Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Dreessen Willemse Architecten
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Dreessen Willemse Architecten

Dreessen Willemse realiseert open villa op besloten bosperceel

19 mei, 10:35
Op een wigvormig perceel aan een bosweg in Roermond ligt villa CNLS. Dreessen Willemse Architecten heeft de woning vormgegeven als drie afzonderlijke volumes – het entreegebouw, het woongebouw en het ‘poolhouse’ – die worden verbonden door een betonnen pad en terras.

Vanaf de bosweg toont de kavel zich gesloten, met de entree verscholen in het groen. Daarachter ontvouwt zich het perceel, waarop zich verspreid de drie volumes van de villa bevinden, legt Dreessen Willemse Architecten uit.

Het entreegebouw – met garage, berging en entreepoort – zorgt ten opzichte van de weg voor privacy in de achtergelegen woning en tuinen privacy. Het woongebouw is vanaf hier wel zichtbaar, maar relatief gesloten, vertellen de architecten. Één venster kijkt uit op de entree aan de bosweg; het open karakter van de woning laat zich vanaf hier nog niet zien.

Aaneen geregen
Via de entreepoort betreed je de eerste, intieme en omsloten tuin. Een overdekt, in het werk gestort betonnen pad leidt naar de voordeur van het woongebouw. Vanuit deze eerste tuin strekt zich ook een terras, georiënteerd op de avondzon, in één lange lijn onder het woonvolume door tot aan het poolhouse.

De drie volumes zijn noord-zuid georiënteerd en staan deels in de schaduw van de bosrand, leggen de architecten uit. Het lange betonnen terras rijgt deze volumes aan elkaar en biedt op ieder moment van de dag zowel zon- als schaduwplekken bij het woonvolume en het poolhouse.

Open naar de tuin
Is het woongebouw richting de entree vrij gesloten, de andere zijde opent zich juist naar het landschap. Hier bestaat de gevel volledig uit glazen (schuif-)puien, die zorgen voor lichte leefruimten en verbinding met buiten. Aan deze zijde van het woonvolume liggen de keuken, de woonkamer en de slaapkamers op de verdieping.

Centraal in het woongebouw bevindt zich een twee verdiepingen hoge eetkamer, die als spil in het dagelijkse leven van de bewoners functioneert, vertelt Dreessen Willemse Architecten. Een boekenkast, geïntegreerd in de wand, reikt tot hoog in de vide. Een andere boekenkast begeleidt de trap naar de eerste verdieping, waar je vanaf een bureau aan de vide uitkijkt over de tuin.

Privacy
Aan het einde van het langwerpige terras – en het verst van de bosweg gesitueerd – ligt het poolhouse. Met maximale privacy bevinden zich hier een kleedruimte, sauna en fitnessruimte.

Vanaf hier zie je hoe de villa zich steeds meer opent naar het landschap, terwijl de afzonderlijke volumes tegelijkertijd beslotenheid creëren, stelt het architectenbureau. “De identiteit van de villa lijkt hiermee het dubbele karakter van het perceel te vangen.”

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Gisteren, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Gisteren, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

7 december, 5:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

7 december, 3:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

Gisteren, 12:20

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Gisteren, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Gisteren, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

7 december, 2:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

7 december, 9:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan