Copyright: atelier PRO
Copyright: atelier PRO
Copyright: atelier PRO
Copyright: atelier PRO

Atelier PRO ontwerpt woongebouw voor Internationale School Moskou

29 juli 2020, 11:24
Vanwege het toenemend aantal leerlingen heeft de Internationale School Letovo, gevestigd in het zuiden van Moskou, behoefte aan een nieuw woongebouw. Atelier PRO heeft een ontwerp gemaakt voor een S-vormig gebouw met optimale inpassing binnen de campus en in het omliggende landschap.

Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie, dertig jaar geleden, is in het onderwijs weinig veranderd. Voor ondernemer en weldoener Vadim Moshkovich was dat een aantal jaren geleden reden om een school te stichten waar getalenteerde kinderen uit heel Rusland toegang zouden hebben tot modern onderwijs, ongeacht financiële draagkracht van de ouders, vertelt atelier PRO.

Zo ontstond in 2018 de Letovo School in het nieuwe stadsdeel van Moskou, Sosenskoye. Atelier PRO was destijds ook architect van de campus met schoolgebouw en andere faciliteiten; het bureau gaf  Buro Sant en Co opdracht voor het landschapsontwerp.

De campus beslaat 20 hectare en beschikt over voorzieningen voor onderwijs, wonen, sport en ontspanning. De internationale school telt zo’n duizend leerlingen en er is inmiddels behoefte aan een nieuw woon- en verblijfsgebouw.

Woongebouw voor jongeren
Atelier PRO heeft een zogenoemde ‘boarding house’ ontworpen, bestemd voor 327 kinderen van de bovenbouw in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Het ontwerp, zo leggen de architecten uit, is afgestemd op de wensen van jongeren in de ontwikkelfase naar volwassenheid.

Zo hebben woongebouwen van Letovo standaard kamers voor vier kinderen. Echter, jongeren in de betreffende leeftijdsgroep hebben grotere behoefte aan privacy; in het nieuwe gebouw zijn de kamers dan ook bestemd voor één persoon of twee personen. Op elke verdieping zijn er ook appartementen waar de beheerders en hun gezinnen wonen.

Sociaal contact
De ‘hub’ in het gebouw geeft invulling aan de behoefte aan sociaal contact. In deze ‘huiskamer’ kunnen de leerlingen elkaar ontmoeten en samen ontspannen. De ruimte is centraal geplaatst op de begane grond en eerste verdieping en gekoppeld aan andere gemeenschappelijke ruimten.

Zo kunnen de jongeren in een grote keuken en eetkamer leren koken en schoonmaken. Tevens komen er voorzieningen waar ze zelf hun kleren wassen. Voorts zijn er enkele kantoorruimten voor de administratie van de boarding house, alsook spreekkamers voor psychologische begeleiding en monitoring door mentoren.

Flexibiliteit
In de woongebouwen hebben jongens en meisjes gescheiden afdelingen, maar omdat de verhouding jongens-meisjes wisselt, wenste de opdrachtgever ook flexibiliteit. Atelier PRO ontwierp  één hoofdtrappenhuis met twee om elkaar draaiende trappen, voor beide geslachten een eigen trap. Daardoor kan een jongensafdeling eenvoudig veranderen in meisjesafdeling en andersom, met behoud van de scheiding.

De ruimtefunctie bepaalt het interieur, vertelt het architectenbureau. De hub krijgt een kleurrijke en dynamische sfeer, terwijl de kamers een kalme en rustgevende inrichting krijgen.

Geknikte massa
Het woongebouw ligt in een glooiend landschap, dat vanaf de snelweg hellend afloopt naar de rivier met aangrenzend bos. Atelier PRO heeft het ontwerp een S-vorm gegeven, om de bouwmassa met terrassen optimaal in te passen in de ‘dorpsschaal’ van de campus.

De massa volgt daarbij de hoogtelijnen van het landschap. De getrapte opbouw van het ontwerp zorgt voor maximale ruimte en inpassing in de glooiende omgeving. Richting de snelweg aan de noordzijde heeft het gebouw een overstek, als “een slang met opgeheven kop”, aldus atelier PRO. De staart beweegt zich richting boszijde geleidelijk omlaag naar een hoogte die overeenkomt met de andere woongebouwen op de campus.

De gebouworiëntatie biedt de voordeligste zonlichtinval in de kamers, wat in Rusland een belangrijke voorwaarde is bij gebouwen voor kinderen. Daarnaast levert de oriëntatie aan beide gebouwzijden een mooi vrij uitzicht. Gebouwvorm en -oriëntatie zijn bovendien gunstig met het oog op eventueel toekomstige ontwikkelingen.

Materialisatie
De materialisatie van de gevel zorgt voor aansluiting bij het bestaande ensemble van gebouwen op de campus. Atelier PRO past eenzelfde baksteen toe als die is gebruikt voor het hoofdgebouw van de school.

Aangezien voor de andere woongebouwen een donkerder steen is gebruikt, zorgt dit voor een lichte toevoeging aan het totaalbeeld. Een spel van metselwerk zorgt voor een vlechtwerk van banden.

Het architectenbureau verwacht het ontwerp rond december 2020 af te ronden. 

Andere nieuwsberichten

Vakwerk Architecten presenteert ontwerp nieuwe huisvesting Aquon

Gisteren, 14:23

Hedendaagse woningen met Zaandijks karakter

Gisteren, 10:51

Een villa als een compositie van volumes en openingen

16 mei, 5:01

Stedelijk Museum toont hoe ontwerpers omgaan met klimaatcrisis

16 mei, 4:00

De Hypotheker: grote vraag naar hypotheken om te verduurzamen

39 minuten geleden

De Jonge wil in 2023 afspraken per provincie over ruimtelijke plannen

2 uur geleden

Maison Cazenave en Atelier Volten toegetreden tot Iconic Houses Network

Gisteren, 17:16

Minister wil bouw 4.000 woningen Feijenoord XL versneld doorzetten

Gisteren, 10:29

Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv

Gisteren, 09:52

Warme en spiegelende materialen voor een lang en smal café

16 mei, 3:08
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan