Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
De gelaagde skyline van Chongqing
Copyright: MVRDV
De gelaagde skyline grafisch verbeeld
Copyright: MVRDV
Het concept 3D City Mix
Copyright: MVRDV
Het concept 3D City Mix
Copyright: MVRDV
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
Copyright: Li Zhaolin
De gelaagde skyline van Chongqing
Copyright: MVRDV
De gelaagde skyline grafisch verbeeld
Copyright: MVRDV
Het concept 3D City Mix
Copyright: MVRDV
Het concept 3D City Mix
Copyright: MVRDV

Ontwerp NIO House Chongqing door MVRDV gericht op beleving

7 september, 11:45
Voor het grote merk in elektrische auto’s NIO heeft MVRDV een showroom annex ledenclub in het Chinese Chongqing ontworpen. Blikvanger in het twee verdiepingen tellende NIO House is een trappenhuis, dat is geïnspireerd op de gestapelde skyline van Chongqing.

De Chinese markt voor elektrische auto’s is de grootste ter wereld, vertelt MVRDV. In deze markt is het in 2014 opgerichte automerk NIO – wat staat voor ‘blauwe lucht in het vooruitzicht’ – een sterke speler. De showrooms van het automerk leveren een belangrijke bijdrage aan de merkbeleving.

Een typisch NIO House, legt MVRDV uit, bevat naast een showroom voor de auto’s ook een clubruimte voor de leden, een bibliotheek, een café een ruimte voor evenementen en exposities en een speelplek voor kinderen. Optimisme en innovatie zijn thema’s van het merk, die terugkeren in het interieurontwerp.

Gestapelde blokken
Het NIO House dat MVRDV heeft ontworpen bevindt zich in het Raffles City-winkelcentrum, een ontwerp van Moshe Safdie. Het is gelegen op een locatie met prachtig uitzicht op zowel de Yangtze- als de Jialing-rivier. Naast dit uitzicht is de gestapelde skyline van de stad, met haar steile bebouwde heuvels, een belangrijke inspiratiebron voor het interieurontwerp geweest.

Het architectenbureau heeft als referentie aan de skyline het trappenhuis voorzien van panelen in verschillende uitvoeringen, die verspringend achter elkaar zijn geplaatst. Ze onttrekken tegelijkertijd de personeelsruimten en  andere, multifunctionele ruimten aan het zicht.

Met de toepassing van verschillende houtsoorten voor de panelen heeft MVRDV een luxueuze en tegelijk speelse omgeving willen creëren. Eén paneel is afgewerkt met blauw marmer, als verwijzing naar de optimistische signatuur van het automerk, aldus de architecten. Het blauwe marmer is ook gebruikt voor de gevel van de showroom in het winkelcentrum.

Materialen en licht
Hout keert op diverse plekken terug in het interieurontwerp; zoals bijvoorbeeld in de verschillende ruimten voor de clubleden. Rond beide verdiepingen loopt buiten een houten wandelpad, eveneens uitgevoerd in hout. Het is vrijgehouden van obstakels, zodat bezoekers ook vanuit het interieur riant uitzicht over de omgeving hebben.

De automodellen worden getoond alsof ze in een fotostudio staan. In het midden van de showroom strekt zich een witte baan uit over de vloer, het plafond en de muur. De strook vormt de achtergrond voor de auto’s, die gepresenteerd worden in het gunstigste licht, aldus MVRDV. 

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan