Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Villa Carnegie - doorsneden
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond begane grond
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond 4e verdieping
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - zijaanzicht
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Villa Carnegie - doorsneden
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond begane grond
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond 4e verdieping
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - zijaanzicht
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau

Villa Carnegie zoekt verbinding met historie en groen

13 september 2019, 14:50
Op een bijzondere, groene locatie in de Haagse binnenstad ligt de statige voormalige kantoorvilla Carnegie. Het herontwikkelde en uitgebreide pand biedt ruimte aan negen appartementen en een ondergrondse parkeergarage, waarbij het ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau een krachtige verbinding tussen oud en nieuw, en tussen gebouw en omgeving maakt.

Het begin 20e-eeuwse kantoorpand ligt in de Haagse ambassadewijk en aan de rand van Park Zorgvliet. De villa was door verschillende verbouwingen en uitbreidigen in de afgelopen decennia min of meer verdubbeld in grootte; het gebouw had echter ook zijn karakteristieke uitstraling grotendeels verloren, vertelt Braaksma & Roos Architectenbureau.

Groen
Een belangrijk uitgangspunt bij de herontwikkeling tot appartementengebouw was om de bijzondere kwaliteiten van de villa opnieuw in te zetten, legt het architectenbureau uit. Het bureau wilde met zijn ontwerp een sterke verbinding tussen het pand en de groene omgeving zoeken. De nieuwbouw die naar ontwerp van Braaksma & Roos is toegevoegd, is dan ook naar buiten georiënteerd.

“De tuin is een essentieel onderdeel van het complex”, stelt het architectenbureau. “Zowel het bestaande gebouw als de recente uitbreiding gaan een bijzondere relatie aan met de nieuwe tuin, de vijver en het omliggende groen.”

Buitenhuis
De architecten hebben de uitbreiding voorzien van grote raampartijen en ruime balkons. Dit zorgt ten eerste voor de verbinding van interieur en exterieur, en ten tweede voor een lichte en transparante uitstraling van de gevel.

Met de oorspronkelijke villa is dit gevelbeeld enerzijds in harmonie, anderzijds creëert het een spannend spel tussen oud en nieuw. “De aanbouw voelt als het buitenhuis”, legt Braaksma & Roos uit. “Met als kers op de taart een prachtig uitzicht op het Vredespaleis.”

Verfijnd weefsel
Met het oog op de privacy van de bewoners zijn langs alle ramen stalen luiken geïnstalleerd. Het daarbij gebruikte palet aan verschillende bronstinten zorgt voor een afwisselend gevelbeeld en sluit aan op de tinten in de omgeving. De structuren van zowel de luiken als het hekwerk zijn ontworpen in het verlengde van de verfijnde taal, die bij het oorspronkelijke gebouw is gehanteerd.

Als een delicaat open weefsel strekt het hekwerk rond de nieuwbouw. De gestileerde details heeft het architectenbureau ook toegepast in de vloeren van de balkons. De taps toelopende balkonvloeren suggereren smalle lijnen en resulteren in een elegant voorkomen.

De ruime woningen – met een oppervlakte van 200 tot 400 m2 – strekken zich uit over zowel de oorspronkelijke villa als de uitbreiding. Door een reeks van geschakelde vertrekken – gebaseerd op de klassieke structuur van de villa – ervaren de bewoners zowel de historie als het eigentijdse van het lichte ‘buitenhuis’.

Tuin
Voor de buitenruimte heeft Braaksma & Roos een integraal ontwerp ontwikkeld in samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers. Het plan kenmerkt zich door monumentale bomen en kruidenperken, een gemeenschappelijk beschut terras en een langgerekte vijver. Onder de vijver ligt de inrit naar de garage met achttien parkeerplaatsen en individuele bergingen. 

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Gisteren, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Gisteren, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Gisteren, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Gisteren, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan