Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar

Respectvolle renovatie door Heyligers van modernistisch kantoorpand

17 februari, 16:01
Op bescheiden wijze heeft Heyligers design+projects het voormalige hoofdkantoor van de onderneming Utermöhlen aan de Amsterdamse Molukkenstraat gerenoveerd. Het bureau heeft het pand opgewaardeerd en verduurzaamd naar huidige maatstaven, met behoud van de elegantie en kenmerkende architectuur uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het complex van de voormalige verbandfabriek Koninklijke Utermöhlen bevindt zich op een driehoek tussen de Molukkenstraat, spoorlijnen en de Ringvaart in Amsterdam-Oost. De fabriek is al eerder verbouwd tot winkelcentrum met een parkeerplaats op het dak; in opdracht van Kroonenberg Groep heeft Heyligers design+projects het kantoorgebouw opgewaardeerd naar de huidige eisen en wensen.

Typisch jaren vijftig
Het hoofdkantoor is in 1955 gebouwd naar het modernistische ontwerp van de relatief onbekende architect J. van Amstel. Het pand is typerend voor een kantoorgebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, vertelt Heyligers.

Het bestaat uit “een slanke en vooral zuinige betonconstructie, ingevuld met stalen kozijnen met stoeltjesprofiel en enkel glas.” De isolatie is minimaal en een luchtbehandelingsinstallatie ontbreekt.

Opwaardering met behoud elegantie
Bij de renovatie van het gebouw, die in januari 2020 startte, moest een duurzame klimaatinstallatie worden ingepast, evenals warmtepompen voor de warmte- en koudeopwekking. De kozijnen dienden te worden vervangen en tot slot wilde de opdrachtgever van het souterrain een volwaardige kantoorverdieping maken.

Voorts moet een hedendaags kantoorgebouw optimaal toegankelijk zijn voor minder validen; het inpassen van een lift was dan ook vanzelfsprekend. De ambitie van, en tegelijkertijd de grote uitdaging voor het architectenbureau was om deze aanpassingen uit te voeren met behoud van de elegantie en de kenmerkende architectuur.

Open en licht
Heyligers heeft een nieuw trappenhuis met lift aan de oostgevel gesitueerd. Hier maakt een grote vide en een enorm glasvlak in de gevel over twee verdiepingen het gebouw transparant en licht, zowel in de aanblik van buitenaf als in het interieur. De verdiepingen zijn fysiek en visueel met elkaar verbonden.

De combinatie van het overal aanwezige daglicht en de organisatie van de installaties per stramien, maakt de vloeren optimaal vrij indeelbaar, leggen de architecten uit. De gevels zijn geïsoleerd en er zijn, op de originele gelijkende, aluminium profielen met drievoudig glas geplaatst. Op het dak zijn onder meer warmtepompen geïnstalleerd.

Het voormalige hoofdkantoor van Utermöhlen is geschikt gemaakt voor uiteenlopende gebruiksfuncties, waarbij het voldoet aan hedendaagse eisen en wensen, aldus Heyligers. Tegelijkertijd heeft het bureau de gezichtsbepalende uitstraling van het gebouw bewaard.

Andere nieuwsberichten

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

Gisteren, 15:42

Saskia van Stein benoemd tot nieuwe directeur IABR

Gisteren, 14:15

Drie projecten genomineerd voor Lighthouse Award 2021

Gisteren, 12:13

Kraaijvanger en Braaksma & Roos presenteren World Food Center Experience

23 juli, 3:42

Minister: half miljard per jaar voor maatregelen extreem weer

Gisteren, 10:38

Limburgse Staten boos over provinciaal geld voor verhuizing DSM

Gisteren, 09:20

Video: Code Groen - De stad als biotoop

23 juli, 2:54

Uitbreiding spoorknooppunt Zwolle is na twee jaar klaar

23 juli, 11:38

Licht en 'lucht' in onderdoorgang station Almere Buiten

22 juli, 1:25

‘Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen’

22 juli, 9:32
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan