Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects

Serge Schoemaker Architects ontwerpt herbestemming van museum tot school

31 maart, 11:22
Het Kuiperijmuseum in Amsterdam moest in 2020 gedwongen door economische omstandigheden de deuren sluiten. Het museum gaat nu ruimte bieden aan een school; Serge Schoemaker Architects heeft het ontwerp voor de herbestemming gemaakt.

Het Kuiperijmuseum is een uitbreiding uit 2005 van de Molen van Sloten, een poldermolen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Het museumgebouw heeft de vorm van een traditioneel dijkhuis en bestaat uit drie bouwlagen. Het souterrain is een betonbouw; de daarboven gelegen verdiepingsvloer en dakkap zijn gerealiseerd in hout.

Na de noodgedwongen sluiting van het museum bleek het gebouw uitermate geschikt als ‘schoolhuis’ voor twee private scholen uit de regio, die nieuwe huisvesting zochten. In opdracht van de school LIFE! (Learning In a Free Environment) en Stichting Molen van Sloten heeft Serge Schoemaker Architects een ontwerp voor de verbouwing gemaakt.

Kleur en beleving
De scholen waaraan het gebouw onderdak gaat verlenen, richten zich op kinderen die door verschillende factoren vastlopen in het reguliere onderwijs. Deze zogenoemde ‘democratische scholen’ kenmerken zich door kleine klassen, individuele begeleiding en leren in eigen tempo.

Serge Schoemaker Architects zet bij de herbestemming i n op een contrast in kleur en beleving tussen het souterrain, de parterre en de zolder. Zo kan naar gelang de activiteiten bewust worden gekozen voor bijvoorbeeld het meer intieme souterrain of juist de hoge zolder, legt het architectenbureau uit.

Meanderende wanden
De voormalige expositiezaal op de begane grond wordt opgedeeld in kleine groepsruimten. Het ontwerp voorziet in een centrale ontsluiting, waarbij de binnenwanden van de gang zich meanderend om de bestaande houten spanten bewegen.

De bestaande draagstructuur van het museum blijft zo behouden en maakt tegelijkertijd integraal deel uit van het ontwerp. Bovendien zorgt de meanderende vorm voor een verassend ruimtelijk effect en bredere, functionele zones in de gang, aldus Serge Schoemaker Architects.

Reversibel
Door aansluitingen tussen de bestaande en nieuwe structuur te vermijden kan de indeling bovendien ongedaan worden gemaakt zonder teveel sporen achter te laten. Dat is mede van belang omdat met het oog op een snelle realisatie gebruik wordt gemaakt van de kruimelregeling. Die schrijft voor dat de functiewijziging na uiterlijk tien jaar ongedaan wordt gemaakt.

De nieuwe binnenwanden zullen bestaan uit demontabele, geprefabriceerde wandelementen met een milieuvriendelijke vlaskern, vertellen de architecten. De wanden krijgen een afwerking met leemstuc en leemverf, die bovendien bijdraagt aan een gezond binnenklimaat, aldus het architectenbureau.

Doorlopende raampartijen boven de nieuwe binnenwanden zorgen voor een optimale daglichttoetreding en laten de bestaande houten spanten zoveel mogelijk in het zicht. Tegelijkertijd worden  door de hooggeplaatste ramen de kinderen tijdens de les zo min mogelijk afgeleid.

De herbestemming moet in deze zomer zijn afgerond.

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijk ontwerpers gehavend uit de kredietcrisis gekomen

Gisteren, 13:50

TenBrasWestinga neemt culturele gelijkenissen als leidraad voor interieurontwerp

Gisteren, 12:25

Nominaties Berlagevlag 2021 bekend

19 juni, 11:00

Video: talkshows over hitte in de stad

18 juni, 3:57

Amsterdamse verhuurder moet 'communitykosten' terugbetalen

Gisteren, 14:30

Groep investeerders wil Duindigt nieuw leven inblazen

Gisteren, 10:01

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

18 juni, 2:46

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

18 juni, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

18 juni, 9:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

17 juni, 2:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan