Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Bestaande onderdelen
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers
Bestaande onderdelen
Copyright: HOYT Architecten & Bouwmanagers

HOYT ontwerpt Innovatiehoeve in voormalige boerenschuur

8 oktober 2020, 13:42
Een boerenschuur op het Noord-Brabantse platteland gaat ruimte bieden aan een verzamelplek voor startende bedrijven in de creatieve en technologiesector. Het ontwerp van HOYT Architecten & Bouwmanagers gaat uit van een grote flexibiliteit in het interieur, om de gebruikers te kunnen laten inspelen op ontwikkelingen.

Een verzamelgebouw voor startende bedrijven hoeft niet per sé in een stedelijk gebied te liggen; zeker wanneer de beoogde gebouwgebruikers voor een ruim deel uit de technologiesector komt, ligt het gebruik van de ruime online mogelijkheden voor de hand. HOYT Architecten & Bouwmanagers wil in het ontwerp het open landschap verbinden met de pioniersgeest van de bedrijven.

Het bureau heeft de opgave dan ook benaderd met een integraal ontwerp, waarin naast de voormalige boerenschuur ook het omliggende erf wordt meegenomen. Er is rekening gehouden met het feit dat de gebouwgebruikers buiten willen ontspannen, maar ook buiten werken. Het terrein van Innovatiehoeve Dinteloord wordt ook geschikt gemaakt voor starters in de agritech-sector.

Open versus besloten
In de transformatie van het gebouw zelf zorgt HOYT voor een relatie met het omliggende landschap door de gevel en het dak op verschillende plekken te openen. Het ontwerp voorziet bijvoorbeeld op de bovenverdieping een ruimte met panoramisch uitzichten op de begane grond een glazen pui bij de eetruimte.

Dergelijke rigoureuze ingrepen wil het bureau niet ten koste laten gaan van het karakter van het boerderijgebouw. In contrast met de openingen blijft op andere plekken een groot aantal muren en de bestaande kap dicht. Ook worden oude elementen gerestaureerd of in ere hersteld. De houten balkenconstructie is daarvan een voorbeeld.

Flexibele ruimte
De indeling van het interieur houdt het Rotterdamse architectenbureau flexibel; bij startende ondernemingen is de ontwikkeling lastig te voorspellen en het interieur biedt de gebouwgebruikers de mogelijkheid om hierop in te spelen. “De Innovatiehoeve moet de voorwaarden voor ontwikkelingen creëren”, legt het bureau uit.

De entree, die in een van de zijgevels van het gebouw ligt, geeft direct toegang tot een grote open ruimte. Op de begane grond liggen onder andere een bar, keuken, werkcafé en receptie, maar ook een sofapodium en een fitness-ruimte. Een grote vide zorgt voor openheid, licht en visueel contact tussen de verdiepingen.

De fysieke verbinding vormt – naast een lift – een centraal geplaatste trap, als een slagader van het gebouw. Op de bovenverdieping liggen met name flexibele werk- en vergaderruimten, naast de bestuurskamer met het panoramazicht over het landschap.

De benodigde vergunningen worden momenteel verleend, laat HOYT weten. Naar verwachting start de bouw begin 2021. 

Andere nieuwsberichten

Stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden belicht in manifestatie SuperWest

Gisteren, 16:16

Door OMA ontworpen tijdelijke winkel Tiffany & Co in Parijs geopend

Gisteren, 15:30

LEVS en WE architecten presenteren opgeleverd project ZuidHaven

Gisteren, 11:23

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

28 juni, 3:10

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

Gisteren, 14:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

Gisteren, 09:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

Gisteren, 09:09

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

28 juni, 5:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

28 juni, 4:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

28 juni, 11:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan