Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke

Voormalige autoshowroom is ‘plein’ van bedrijfsverzamelgebouw

20 maart 2020, 13:00
Na het vertrek van Mercedes Benz uit het gebouw Ellipse in Utrecht hebben ARC Real Estate Partners en D/Dock het gebouw herbestemd als bedrijfsverzamelgebouw. Het concept van D/Dock voor het atrium als gedeeld verblijfsgebied is uitgewerkt tot een definitief ontwerp door Ditt. Officemakers.

Na zestien jaar verliet het automerk zijn hoofdkantoor met showroom in het Utrechtse kantorengebied Papendorp. D/Dock nam de uitdaging aan op het beeldbepalende Ellipse-gebouw met zijn royale atrium te transformeren tot een toekomstbestendig onderkomen voor meerdere bedrijven, die daarin een echte gemeenschap zouden vormen.

Italiaans stadsplein
Het bureau ontwikkelde een concept waarin het de intrinsieke kwaliteiten van het gebouw heeft verstrekt en het atrium opvatte als een gemeenschappelijke ruimte, die ontspanning ademt. Het ontwerp voorzag in heldere zichtlijnen, een overvloed aan licht en groen en de toepassing van doordachte faciliteiten voor co-working.

Het gemeenschapsgevoel heeft D/Dock willen versterken met ‘stoepjes’ bij elke kantoorruimte die grenst aan het atrium. Deze half publieke terrassen bieden de kantoorwerkers de mogelijkheid om ook ‘buiten’ voor hun kantoor te zitten, “als op een Italiaans stadsplein”, aldus D/Dock.

Omdat de transformatie een omvangrijk project was, wilde D/Dock van begin af het geheel in kleinere projecten opdelen en die in samenwerking met meerdere partners uitvoeren. Ditt. Officemakers kreeg de opdracht om het concept voor de aula uit te werken tot een definitief ontwerp.

Bomen en maatwerkelementen
Met een diversiteit aan grote maatwerkelementen zijn verschillende verblijfsgebieden gecreëerd, die elk hun eigen karakter en functie hebben. Er zijn plekken om geconcentreerd en om samen te werken, er is ruimte om presentaties te houden, er is een café en een terras. Daarbij, vertelt Ditt., maakte de hoogte van het atrium het mogelijk op meerdere niveaus te bouwen.

Aangezien de vloer in het verleden is gebruikt als showroom voor auto’s en trailers, hoefden de ontwerpers en aannemers zich geen zorgen te maken over bereikbaarheid en de draagkracht van de vloer. “Veel partijen werkten op deze schaal voor het eerst met échte bomen”, aldus Ditt.

Hoogwaardige materialisering
Op advies van Ditt. Heeft de opdrachtgever het budget voor het atrium verhoogd. Daardoor konden esthetisch en kwalitatief hoogwaardiger materialen worden toegepast en heeft het atrium volgens de ontwerpers nu echt allure en is het een plek waar het werkelijk aangenaam toeven is.

In vormgeving hebben de ontwerpers regelmatig de golvende lijnen van het gebouw als uitgangspunt genomen. Als materiaal is veel bamboe toegepast en het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit donkergroen, okergeel en lichtblauw, met hier en daar goudkleurige accenten.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 09:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan