Copyright: Ksenia Chernaya via Pexels
Copyright: Ksenia Chernaya via Pexels

Manifest Nationaal Isolatieprogramma niet ondertekend door Vereniging Eigen Huis

14 september, 10:12
GroenLinks, CDA en ChristenUnie hebben gisteren, samen met een aantal marktpartijen en de Consumentenbond het Manifest Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd. Het manifest om het Nederlandse isolatiebeleid is niet ondertekend door Vereniging Eigen Huis, omdat ze zich niet kan vinden in aan het programma verbonden verplichtingen.

Het Nationaal Isolatieprogramma is maandagochtend in Den Haag gepresenteerd door GroenLinks, CDA en ChristenUnie, samen met organisaties als de Consumentenbond, Natuur & Milieu, en Koninklijke Bouwend Nederland. Het manifest is erop gericht om het Nederlandse isolatiebeleid aan te scherpen, zodat onder meer huiseigenaren met een laag inkomen hun woning kunnen isoleren. D66 en de PvdA geven hun steun aan het manifest.

Nederland telt 2,7 miljoen woningen die slecht geïsoleerd zijn. Met het huidige isolatietempo duurt het volgens de initiatiefnemers tot het jaar 2100 voor alle huizen in ons land goed geïsoleerd zijn. “Het Nederlandse isolatiebeleid moet op de schop”, zeggen ze. “Het isoleren van woningen moet sneller, slimmer en socialer.”

Voucher
Woningeigenaren met een smalle beurs kunnen volgens het plan een voucher aanvragen. Dat is een van de punten in het manifest met twaalf concrete voorstellen. Andere punten zijn onder meer het opleiden van vakmensen in de isolatiebranche en het instellen van teams die bewoners actief benaderen en ondersteunen. Hoeveel geld er met het landelijke isolatieplan gemoeid is en waar dat geld vandaan komt, is niet vermeld.

Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2050 alle huizen duurzaam zijn, legt een van de initiatiefnemers uit. Laura Bromet van GroenLinks legt uit: “Veel mensen zijn bang dat ze de klimaatmaatregelen niet kunnen betalen. Terwijl ze het wel willen. Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen.”

Dat had Vereniging Eigen Huis (VEH) al eerder geconstateerd. De vereniging pleitte voor de zomer al voor een isolatieplan, zoals nu wordt ingevoerd. Het gaat volgens VEH vooral om huizen met energielabel B of lager die zijn gebouwd voor 1995. De helft van de mensen die zo'n huis heeft, liet weten graag te willen isoleren, maar op te zien tegen de hoge kosten, waarvoor pas achteraf subsidie kan worden aangevraagd.

Uitsluiting cv-ketels
Toch laat Vereniging Eigen Huis nu weten het gisteren gepresenteerde Manifest Nationaal Isolatieprogramma niet te hebben ondertekend. De vereniging is weliswaar sterk voorstander van stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming, maar kan zich niet vinden in verplichtingen die aan het isolatieprogramma zijn verbonden.

Onderdeel van het isolatieprogramma is de normering van de verwarmingsinstallatie. Die komt er op neer dat cv-ketels worden uitgesloten, legt Maud Weide van VEH uit. “Het alternatief is een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Verwarming met een dergelijke installatie is vooral in veel oudere woningen nauwelijks of alleen tegen hoge kosten mogelijk. Veel huiseigenaren kunnen niet aan deze eisen voldoen.”

VEH vindt het vooraf verstrekken van een voucher een positief onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma. “Hierdoor hoeven mensen niet eerst het volledige bedrag zelf te financieren, maar kunnen ze direct gebruik maken van de financiële steun”, aldus Weide.

Bron: ANP/Architectenweb

Andere nieuwsberichten

Bosvilla met een bijna mathematische opbouw

Gisteren, 17:27

Met Kelbergen 2.0 geeft HOH Architecten voorbeeld van verbetering door verdichting

Gisteren, 15:19

Silvolde krijgt woonbuurt met 'rivierduin' als hart

Gisteren, 14:29

Nominaties Interieur van het Jaar 2021 bekend

Gisteren, 12:16

'Mantra sober en doelmatig al zo oud als het Binnenhof zelf'

Gisteren, 16:13

China kampt met grote stroomtekorten

Gisteren, 09:20

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

24 september, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

24 september, 9:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

23 september, 2:58
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan