Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten
Copyright: Wiegerinck / LOW architecten

Flexibel en open revalidatiegebouw voor Ziekenhuis Oost-Limburg

20 augustus 2020, 14:27
Het Ziekenhuis Oost-Limburg op het Synaps Park in Genk, België breidt uit met een gebouw dat is gericht op revalidatie. Wiegerinck en LOW architecten ontwerpen gezamenlijk het zogenoemde R-gebouw als een flexibel en toegankelijk gebouw.

Het nieuwe R-gebouw is gericht op revalidatie van mensen die herstellen van uiteenlopende klachten. Ze kunnen revalideren in kleine groepen of individueel, zowel binnen als buiten. Daarbij worden ze begeleid door cardiologen, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en psychologen.

Binnen en buiten
Het gebouwontwerp zorgt voor een flexibele indeling van de verschillende ruimten op basis van cardiale, oncologische of psychologische achtergronden van patiënten, leggen Wiegerinck en LOW architecten uit. Ook de ruimte direct buiten het gebouw wordt ingericht op revalidatie. Door een vloeiende verbinding vervaagt de grens tussen binnen- en buitenwereld.

Het R-gebouw omvat een sportmedisch centrum met een grote revalidatiecentrum dat door de dubbele hoogte extra ruimte voor oefeningen biedt, melden de architecten. Grote raampartijen bieden vanuit dit centrum uitzicht op de groene omgeving. Verder zijn in het gebouw poliklinieken en een huisartsenpost opgenomen.

Toegankelijk en helder
Vanzelfsprekend is sterk rekening gehouden met de toegankelijkheid van het gebouw. Door niveauverschillen in het terrein ligt de hoofdingang op -1, aan de straat. Op niveau 0 is een extra entree voor de cardiorevalidatie en op niveau 1 liggen de multidisciplinaire poliklinieken. Die zijn via een loopbrug ook bereikbaar vanuit het naastgelegen G-gebouw.

Het heldere stramien maakt het vierkante gebouw zeer flexibel. Vooral voor de polikliniek is de flexibiliteit een uitkomst.

Op de poliklinische verdieping hebben patiënten en medewerkers hun eigen routing, waarmee de architecten efficiëntie, privacy en werkplezier willen vergroten. Centraal liggen de behandelruimten; de gangen voor de artsen en verpleegkundigen lopen daar in een ring omheen. Vanuit de gang en de consultatieruimten is er zicht op buiten.

Materialen
In het interieur zorgen vier basismaterialen (beton, hout, aluminium en glas) voor rust en harmonie. De gevel bestaat uit verschillende modules van geanodiseerd aluminium, die het licht steeds net even anders reflecteren. Daarmee geven Wiegerinck en LOW architecten invulling aan de sterke wens van de opdrachtgever dat het gebouw er niet te functionalistisch en streng uit zou zien.

De gevelmodules geven het gebouw horizontaliteit en in elke richting een ander ritme, corresponderend met de verschillende functies, leggen de architecten uit. Niet alleen in uiterlijk, ook gewicht is de gevel licht, aldus Wiegerinck en LOW architecten. Dit komt de warmtewering ten goede, waardoor er minder energie voor koeling nodig is.

De architecten kiezen voor een eenvoudig en stevig casco, dat door zijn generieke maatvoering makkelijk aanpasbaar is en in die zin het gebouw duurzaam maakt. “Het kan op termijn desgewenst een andere functie krijgen en nog heel lang meegaan”, stellen Wiegerinck en LOW architecten. Het R-gebouw is naar verwachting in 2022 gereed.

Andere nieuwsberichten

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Gisteren, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Gisteren, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Gisteren, 14:28

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

Gisteren, 11:14

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

26 februari, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan