Copyright: Maikel Samuels
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Maikel Samuels
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Dennis de Smet
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects
Copyright: Marc Koehler Architects

Houten bibliotheek als verbinder voor Edegem

27 oktober, 11:05
In het hart van de Antwerpse plaats Edegem staat een nieuwe bibliotheek, die zowel de fysieke omgeving als de lokale gemeenschap moet samenbrengen. Marc Koehler Architects ontwierp een multifunctioneel en open gebouw met een volledig massief houten constructie.

In 2015 schreven de gemeente Edegem en de Vlaams Bouwmeester een Open Oproep uit voor een vrijetijds- en kunstcentrum met bibliotheek in het centrum van het stadje. Daarbij wenste de gemeente dat het gebouw de sociale cohesie zou versterken en een standaard voor duurzaam ontwerp zou neerzetten, vertelt Marc Koehler Architects.

Sociaal hart
Het bureau heeft een gebouw uit twee paviljoenachtige houten volumes ontworpen, die het in een L-vorm heeft gepositioneerd. Ze scheiden een parkeerplaats van de historische tuin van Huis Hellemans, een villa in neo-Vlaamse renaissancestijl. Deze tuin functioneert nu als een rustige plek voor lezen en reflecteren, aldus de architecten.

Het nieuwe gebouw brengt een aantal functies samen, die eerder verspreid over de gemeente lagen, zoals de bibliotheek, expositieruimte en enkele administratieve diensten. Naast de bibliotheek- en expositieruimten biedt het gebouw onder andere een boekencafé en flexibele kantoorruimten voor verschillende maatschappelijke organisaties.

Verder zijn en ruimten voor cursussen, vergaderingen en bijeenkomsten van het lokale verenigingsleven. Een grote trap in het gebouw fungeert tevens als tribune, met uitzicht op de tuin. In totaal biedt het pand een oppervlakte van 2.180 m2.

Eenheid in omgeving
De omgeving van de nieuwbouw is een beschermd dorpsgezicht en kenmerkt zich door het naastgelegen 19e-eeuwse Huis Hellemans, een pastorie en historische tuinmuren en binnentuinen. Hierdoor straalt de omgeving een zekere rust uit, ook al ligt ze midden in het centrum, legt Marc Koehler Architects uit.

Op de locatie van het nieuwe bibliotheekgebouw lag echter een verwaarloosde en donkere parkeerplaats, die veelal werd gemeden. De nieuwbouw heeft dit veranderd in een aangename plek en brengt eenheid in de omgeving. De open, transparante architectuur van het gebouw draagt daar belangrijk aan bij, terwijl die bovendien levendigheid in het straatbeeld brengt

Hout en Hollandse klimaatgevel
Het gebouw is gerealiseerd met een prefab constructie uit CLT en ontworpen met het oog op flexibiliteit, vertelt het architectenbureau. De open ruimten die nu als bibliotheek dienen, zijn indien gewenst te transformeren voor andere functies.

De nieuwbouw is verder voorzien van een groendak, een slim ventilatiesysteem en een warmtepomp, en maakt gebruik van zonne-energie en grijs water. Omdat er gebruik wordt gemaakt van passieve zonne-energie heeft het architectenbureau een zogenoemde ‘Hollandse klimaatgevel’ toegepast.

Het zonnescherm bevindt zich achter de beglazing en bij veel zonlicht gaat het scherm automatisch omlaag. De warme lucht tussen scherm en beglazing stijgt op naar het plafond; tijdens de wintermaanden wordt de warme lucht gebruikt om andere ruimten te verwarmen en in de zomer wordt de lucht naar buiten afgevoerd.

Team
Marc Koehler Architects heeft de Open Oproep in 2015 gewonnen in een team met Delva Landscape Architecture / Urbanism en het Gentse bureau Architecten Delobelle. Delva Landscape is als landschapsarchitect alleen betrokken geweest in de tenderfase. Architecten Delobelle heeft in een vroeg stadium van het project het ontwerpteam verlaten. In het project hebben OSQB Architecten- en ingenieursbureau en Peritas Ingenieursbureau als partner en adviseur opgetreden.

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan