten. "Ze vormt letterlijk een brug tussen het oorspronkelijke gebouw en de aanbouw uit 2003", aldus Bergevoet.

In 2003 weggewerkte betonnen liggers zijn weer zichtbaar gemaakt. Het gedeelte naast de entree is open gehouden met aangrenzend de balie van het museum, waardoor een vanzelfsprekende binnenkomst is gevormd.

Maatpak
Het is gelukt, zo stelt Bergevoet, om de ruimtelijke puzzel op te lossen, de helderheid te vergroten en het bestaande een nieuwe logica te geven. "Met andere woorden: het is echt een maatpak geworden voor het reddingmuseum."

Andere nieuwsberichten

Rotterdamse bureaus winnen prijsvraag voor woonwijk Landsberg am Lech

Gisteren, 15:47

Houten gebouw met kasgevel voor energiecoöperatie Deltawind

Gisteren, 11:29

Studio Rianknop geeft woning volledig nieuw, speels en kleurig interieur

5 september, 4:03

Bouw woontoren Highlight bij station Eindhoven aanstaande

5 september, 11:50

Babel Festival kijkt naar toekomst van jubilerende gemeente Zaanstad

Gisteren, 13:49

20.000 huizen krijgen warmte uit grootste Nederlandse warmtepomp

Gisteren, 09:33

Koepel studentenverenigingen wil inzetten op bouw studentenhuizen

5 september, 2:16

Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar

5 september, 10:13

Muamer Tabakovic associate partner bij Groosman architecten

4 september, 2:51

Landbouwminister Wiersma breekt met natuurbeleid van voorganger

4 september, 9:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan