Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: HilberinkBosch Architecten
Copyright: HilberinkBosch Architecten
Copyright: HilberinkBosch Architecten
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: HilberinkBosch Architecten
Copyright: HilberinkBosch Architecten
Copyright: HilberinkBosch Architecten

Woningen op de locatie van de voormalige beeldbuizenfabriek in Eindhoven

23 augustus, 11:18
In Eindhoven is een woonwijk met tachtig woningen gerealiseerd op de plek waar tot 2010 de beeldbuizenfabriek van Philips stond. HilberinkBosch Architecten nam het industriële verleden van de locatie als inspiratie voor de contouren van de wijk en de vormgeving van de woningen.

Met het allengs verdwijnen van de beeldbuistelevisies naderde ook het einde van de beeldbuizenfabriek van Philips op Strijp R in Eindhoven. In 2010 is het gebouw neergehaald om plek te maken voor woningen. In 2018 startte de bouw van de wijk naar het ontwerp van HilberinkBosch Architecten.

Rigide grid
Het hart van de nieuwe wijk bestaat uit ‘sheddakwoningen’, waarbij de asymmetrische dakvorm over twee woningen is geplaatst. Daardoor ontstaan twee verschillende woningtypes, legt het architectenbureau uit.

De lange lijnen van de verdwenen beeldbuizenfabriek vormen de basis voor de plaatsing van de sheddakwoningen. De zichtbare betonnen constructie volgt deze doorlopende opzet; betonnen scheidingswanden zijn uitgezet op een stramienmaat van 7,50 meter, die is afgeleid van de breedtemaat van de oude hallen.

Door deze strenge opzet steken drie dwarsstraten naar drie binnenhoven. De doorsteken liggen op willekeurige plekken, om het doorsnijden van de doorlopende structuur zichtbaar en voelbaar te maken. Daarmee ontstaan bovendien bijzondere hoeken en woningen en heeft elke binnenstraat zijn eigen kwaliteit en herkenbaarheid, aldus de architecten.

Industrieel met kleur
In de gevel wisselen grote metselwerkvlakken in een strakke industriële baksteen af met aluminium puien. De kozijnverdeling van de puien heeft de specifieke afmetingen en verdeling van de stalen Phillips-kozijnen gekregen. Hiermee sluiten ze aan bij de overgebleven industriële gebouwen in de wijk.

De dichte panelen in de puien hebben per hof een eigen accentkleur gekregen op basis van het RGB-systeem. Met het gebruik van rood, groen en blauw als accenten refereert het ontwerp aan het systeem van kleurmenging dat voor kleurentelevisie werd gebruikt.

Glasovens en koeltorens
Langs de Zwaanstraat staan de hogere grondgebonden woningen, die het silhouet van de voormalige glasovens volgen, leggen de architecten uit. De trappen van de woningen zijn opgenomen in zelfstandige torens. Ze steken net iets buiten de voor- of achtergevels van de woningen, verwijzend naar de kenmerkende koeltorens van de glasfabriek.

In de hoek van de wijk is een vierlaags appartementengebouw, met een verdiept gelegen parkeergelegenheid, gerealiseerd. Verticale betonelementen accentueren de structuur  en ondersteunen een dunne overkragende betondakrand. De gevels tonen een afwisseling van metselwerkvlakken en grote gevelopeningen, geïnspireerd op de oude Philips-kantoren.

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan