Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Noordgevel
Copyright: 8A Architecten
Zuidgevel
Copyright: 8A Architecten
Oostgevel
Copyright: 8A Architecten
Westgevel
Copyright: 8A Architecten
plattegronden
Copyright: 8A Architecten
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Copyright: Sonja Velda
Noordgevel
Copyright: 8A Architecten
Zuidgevel
Copyright: 8A Architecten
Oostgevel
Copyright: 8A Architecten
Westgevel
Copyright: 8A Architecten
plattegronden
Copyright: 8A Architecten

Vrijstaande stadswoning van 8A voor gedraaide zelfbouwkavel

7 januari, 11:30
De vrijstaande woning die architectenbureau 8A voor een particuliere opdrachtgever in de Dordtse Stadswerven ontwierp, staat opvallend gedraaid en versprongen in het moderne hofje. Ook de plattegrond is verrassend.

Sinds einde 2014 wordt in Dordrecht, langs de Beneden Merwede, gebouwd aan de wijk Stadswerven. Het stedenbouwkundig plan voor deze nieuwe wijk zoekt aansluiting bij de sfeer en karakteristiek van de Dordtse binnenstad; ook Stadswerven kenmerkt zich door gesloten bouwblokken, een pandsgewijze opbouw en verborgen woonhofjes.

Binnen Stadswerven B-Noord is een nieuwe locatie ontwikkeld met zelfbouwkavels voor zowel rijwoningen als vrijstaande stadswoningen: Werf van Gips. Voor een particuliere opdrachtgever heeft het architectenbureau 8A een vrijstaande woning ontworpen, die is gerealiseerd in één van de hofjes van deze nieuwe ontwikkeling.

Afwijkende ligging
Het kavelpaspoort schreef maximale afmetingen van 6 x 10 meter en drie bouwlagen voor. De opgave was om hierbinnen een vrijstaande stadswoning met vier slaapkamers, twee badkamers en een ruime leefruimte te ontwerpen, vertelt 8A. Daarnaast wensten de toekomstige bewoners – een samengesteld gezin met drie kinderen - veel daglicht en privacy.

De woning ligt in een hoek van het hofje en staat 90 graden gedraaid en versprongen ten opzichte van de naastgelegen zelfbouw woningen. Voor het ontwerpteam was dit reden om de entree op de hoek te leggen. De prominent zichtbare plaatsing van de entree geeft de stadswoning een sterke verbinding met de straat, leggen de architecten uit.

Dwars
Op wens van de bewoners is de trap opgenomen in de entreehal. Door de breedte van het pand was het mogelijk om een rechte steektrap dwars in de woning te plaatsen. Dit resulteerde bovendien in een spannende rondloop in de woning, aldus 8A. Tegelijkertijd was het mogelijk om de natte ruimten en installaties boven elkaar te leggen voor een logisch verticaal leidingverloop.

Omdat deze opzet op de begane grond meer ruimte vraagt, is de woning aan de achterkant met 2 meter uitgebouwd. Zo is er toch voldoende ruimte gecreëerd voor de woonkamer met leefkeuken. Op de verdiepingen ontsluit een langsgang de slaapkamers, die naar wens van de bewoners zoveel mogelijk op het zuiden zijn gericht.

Weloverwogen materialisering
De stadswoning is volledig opgetrokken uit antraciet gekleurd metselwerk. De verdiepingshoge ramen verwijzen naar de verticale geleding van de traditionele herenhuizen in de binnenstad. De grote hoogte van ramen zorgt voor veel daglicht en ruimtelijkheid in de woning; tegelijkertijd waarborgt de geringe breedte de privacy.

De gevel is verbijzonderd door een rondgaande band van geribbeld metselwerk ter hoogte van de eerste verdieping. De band deelt het volume in drieën. De antracietkleurige aluminium kozijnen liggen met een negge terug in de gevel.

In aanvulling op de prominente positionering van de entree is deze vormgegeven met een afwijkende grote gevelopening en een diepere negge. Een plaatstalen luifeltje beschermt tegen de regen. Het verschaft de entree bovendien een statig karakter, aldus de architecten.

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

15 januari, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05

VEH aan DNB: Verhoog niet eigendomslasten maar pak hoge huren aan

14 januari, 10:00

'Inspiratieboek' voor fietsparkeren bij stations verschenen

13 januari, 2:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan