Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Up Mountain en warenhuis, begane grond
Copyright: Rijnboutt
Up Mountain en warenhuis, eerste verdieping
Copyright: Rijnboutt
Up Mountain en warenhuis, zevende verdieping
Copyright: Rijnboutt
Up Mountain en warenhuis, twaalfde verdieping
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Up Mountain en warenhuis, begane grond
Copyright: Rijnboutt
Up Mountain en warenhuis, eerste verdieping
Copyright: Rijnboutt
Up Mountain en warenhuis, zevende verdieping
Copyright: Rijnboutt
Up Mountain en warenhuis, twaalfde verdieping
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt

Woongebouw als 'bergdorp' op parkeergarage Amstelveen

25 november 2020, 11:23
In het centrum van Amstelveen is woongebouw Up Mountain in gebruik genomen. Het ‘bergdorp’, zoals het complex al in de volksmond wordt genoemd, is ontworpen door Rijnboutt. Het gebouw, dat bovenop een eveneens nieuwe parkeergarage ligt, vormt het sluitstuk van de nieuwbouw en herontwikkeling van een blok waar ook de vroegere V&D deel van uitmaakt.

Het laatstgenoemde pand werd in 2016 al gerenoveerd, waarbij de structuur van het winkelgebouw behouden bleef en de gevels werden gestript. In 2018 werd de daaraan grenzende parkeergarage gesloopt en vervangen door een nieuwe parkeergarage met hogere plafonds. In het winkelpand, dat een tijdlang werd gebruikt door Hudson’s Bay, is inmiddels een modewarenhuis gevestigd.

De ontwikkeling (door AM) en het ontwerptraject werden in 2017 opgestart, toen het gerenoveerde warenhuis bijna in bedrijf was en de nieuwe parkeergarage in aanbouw. Het oorspronkelijke plan van vijfduizend vierkante meter bleek niet haalbaar, meldt Rijnboutt. Er was meer oppervlakte nodig, waardoor het gebouw in volume zou toenemen.

De onderliggende parkeergarage was echter niet berekend op dat extra gewicht, uitgaande van een traditionele bouwmethode. Samen met constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs kwam Rijnboutt tot een oplossing met een ‘lichtgewicht’ gebouw; bovenop de parkeergarage is een stalen hoofddraagconstructie rondom een betonnen kern bedacht. Voor vrijwel alle gebouwelementen is gebruik gemaakt van lichtgewicht producten, laat Rijnboutt weten.

Composiet
De gevel van het woongebouw bestaat uit composiet, zoals eerder ook is toegepast bij het Olympic Hotel in Amsterdam. Dit materiaal is niet alleen licht van gewicht, maar is volgens de architecten op afstand nauwelijks te onderscheiden van het architectonisch beton met een natuursteentoeslag van het naastgelegen warenhuis.

De stalen draagconstructie is gescheiden van de inbouw, waardoor de woningindeling vrij is van het casco. Binnen deze ruimtelijke structuur zijn de 45 appartementen als een soort doosjes in een structuur ingevoegd, variërend in grootte van zo’n 80 m² tot bijna 400 m². De bewoners zijn in staat geweest hun woning naar individuele woonwensen vrij in te delen en units samen te voegen of te splitsen. Zo hebben de bewoners van het penthouse zes units samengevoegd.

Het gebouw is verder voorzien van grote buitenruimtes met weids uitzicht over Amstelveen en het stadspark. Doordat het volume in getrapte vorm naar boven toe oploopt, met een schakeling van terrassen op het zuiden, zijn alle woningen ruim voorzien van zonlicht. Ook het gebouwhoge atrium, dat alle woningen ontsluit, voorziet het gebouw dankzij de glazen kap van zonlicht. Het atrium wordt naar boven toe smaller, doordat het mee verspringt met de vertrapping van het gebouw.

Schering en inslag
Hoewel het warenhuis, de parkeergarage en het woongebouw verschillen qua karakter en functie, is toch geprobeerd architectonische samenhang te creëren. De architectuur is daarom gebaseerd op een gezamenlijk leidend thema: ‘schering en inslag’, dat verwijst naar het verweven van rechte en dwarsdraden, de schering en inslag op een weefgetouw. Binnen dit thema hebben alle gebouwen hun eigen materialisatie en gevelindeling gekregen.

De scherpe lijnen van het warenhuis zijn doorgevoerd naar Up Mountain, waarvan de balkons en dubbelhoge gevelkolommen afwisselend terug- en vooruitspringen. Verder verfraaien driedimensionaal geperforeerde aluminiumpanelen op een stalen constructie het aanzicht van de gevel. Het totale project manifesteert zich zodoende als een logische integrale ingreep, verklaart Rijnboutt.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Vandaag, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Vandaag, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

Gisteren, 17:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

Gisteren, 15:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

Vandaag, 12:20

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Vandaag, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Vandaag, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

Gisteren, 14:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

Gisteren, 09:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan