Dura Vermeer Inspiration Centre
Copyright: Dura Vermeer
Dura Vermeer Inspiration Centre, open trappen in het kantoor
Copyright: Dura Vermeer
Dura Vermeer Inspiration Centre, begane grond kantoor
Copyright: Dura Vermeer
Dura Vermeer Inspiration Centre, kantoor
Copyright: Dura Vermeer
Dura Vermeer Inspiration Centre, showroom THUIS
Copyright: Dura Vermeer
Dura vermeer Dura Vermeer Inspiration Centre, showroom THUISCentre_Showroom THUIS 3
Copyright: Dura Vermeer
Dura Vermeer Inspiration Centre, showroom THUIS
Copyright: Dura Vermeer

Nieuw Dura Vermeer Inspiration Centre is “duurzaam en gezond”

15 oktober 2020, 11:45
In het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn heeft het bouwconcern Dura Vermeer een nieuw gebouw voor de eigen onderneming gerealiseerd. Drie strategische vernieuwingsambities van het concern vormden daarbij de leidraad: duurzaamheid, digitalisering en innovatie. Dinsdag vond de officiële opening plaats, waarbij ook de naam van het gebouw werd onthuld: De Verbinding. Architectenweb kreeg een rondleiding.

Het Dura Vermeer Inspiration Centre (DVIC) strekt zich langs de Hertogswetering, met zowel de afrit van de A2 als station Utrecht Leidsche Rijn in de directe nabijheid. Die goed bereikbare locatie, centraal in het land, is een welbewuste keuze; het gebouw is ontwikkeld met een nadrukkelijke visie op ontmoeten en inspireren, legt de onderneming uit. Dat komt tot uiting in het concept, de architectuur en het interieur.

Het 7.500 m2 grote gebouw, dat is ontworpen in samenwerking met MONK Architecten, bestaat uit drie delen. Centraal ligt een royale en open ontvangstruimte, als schakel tussen een gebouwdeel voor de eigen werkmaatschappijen en ondersteunende disciplines, en het gebouwdeel waar Dura Vermeer een grote showroom heeft ingericht. Als interieurarchitect voor het kantoor is D/Dock betrokken; Claessens Erdmann is betrokken bij de showroom.

Voor medewerkers en klanten
De Verbinding biedt onderdak aan Railinfra en de bouw- en vastgoeddivisie van Dura Vermeer, als ook aan diensten als KAM (Kwaliteit, Arbo en Milieu), Financiën, Juridische Zaken en Marketing & Communicatie. Hier werken mensen samen in open en flexibele werkplekken, zijn er gesloten bel- en vergaderruimten, of kunnen medewerkers elkaar informeel ontmoeten in zitjes en loungehoeken.

In de basisconfiguratie biedt het gebouw 203 werkplekken; aangepast aan de huidige covid-19-maatregelen zijn er nog altijd 143 plekken vertelt Peter Krop, directeur Divisie Bouw en Vastgoed.

Het bewust samenbrengen van verschillende Dura Vermeer-bedrijven onder een dak is een van de keuzes om ontmoeting en verbinding te bevorderen, als voorwaarden voor innovatie. Het DVIC is er niet alleen voor de medewerkers, maar staat ook open voor hele netwerk van het concern. Gasten worden onthaald in de ruime en groene ontvangstruimte, die is ingericht als een brasserie.

Showroom
Zelfs de kopers van een woning die Dura Vermeer bouwt, zijn welkom. De onderneming constateert dat kopers de voorkeur geven aan een huis dat is ingedeeld naar wens, maar ook voorzien van bijvoorbeeld een keuken, een badkamer en een vloer naar wens op het moment dat ze er in trekken. Ze kunnen terecht in de showroom THUIS, die naast een verbinding met de brasserie, ook een eigen ingang heeft.

THUIS toont de huizenkoper van Dura Vermeer tal van opties: voor uitbouwen, dakkapellen, wanden, elektriciteitspunten, keukens, badkamers, vloer- en wandafwerking en raamdecoratie. “Wij verkopen hier zelf niets”, benadrukt Krop. “We helpen kopers alleen bij het maken van de vele keuzes door opties te laten zien. Daarbij hebben we mogelijkheden voor iedereen, van starter tot high end-koper.”

Duurzaamheid en welzijn
Bij de ontwikkeling van het DVIC heeft de onderneming sterk ingezet op drie vernieuwingsambities, die ze ook in haar strategienota heeft verwoord: duurzaamheid, digitalisering en innovatie. Het gebouw voldoet aan de prestatie-eisen BREEAM Excellent. Met het oog op de pijler duurzaamheid is de – overal in het gebouw zichtbare – staalconstructie demontabel. De gevel bestaat uit duurzaam hout en aluminium panelen, afgewisseld met glas dat is voorzien van zonnecellen.

In het interieur is gebruik gemaakt van duurzaam en gerecycled hout, volledig recyclebare vloerbedekking en (deels) refurbished meubilair. Ook is er veel levend groen toegepast, bijvoorbeeld voor de ‘tuinen’ bij de brasserie en de informele, organisch gevormde zithoeken op de begane grond van het kantoorgebouw. Ze leveren de kruiden voor de keuken, zuurstofrijke lucht en een prettige sfeer. Het DVIC beschikt bovendien over een grote, begaanbare, daktuin met planten en kruiden. De groenvoorzieningen in het project zijn ontworpen door Makers Of Sustainable Spaces (MOSS).

“We willen de medewerkers een gezonde optimale werkomgeving bieden”, waarin ze de beste prestaties kunnen leveren”, zegt Krop. Dat is niet alleen in het belang van de werkgever, legt hij uit, het is ook een verantwoordelijkheid van de werkgever om mensen te helpen in hun welzijn. “Door het gebruik van moderne filters en geïoniseerde lucht is het klimaat binnen gezonder dan buiten het gebouw”, stelt hij.

Digitaal
Technisch en digitaal vernuft is op vele plekken en manieren in het gebouw toegepast; de pijlers duurzaamheid, digitalisering en innovatie zijn daarbij sterk vervlochten. Zo sturen digitale sensoren in de beglazing de zonwering aan, waarbij het systeem de omstandigheden per raam registreert. Het klimaatsysteem kan daardoor ook doelgericht worden aangestuurd.

Een doordacht inregelsysteem zorgt continu voor het meest optimale klimaat in het auditorium en in de vergaderkamers. Resultaten worden voortdurend gemonitord en zichtbaar gemaakt op displays in elke ruimte. Het gebouw is voorzien van biodynamische verlichting, zodat lichtintensiteit en lichttonen worden bijgesteld al naar gelang het moment van de dag of het type bespreking.

Opvallend zijn ook de grote led-schermen die bijvoorbeeld actuele beelden van gerealiseerde gebouwen tonen; ze vervangen op veel plekken in het DVIC de gebruikelijke prints en zijn daarmee duurzamer; met een intern narrowcasting-systeem kan elk beeldscherm individueel worden geprogrammeerd.

Proeftuin
Het mes snijdt aan twee kanten. Dura Vermeer heeft met De Verbinding een duurzame en comfortabele werkomgeving voor zijn medewerkers gecreëerd; tegelijkertijd fungeert het pand als een soort proeftuin. “Opgedane inzichten en toegepaste oplossingen in het DVIC kunnen we meenemen in toekomstige projecten voor opdrachtgevers”, aldus Krop.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december, 12:29

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december, 1:35

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

17 december, 10:21
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan