Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects

Strakke schuurwoning in het open landschap

11 februari 2021, 16:22
Voor een particuliere opdrachtgever ontwierp Kevin Veenhuizen Architects een lang en slank woonhuis met een workshop-ruimte. Het open Noord-Hollandse polderlandschap rond Spierdijk gaf de inspiratie voor het ontwerp van deze woning.

Kevin Veenhuizen Architects wilde alle ruimten uitzicht geven op de omgeving en het landschap als het ware naar binnen trekken. Het bureau heeft daartoe een lang en slank volume ontworpen, dat dwars op de kavel is geplaatst. De vorm is afgeleid van de typisch landelijke schuren.

Het interieur van deze ‘schuurwoning’ biedt een aaneenschakeling van dichte en open ruimten. Hierdoor voert de route als vanzelfsprekend door de ruimten en zijn gangen niet nodig, leggen de architecten uit.

Openheid en verbinding
De belangrijkste leefruimten kennen een sterke openheid. Zo heeft de eetruimte aan beide zijden een glazen gevel, met aan de westzijde een terras. Een tweede terras aan de oostkant vangt de ochtendzon. Deze buitenruimte grenst aan de zitkamer, een dubbel hoog vertrek waarin de nok en de stalen dakconstructie goed zichtbaar zijn.

Het architectenbureau heeft de gevel ter plaatse van de twee terrassen naar binnen laten springen. Dit zorgt voor extra overdekte buitenruimte onder het flink overstekende dak. Daarnaast draagt het bij aan het verbinden van buiten en binnen, aldus de architecten.

Na de entree is aan de rechterkant een trap naar de bovenverdieping geplaatst, die direct toegang geeft tot de workshop-ruimte. Een tweede trap geeft toegang tot een flexibel te gebruiken ruimte, die in open verbinding staat met de zitkamer.

Duurzaam en rauw
Rekening houdend met het beperkte budget heeft Kevin Veenhuizen Architects een aantal low-tech maatregelen getroffen om de woning duurzaam te maken. Het overhangende dak beschermt bijvoorbeeld de woning tegen weersinvloeden – en beperkt daarmee het onderhoud – en tegen oververhitting in de zomer door de schaduwval.

Ook werken de hoge dakramen mee aan de natuurlijke ventilatie, wordt het regenwater verzameld in een ondergrondse tank om de tuin te sproeien en wordt warmte en elektriciteit opgewekt door het naastgelegen boerenbedrijf middels een mestvergister.

De uitstraling van de schuurwoning is rauw gelaten, aldus de architecten. Het huis is afgewerkt met een gebrand houten gevelbekleding. In combinatie met het lichte stalen dak vormt de schuurwoning zo een stevig gebaar in het open landschap.

Andere nieuwsberichten

Zecc en Lindeloof ontwerpen woonblok bij oude scheepswerf Krimpen aan den IJssel

3 uur geleden

Pakhuis de Zwijger organiseert breed programma rond houtbouw

4 uur geleden

Recensie toneelstuk Robert Moses: gek van de rechte lijn

Vandaag, 14:31

De Pleinmakers wint tender voor cultuurcluster Berlijnplein Utrecht

Vandaag, 11:43

Minister De Jonge wil groter deel huurmarkt reguleren

Vandaag, 13:11

CBS: afgifte vergunningen woningbouw stevig gedaald

Vandaag, 10:19

Geen toestemming voor studentencampus Amstelveen

Gisteren, 14:47

De Hypotheker: grote vraag naar hypotheken om te verduurzamen

Gisteren, 10:54

De Jonge wil in 2023 afspraken per provincie over ruimtelijke plannen

Gisteren, 09:17

Maison Cazenave en Atelier Volten toegetreden tot Iconic Houses Network

17 mei, 5:16
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan