Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart

Open Kaart schept woonruimte door samenvoeging appartementen

24 oktober 2019, 11:54
De opdrachtgevers wonen aan een kindvriendelijk plein in de Amsterdamse wijk Oud-West, maar voor hun groeiende gezin werd de benedenwoning te klein. Toen de bovengelegen ruimte vrijkwam konden ze dat appartement erbij kopen. Naar ontwerp van Open Kaart zijn beide samengevoegd en uitgebouwd tot een ruime en lichte  gezinswoning met de achtertuin als volwaardig onderdeel van de leefruimte.

“Veel woningen in Amsterdam worden opgekocht, gesplitst en verhuurd”, vertelt Open Kaart. “De ruimte voor gezinnen neemt hierdoor af. De gemeente stimuleert om die reden het samenvoegen van woningen. Concreet betekent dit, dat voor het samenvoegen voor eigen bewoning geen vergunning nodig is.”

Leven beneden
Het stel had licht en ruimte hoog op de wensenlijst staan, vertelt Open Kaart. Die waren vooral op de eerste verdieping te vinden, maar de opdrachtgevers hadden ook een sterke voorkeur voor leefruimte op de begane grond. Daarmee zouden ze het contact met buurkinderen laagdrempelig houden.

Door de slaapkamers, badkamer en speelkamer op de verdieping te situeren, kon de begane grond een grote leefruimte worden. Echter, vrijwel alle binnenmuren op de begane grond waren dragend. Het gewicht van de vier bovengelegen appartementen hebben de architecten moeten opvangen door nieuwe staalconstructies en funderingspalen.

Niveauverschil
Een ander gebruiksongemak, leggen de architecten uit, was een niveauverschil van een halve meter tussen de woning en de achtertuin. De tuin bestond dan ook voor een ruim deel uit een vlonder en werd nauwelijks gebruikt. Het ontwerp van Open Kaart lost dit op door de overbrugging van het niveauverschil te verplaatsen van de tuin naar het interieur van de woning.

De nieuwe vloer van de eetkeuken ligt een halve meter lager, waardoor deze ruimte hoger is en een gelijkvloerse relatie met de tuin heeft. De achtergevel is uitgebouwd en voorzien van een grote glazen pui. De ingrepen betrekken de tuin bij de leefruimte.

In de woning zorgt het niveauverschil voor de gewenste ruimtelijkheid en biedt tegelijkertijd een aanleiding voor het creëren van plekken met verschillende materialen en sferen. Met een betonvloer, metselwerk en een stalen pui heeft de eetkeuken een robuuste uitstraling; de voorkamer met visgraatvloer en en-suite-kasten biedt een warme, intieme sfeer.

Efficiënte plattegrond
Uit de splitsingsakte bleek een deel van het trappenhuis op de verdieping officieel bij de woning te horen, vertelt Open Kaart. Hiervan heeft het architectenbureau gebruik gemaakt om een efficiënte plattegrond met voldoende opbergruimte te creëren. De spijlen van de oude trapleuning zijn hergebruikt bij de nieuwe, inpandige trap.

De gang is plaatselijk verbreed, waarmee ruimte is gemaakt voor een kast en een piano. De uitbouw heeft op de eerste verdieping geresulteerd in de aanleg van een dakterras.

Ruimte en kwaliteit
Bij de verbouwing zijn de constructie en fundering versterkt, de gevels en vloeren geïsoleerd en de installaties vervangen. Aan de straatzijde zijn de kunststof kozijnen vervangen door houten exemplaren met isolatieglas en profielen die aansluiten bij de historische gevel. Dat betekent een lager energieverbruik en tegelijkertijd een investering in het aanzicht van het pand.

Voor het gezin heeft het samenvoegen niet alleen meer woonruimte opgeleverd, maar is door een aantal ingrepen ook nieuwe gebruikskwaliteit ontstaan. “De bewoners geven aan dat zij nog nooit zoveel van de tuin gebruik hebben gemaakt en dat de treden in de woonkamer een favoriete zitplek zijn geworden”, aldus Open Kaart.

Andere nieuwsberichten

KettingHuls realiseert woongebouw op boerenerf in Oosterwold

2 uur geleden

Kunstmuseum Den Haag: een gedroomd museum, bijgeschaafd door de gemeente

26 februari, 3:03

Amerikaans bureau maakt ontwerp Rijnhavenpark

26 februari, 9:11

Oude Belgische paviljoen wordt permanente tentoonstellingsruimte in Namen

25 februari, 3:41

Publiek medecurator Amsterdam Light Festival 2021

26 februari, 12:06

'Afname vergunningen woningbouw werkt lang door in omzet architecten'

26 februari, 10:44

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

25 februari, 10:56

CDA en GroenLinks: steden hebben meer groen nodig

25 februari, 9:35

Vorig jaar meer vertrekkers uit de Randstad dan nieuwe aanwas

24 februari, 9:19

Hout gekapte eiken hergebruikt in vloer balzaal Paleis Het Loo

23 februari, 9:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt