Medewerkers van LIAG tonen hun thuiswerkplek
Copyright: LIAG architecten en bouwadviseurs
Medewerkers van LIAG tonen hun thuiswerkplek
Copyright: LIAG architecten en bouwadviseurs

Architecten werken vanuit huis: LIAG

18 maart 2020, 12:23
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel drie van deze serie vertelt Thomas Bögl, architect en partner bij LIAG architecten en bouwadviseurs, over het thuiswerken bij dit bureau. “We zullen de komende tijd vooral het sociale aspect van ons werk missen.”

Waren jullie er al op voorbereid dat we in Nederland moesten gaan thuiswerken?
“Hoe bereid je je op een voor iedereen onbekende situatie voor? Niemand heeft zoiets ooit mee gemaakt. Natuurlijk volg je het nieuws en heb je ervaring met thuiswerken. Maar de schaal is ongekend. En de impact zullen we sowieso pas over een paar maanden goed gaan voelen als de economie de echte klappen krijgt.

Als internationaal werkend bureau zijn we gewend om op afstand te werken, alleen wel met support van het kantoor als een soort thuisbasis. Met veel softwareprogramma’s werken we al ‘in de cloud’. Veel collega’s hebben een thuiswerkdag in de week. Het thuiswerken op grote schaal uitvoeren en het ontbreken van het kantoor als basis, is echter nieuw.

Er heerst op ons kantoor een familiaire en informele sfeer, iedereen helpt elkaar waar nodig. Mijlpalen en verjaardagen worden samen gevierd en bij leed biedt iedereen zijn schouder aan. Daarom voelde het dan ook unheimisch aan toen we het kantoorpand afsloten maandagavond. Het was net een lege supermarkt, alleen dan niet met lege schappen, maar lege bureaus. De koelkast is leeggeruimd, eetrestanten zijn mee naar huis genomen en de koffiemachine is uitgezet.”

Je gaat het kantoor kortom missen?
“Het zal behelpen worden de komende weken. Via Skype met je collega's en opdrachtgevers overleggen. Deadlines, voor zover deze niet ook opgeschoven, worden wel samen gehaald, maar niet samen gevierd. De mens blijft een sociaal dier, LIAG is een sociaal bureau. En dit sociale zullen we aan de nieuwe werkrealiteit de komende tijd met name missen.

We hebben de laatste weken al afspraken die niet strikt noodzakelijk waren afgelast, verplaatst naar een veel later moment of via Skype uitgevoerd. Ons ICT-ondersteuner heeft vroegtijdig aangegeven welke stappen we kunnen nemen - en de nodige hebben we doorgevoerd. Maar doordat we besloten nu iedereen thuis te laten werken is de schaal toch groter dan vooraf bedacht. Zoals gezegd: hoe bereid je je voor op het ongekende?

We merken ook dat mensen het eigenlijk ook wel een ‘blessing in disguise’ vinden: meer aandacht voor de ander, meer gemeenschapszin, efficiëntere besprekingen en een veel relaxtere houding naar elkaar; samen komen we er beter uit, daar werken we ook heel nadrukkelijk aan.”

Hoe ging de thuiswerkoperatie in zijn werk?
“Iedereen heeft afgelopen maandag gedurende de dag zijn vaste computer en laptop van kantoor meegenomen naar huis. Als een soort Post NL-deliveryservice hebben een paar collega’s de laatste computers thuisgebracht bij degene die geen beschikking hebben over een auto. Verder werken we nu allemaal via een beveiligde VPN-verbinding. Hier werkten de directie en projectleiders voorheen al mee, daarom konden we het snel opschalen.

Contact houden we via de mail, Skype, Facetime en Whatsapp. Verder hebben we speciaal voor onze projecten Microsoft Teams ingericht en werken we voor zaken als planning en tutorials met kleinere, praktische kanalen. We verwelkomen elkaar op de chat als we de dag opstarten. Er is ruimte voor grapjes, maar als het aankomt op de projecten zijn we bloedserieus.

Iedereen draagt zijn steentje bij als iemand een probleem ondervindt. Bij thuiswerken is niet alleen de locatie van het werk anders. Kinderen lopen rond in huis, of het is juist heel stil. Iedereen zoekt daarom zijn of haar manier om ook thuis comfortabel en gezond te kunnen werken, anderen helpen daarbij. Ook krijgen we geweldige ondersteuning van onze BIM-leverancier en externe ICT-beheerder.

Alleen de voor de voortgang van onze projecten strikt noodzakelijke fysieke afspraken of vergaderingen worden nagekomen. Alle andere gesprekken verlopen via telefoon, Skype en Facetime of we verplaatsen ze tot er meer bekend is over het verloop van de gezondheidscrisis.”

Hoe lang denken jullie maximaal op de huidige manier te kunnen werken, zonder dat het echt problemen op gaat leveren? Denken jullie ook al aan werktijdverkorting of dat jullie een beroep moeten doen op financiële bijstand door de overheid?
“Het zou naïef zijn te denken dat onze sector hierdoor niet geraakt wordt. Dus ja, we zijn nu aan het onderzoeken of we werktijdverkorting aan moeten vragen. Eerste projecten en acquisities lopen al vertraging op. Gelukkig zijn we altijd zuinig geweest en voor de zakelijke gang van zaken niet afhankelijk van derden. Hierdoor kunnen we veel beter zelf besluiten nemen welke maatregelen we wanneer nemen. Dit heeft ons ook tijdens de vorige crisis ontzettend geholpen. Net als de overweldigende solidariteit van onze medewerkers.”

Zijn er wat jullie betreft al andere lessen te trekken uit de coronacrisis?
“Het eerste wat op te maken is uit deze crisis is dat het denken in landen niet meer werkt. Noch de klimaatcrisis noch het coronavirus trekt zich iets van grenzen aan. We zijn globaal verbonden, of we dat nu willen of niet. En dat veel mensen dit nu echt beseffen is een groot goed. We werken binnen LIAG met meer dan tien nationaliteiten en dat levert voor ons een verruimd zicht op ons vak. Architectuur is een sociale bezigheid. En de mens blijft een sociaal dier.”

Andere nieuwsberichten

Kraaijvanger en Braaksma & Roos presenteren World Food Center Experience

Gisteren, 15:42

In beeld: Humboldt Forum Berlijn

Gisteren, 13:49

Team Benthem Crouwel + West 8 ontwerpt nieuw hoofdstation Brno

Gisteren, 11:01

Flexwonenconcept Uuthuuskes voorziet in demontabele en verplaatsbare woningen

22 juli, 2:41

Video: Code Groen - De stad als biotoop

Gisteren, 14:54

Uitbreiding spoorknooppunt Zwolle is na twee jaar klaar

Gisteren, 11:38

Licht en 'lucht' in onderdoorgang station Almere Buiten

22 juli, 1:25

‘Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen’

22 juli, 9:32

BiermanHenket vult 'gat' in rij historische panden met twee villa's

21 juli, 1:09

BURA en Stec Groep onderzoeken toekomst grote binnensteden

21 juli, 9:04
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan