Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Situatie
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Concept
Copyright: EGM architecten
Licht
Copyright: EGM architecten
Axonometrie
Copyright: EGM architecten
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Copyright: Scagliola+Brakkee
Situatie
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Concept
Copyright: EGM architecten
Licht
Copyright: EGM architecten
Axonometrie
Copyright: EGM architecten

Overzichtelijk en vriendelijk Oogcentrum door EGM architecten

29 juni, 12:31
Oogcentrum Noordholland heeft deze maand zijn nieuwe onderkomen in Heerhugowaard in gebruik genomen. Het ontwerp van EGM architecten voor zowel architectuur als interieur kenmerkt zich door ruimtelijkheid, een heldere interne organisatie en de ruime toepassing van afgeronde vormen.

De opdrachtgever, oogarts en ondernemer Rob Wouters, wenste een gebouw dat zowel een vriendelijk welkom als professionaliteit zou uitstralen. Tot voor kort ontving het regionale expertisecentrum voor oogheelkunde zijn patiënten en bezoekers – zo’n 50.000 per jaar – in een generiek bedrijfspand even verderop in Heerhugowaard.

Het nieuwe pand, met een omvang van bijna 4.100 m² bvo, biedt ruimte, een gastvrijere sfeer en een heldere interne  organisatie van functies. Dat schept voor patiënten direct overzicht, waardoor ze eerder en beter tot rust komen bij een toch vaak spannend moment, legt EGM architecten uit.

Geleidelijke overgang
Het architectenbureau heeft het Oogcentrum Noordholland “met zijn compactheid en visuele aantrekkelijkheid als een paviljoen in het groen neergezet.” De verticale gevelopeningen strekken over twee verdiepingen en worden, gezien vanaf de entree, geleidelijk smaller.

Deze gradiënt in afmetingen van de ramen sluit aan bij de mate waarin de achterliggende functie daglicht wensen. Tegelijkertijd zorgt de geleidelijke verandering voor een dynamisch gevelbeeld aan alle zijden van het gebouw.

Oriëntatie
Het interieur biedt op verschillende wijzen houvast aan mensen met beperkt zicht. Een prominente rol daarbij spelen materialen die verschillen in tactiliteit, akoestisch vermogen en kleur. De entreehal klinkt anders dan de spreekkamers, balies voelen aangenaam aan en bij de overgangen in de vloer en naar de wand en het plafond draagt contrast bij aan oriëntatie en verduidelijking van ruimten.

Patiënten, bezoekers en medewerkers betreden op dezelfde laagdrempelige wijze het centrum. Achter een groen talud ligt op maaiveldniveau de parkeergarage onder het opgetilde paviljoen. Via de hoofdingang op maaiveld en de parkeergarage komt men in de entreehal met toegang tot de ontvangstruimte.

Centrale patio
Daar vangt de groene patio, met volledig transparante glazen scheidingswand, direct de aandacht en opent zich de rondgang op intuïtieve wijze, aldus EGM. Het groene hart brengt ruim daglicht binnen en zorgt voor een open en lichte sfeer met een goede oriëntatie door het gehele centrum.

Direct rond de patio ligt het verblijfsgebied, met op de eerste verdieping direct aangrenzend de spreek- en onderzoekskamers. De kantooromgeving en de operatieruimten bevinden zich op de tweede verdieping, waar meer rust en privacy heersen. Ook de moderne faciliteiten en apparatuur dragen bij aan de rust en vriendelijkheid die in het gebouw heersen, leggen de architecten uit.

Voorbeeld
Oogcentrum Noordholland ligt in het gemeentelijke plangebied De Boulevard, waarvoor een ambitieus ontwikkelplan bestaat. De komst van het Oogcentrum betekent voor de gemeente de vestiging van een ondernemende partij in het gebied, wat meer bedrijvigheid kan aantrekken. De aansprekende architectuur, legt EGM uit, kan als voorbeeld dienen voor de gewenste aandacht aan vormgeving.

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

Gisteren, 14:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

Gisteren, 13:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Gisteren, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Gisteren, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan