Straatgevel links
Copyright: Ballings 7 Arts
Straatgevel rechts
Copyright: Ballings 7 Arts
Straatgevel links
Copyright: Ballings 7 Arts
Straatgevel rechts
Copyright: Ballings 7 Arts

Appartementengebouw De Prins heeft geplooide bovenzijde

14 januari 2020, 9:00
In opdracht van Eliza vastgoed heeft René van Zuuk Architekten een woongebouw voor een locatie in de binnenstad van Hilversum ontworpen. Het architectenbureau moet met zijn ontwerp aansluiten bij de omliggende bebouwing, maar wil met een bijzondere architectonische expressie een kwaliteitsimpuls aan de straat geven.

In haar Centrumvisie heeft de gemeente Hilversum als doelstelling geformuleerd het centrum te verlevendigen en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Daarom wil ze nieuwe en aantrekkelijke functies, maar vooral ook woningen toevoegen aan het centrum. Daarbij stelt de gemeente als doel dat nieuwbouw een hoge ruimtelijke kwaliteit heeft, die ook goed past in de directe omgeving.

Betaalbare woningen
Een substantieel deel van de woningbouwopgave uit de Woonvisie wil Hilversum in het centrum en in de daaraan grenzende spoorzone realiseren. Het voorgenomen bouwplan in de Prins Bernhardstraat kan daaraan een bijdrage leveren en woningen bieden met goedkope woningen voor jonge mensen en starters op de woningmarkt, legt Van Zuuk uit.

De Prins Bernhardstraat ligt in de spoorzone en is een belangrijke toegangsweg tot het centrum. Het bouwplan van Eliza vastgoed voorziet in 33 betaalbare (huur)woningen. Er zijn negentien kleine appartementen met een oppervlak van maximaal 50 m2 en veertien woningen met een oppervlakte tussen de 50 en circa 75 m2.

Kwaliteitsimpuls
Thans bevinden zich in de Prins Bernhardstraat geen gebouwen of complexen met een echt bijzondere architectonische kwaliteit. “Vooral het naast het bouwplan gelegen appartementengebouw en het zwaar ogende politiekantoor zijn geen aantrekkelijke gebouwen”, aldus Van Zuuk.

De Prins Bernhardstraat kan volgens Van Zuuk dan ook een kwaliteitsimpuls goed gebruiken. Zijn bureau heeft een nieuw gebouw, stedenbouwkundig passend in de schaal van de omgeving en met een opvallende architectonische uitdrukking, getekend. Het nieuwe gebouw is De Prins gedoopt.

Volume aan de straat
Door het gebouw als een volume uit een stuk te ontwerpen, laat Van Zuuk het blok aansluiten bij omliggende bebouwing, zoals de school en het politiebureau. De school heeft een klassieke opbouw en is statiger dan andere gebouwen in de straat; dat de school terug ligt, benadrukt de bijzondere status van het gebouw.

Om geen afbreuk aan de bijzondere positie van het schoolgebouw te doen, heeft Van Zuuk de appartementen niet terug willen leggen. Daarnaast zou dat het bouwoppervlak van het appartementencomplex sterk hebben verkleind, aldus de architect, wat efficiënt ondergronds parkeren onmogelijk zou maken.

Afgeschuind en gevouwen
De stedenbouwkundige randvoorwaarden  vragen om een bouwvolume van drie lagen met een kap. Het naastliggende woongebouw vertoont eenzelfde klassieke opbouw, maar omdat de architectonische kwaliteit van dat pand matig is, leek het niet vanzelfsprekend dat Van Zuuk een vergelijkbaar ontwerp zou maken.

Tegelijkertijd, legt de architect uit, heeft zijn bureau de uitgangspunten van dat pand willen respecteren. René van Zuuk Architekten heeft een bakstenen volume ontworpen, met een afgeschuinde bovenzijde als eigentijdse variant op de kap. De gevel gaat bovendien van vlak op het maaiveld langzaam over naar een zigzagpatroon, zodat het volume aan de bovenzijde geplooid lijkt.

De kleur van de baksteen is afgestemd op bakstenen uit de omgeving. De ramenopbouw van het appartementengebouw is regelmatig. Hierdoor geeft het architectenbureau het complex een zowel moderne als klassieke uitstraling en creëert het een overgang van de school naar de overige bebouwing in de omgeving.

Gemeenschappelijke voorzieningen
Het totale bouwvolume wordt vier lagen op een parkeergarage. De entree tot de appartementen bevindt zich op de hoek aan de oostzijde en de entree tot de garage ligt aan de westzijde. Een autolift voert naar beneden, waar zich 24 parkeerplekken bevinden.

Op het ondergrondse niveau bevinden zich ook de gemeenschappelijke berging en veertien individuele bergingen. Op het dak van de bergingen ligt een gemeenschappelijke tuin voor de bewoners van De Prins.

Andere nieuwsberichten

Permanente tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in Tropenmuseum geopend

1 uur geleden

Zes lessen rond ‘Gestapeld wonen voor gezinnen’

Gisteren, 17:22

Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagen geselecteerd voor vernieuwing Centrale Bibliotheek in Rotterdam

Gisteren, 16:43

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

Gisteren, 09:01

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

14 minuten geleden

TU Eindhoven tweede, TU Delft derde bij wedstrijd duurzaam bouwen

55 minuten geleden

Nederland proeftuin in groot Europees onderzoek naar slim laden

Gisteren, 17:04

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

Gisteren, 09:38

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan