Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck
Copyright: Wiegerinck

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

13 juli, 15:24
Wiegerinck heeft het definitief ontwerp voor het nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gepresenteerd. Omdat het 38.000 vierkante meter grote ziekenhuis op een gevoelige locatie komt te liggen, in een fraai landschap ten zuiden van de Gelderse plaats, moest het gebouw ‘te gast zijn in het landschap’.

Daarom vormt bij het ontwerpproces de nieuwe locatie van het ziekenhuis als vertrekpunt. Hierin is de visie van landschapsarchitect Nico Wissing leidend; het ontwerp van Wiegerinck paste volgens de opdrachtgever het best binnen deze visie. Met zijn vloeiende vormen volgt het vier verdiepingen tellend gebouw de contouren van het landschap en krijgt het een vriendelijker uitstraling.

Boemerangs
Van bovenaf ziet het ziekenhuis eruit als twee naast elkaar liggende boemerangs. Vanuit de centrale hal, de kern van het gebouw, strekken de vier vleugels zich als vingers uit het landschap in. Overal in het ziekenhuis hebben de gebruikers zicht op het landschap. De fietsenstalling en parkeergarage zijn dankzij het gebruik van groene landschapselementen aan het zicht onttrokken.

Door medische functies te bundelen, moet een efficiënt gebouw ontstaan. Zo sluiten alle complexe functies verticaal op elkaar aan – spoedeisende hulp en IC op de begane grond, radiologie op de eerste en de operatiekamers op de tweede verdieping. Een spoedgeval kan daardoor vanaf de begane grond via een lift snel door naar de OK.

Minder complexe functies, zoals de verpleegafdelingen, worden verticaal geclusterd in een ander bouwdeel. Ook de benodigde technische voorzieningen, die kostbaar zijn, worden op deze manier efficiënt benut, zo luidt de achterliggende gedachte. De logistiek is mede dankzij tweezijdig ontsluitbare liften volledig gescheiden van de looproutes voor patiënten en bezoekers.

Healing Environment
Het ziekenhuis wordt ontworpen volgens de Healing Environment-principes. Behalve het uitzicht op het omringende landschap vormen aspecten als ruimte, licht en looproutes integraal onderdeel van de ontwerpstrategie. Ook kleinschaligheid speelt een rol; zo is de omvang van de entreehal beperkt gehouden, zodat de bezoekers zich niet meteen verloren voelen bij binnenkomst.

Het is de bedoeling dat de bouw over twee jaar start, begin 2025 wordt het ziekenhuis in gebruik genomen. Het nieuwe Slingeland Ziekenhuis telt meer dan 250 bedden en biedt plek voor 1.600 medewerkers. Renovatie van het bestaande ziekenhuis is volgens de instelling geen optie vanwege de slechte bereikbaarheid, beperkte uitbreidingsmogelijkheden en de langdurige overlast.

Andere nieuwsberichten

Pilot-project in Rotterdam rond benutting platte daken

1 uur geleden

De Nijl Architecten realiseert CPO Minidorp aan de rivier

4 uur geleden

Woning met de staart tussen de bomen

Gisteren, 16:31

Een werkomgeving voor expositiemakers

Gisteren, 14:59

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

Vandaag, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

Gisteren, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

Gisteren, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan