De Zalmhaven
Copyright: Brick visual
Lobby
Copyright: Brick visual
Tuin
Copyright: Brick visual
Restaurant
Copyright: Brick visual
Entree
Copyright: Brick visual
Trappen
Copyright: Brick visual
Liften
Copyright: Brick visual
Copyright: Dam & Partners Architecten
Copyright: Dam & Partners Architecten
De Zalmhaven
Copyright: Brick visual
Lobby
Copyright: Brick visual
Tuin
Copyright: Brick visual
Restaurant
Copyright: Brick visual
Entree
Copyright: Brick visual
Trappen
Copyright: Brick visual
Liften
Copyright: Brick visual
Copyright: Dam & Partners Architecten
Copyright: Dam & Partners Architecten

Nieuwe impressies van interieur De Zalmhaven I

2 augustus, 17:14
Dam & Partners Architecten heeft nieuwe impressies naar buiten gebracht van de lobby en voorzieningen op de begane grond van De Zalmhaven I in Rotterdam. In de semipublieke ruimte tussen de Houtlaan en de Gedempte Zalmhaven komen, naast faciliteiten voor de bewoners, ook een café en commerciële ruimte. Oplevering van de 215 meter hoge woontoren staat gepland voor het voorjaar van 2022.

Rotterdam-New York
Het ontwerp van De Zalmhaven I omschrijft Dam & Partners Architecten als “een eigentijdse abstractie van de klassieke wolkenkrabber”. Het architectenbureau noemt de schaal, het ritme en verjonging van de toren naar boven als elementen die zijn terug te voeren op de hoogbouw van New York in de jaren dertig van de vorige eeuw.

“De referentie met deze wereldstad komt niet zomaar uit de lucht vallen”, zegt architect Diederik Dam. “Rotterdam heeft een grote geschiedenis met deze stad.” Hij wijst op de Holland Amerika Lijn, waarvan een aantal gebouwen op de Wilhelminapier nog een spoor vormen. Vanuit Rotterdam vertrokken de schepen naar New York.

“Hier stapten mensen hoopvol  op de boot. Het eerste wat ze zagen wanneer ze het land van ongekende mogelijkheden bereikten, waren de – voor die tijd – immense wolkenkrabbers”, aldus Dam. “Symbool en belofte voor de mooie toekomst die ze hoopten te vinden.”

Eigentijds
Dam & Partners Architecten heeft De Zalmhaven I ontworpen met glazen hoeken, natuurstenen gevels en een transparante top, die het robuuste gebouw een eigentijdse uitstraling moeten geven. Tegelijkertijd zal de architectuur aansluiten op de bestaande bouw van het karakteristieke Scheepvaartkwartier, stelt het architectenbureau.

De 215 meter hoge woontoren wordt geflankeerd door De Zalmhaven II & III, twee woontorens van de woontorens elk 70 meter hoog en ontworpen door KAAN Architecten.

Alzijdig en doorwaadbaar
Het gevarieerde programma in De Zalmhaven draagt bij aan de  ontwikkeling van een levendige nieuwe woon- en werkomgeving, legt Dam & Partners Architecten uit. Transparantie, doorwaadbaarheid en alzijdigheid van de plint zijn daarbij bepalend voor de beleving van het De Zalmhaven I vanaf de straat.

De voordeuren van de herenhuizen zijn vormgegeven in de plint om een levendig en binnenstedelijk straatbeeld te creëren en de sociale veiligheid te vergroten. Door het gebouw loopt een publiek toegankelijke verbinding tussen de Houtlaan en het nieuwe park aan de Gedempte Zalmhaven.

Lobby
Het ontwerp van deze verbinding, ‘de lobby’, zet de internationale allure door die De Zalmhaven I  volgens Dam & Partners Architecten straks zal bezitten. Aan deze lobby liggen commerciële ruimten, faciliteiten voor bewoners en toegangen naar de woningen, de kantoren en parkeergarage.

Naast een café aan het nieuwe park ligt in het hart van het gebouw een licht atrium. De royale beplanting en het daglicht dat door het glazen dak naar binnen valt, maken het tot een aangename binnenruimte.

In deze publieke lobby bevindt zich ook de opgang voor bezoekers naar het panoramarestaurant op de 57e verdieping. Bezoekers lopen over de luie wenteltrap naar de eerste verdieping waarvandaan zij de lift naar het hoogste punt kunnen nemen. Op deze manier heeft het architectenbureau de bezoekers- en bewonersstromen van elkaar gescheiden.

Materialisatie
De lobby krijgt een materialisatie met wanden van beige travertijn en lichte terrazzovloeren. Goudkleurige hekwerken en zwart staal vormen de details voor een luxueus aandoende en tegelijk heldere lobby.

Het houten plafond met verborgen verlichting draagt bij aan een warme beleving van de lobby, zowel in de dag- als avondsituatie, aldus het architectenbureau. In contrast met de lichtere semipublieke ruimten heeft Dam & Partners Architecten de liftlobby voor de bewoners juist intiemer vormgegeven en bekleed met zwart marmer.

Klimmende fabriekshal
De bouwmethode voor De Zalmhaven is op zijn zachtst gezegd opvallend. Niet eerder werd volgens het architectenbureau een gebouw van deze hoogte volledig geprefabriceerd. Per week wordt er een verdieping bijgebouwd vanuit de klimmende fabriekshal, de ‘hijsloods’, bovenop de constructie.

De loods schermt de bouwplaats volledig af van weersomstandigheden, waardoor de bouw een gestage voortgang heeft gekend. De topconstructie wordt vanaf een hoogte van 187 meter door het dak van de hijsloods naar boven gevijzeld.

Na het plaatsen van de mast zal het hoogste punt van 215 meter worden bereikt in september van dit jaar, meldt het architectenbureau. De oplevering van het project staat gepland in het tweede kwartaal van 2022.

Andere nieuwsberichten

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

Vandaag, 14:24

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

Vandaag, 09:23

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 20:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

Gisteren, 16:15

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

Vandaag, 14:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

Vandaag, 14:29

Video: afscheid Floris Alkemade als Rijksbouwmeester

Vandaag, 10:09

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

Gisteren, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

Gisteren, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

Gisteren, 09:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan