Vogelperspectief
Copyright: Studio MAKS
Exterieur
Copyright: Studio MAKS
Interieur
Copyright: Studio MAKS
Begane grond
Copyright: Studio MAKS
Situatie
Copyright: Studio MAKS
Doorsnede
Copyright: Studio MAKS
Vogelperspectief
Copyright: Studio MAKS
Exterieur
Copyright: Studio MAKS
Interieur
Copyright: Studio MAKS
Begane grond
Copyright: Studio MAKS
Situatie
Copyright: Studio MAKS
Doorsnede
Copyright: Studio MAKS

Studio MAKS maakt winnend ontwerp bezoekerscentrum IST Austria

25 maart 2019, 17:13
Het  Institute of Science and Technology Austria (IST Austria), gelegen bij Wenen, schreef enige tijd geleden een open, internationale prijsvraag uit voor het nieuwe bezoekerscentrum op de campus. Studio MAKS won de competitie met een rond, compact en transparant paviljoen.

Het jonge, internationaal georiënteerde IST Austria legt zich toe op fundamenteel onderzoek in wiskundige en natuurwetenschappen. De campus van het instituut ligt in Klosterneuburg, aan de rand van Wenen. In het hart van de campus wil het een bezoekerscentrum realiseren.

Compact en open
Het bezoekerscentrum moet een uitnodigende en inspirerende ruimte worden, open voor iedereen, gelegen in een parkachtige omgeving. Het winnende ontwerp van Studio MAKS gaat uit van een compact volume, dat een minimale impact op de natuurlijke en historische omgeving heeft.

Boven de paviljoenachtige structuur ‘zweeft’ een zacht glooiend dak, dat zich uitstrekt in het park. Het dak verandert van structuur, legt het architectenbureau uit, “van transparant naar translucent en naar opaak, en weer terug.”

Boven en beneden
Het paviljoen is onderdeel van het omliggende parklandschap: het is een open ruimte waar mensen vrij kunnen verblijven. De bezoeker bemerkt na het binnengaan van het paviljoen een geleidelijke overgang van de natuurlijke omgeving naar de beslotener tentoonstellingsruimten.

De tentoonstellingsruimten, de werkplaats en de vergaderzaal bevinden zich onder het maaiveld. Een grote centrale trap verbindt de boven- en ondergrondse ruimten en vormt, aldus Studio MAKS, een ruimte voor interactie en ontmoeting op zich. Een verzonken tuin brengt daglicht in de ondergrondse ruimten.

Baken
Het nieuwe gebouw wordt een echt centrum, legt het architectenbureau uit. Het paviljoen, met een oppervlak van 1.500 m2, is zichtbaar en toegankelijk van alle kanten. “Een duidelijke baken voor de groeiende IST-campus”, aldus Studio MAKS.

Oplevering van het bezoekerscentrum staat gepland voor 2022. 

Andere nieuwsberichten

Een werkomgeving voor expositiemakers

1 uur geleden

Nieuw paviljoen met expositie bij Pools Militair Ereveld in Breda

Gisteren, 17:53

Woningen in monumentaal schoolensemble in Meppel

Gisteren, 16:02

Tweedelig woningbouwproject van Studio Larkemika in Schiedam

Gisteren, 13:32

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

Vandaag, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

Vandaag, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41

Arnhem wil schaduwplekken en koelteroutes aanleggen

29 juli, 11:58
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan