Jakarta Hotel – SeARCH
Copyright: SeARCH
Jakarta Hotel – SeARCH
Copyright: SeARCH
Lisser Art Museum (LAM) – KVDK | Korbee van der Kroft Architecten
Copyright: Sjaak Henselmans
Lisser Art Museum (LAM) – KVDK | Korbee van der Kroft Architecten
Copyright: Ronald Tilleman
Ontvangstpaviljoen Piushaven – Civic Architects & Bright Urban Futures
Copyright: Stijn Bollaert
Ontvangstpaviljoen Piushaven – Civic Architects & Bright Urban Futures
Copyright: Stijn Bollaert
Parkeergarage Katwolderplein – Dok Architecten
Copyright: Arjen Schmitz
Parkeergarage Katwolderplein – Dok Architecten
Copyright: Arjen Schmitz
Renovatie en uitbreiding Musis Sacrum – Van Dongen-Koschuch Architects
Copyright: Bart van Hoek
Renovatie en uitbreiding Musis Sacrum – Van Dongen-Koschuch Architects
Copyright: Dave Zuuring
Jakarta Hotel – SeARCH
Copyright: SeARCH
Jakarta Hotel – SeARCH
Copyright: SeARCH
Lisser Art Museum (LAM) – KVDK | Korbee van der Kroft Architecten
Copyright: Sjaak Henselmans
Lisser Art Museum (LAM) – KVDK | Korbee van der Kroft Architecten
Copyright: Ronald Tilleman
Ontvangstpaviljoen Piushaven – Civic Architects & Bright Urban Futures
Copyright: Stijn Bollaert
Ontvangstpaviljoen Piushaven – Civic Architects & Bright Urban Futures
Copyright: Stijn Bollaert
Parkeergarage Katwolderplein – Dok Architecten
Copyright: Arjen Schmitz
Parkeergarage Katwolderplein – Dok Architecten
Copyright: Arjen Schmitz
Renovatie en uitbreiding Musis Sacrum – Van Dongen-Koschuch Architects
Copyright: Bart van Hoek
Renovatie en uitbreiding Musis Sacrum – Van Dongen-Koschuch Architects
Copyright: Dave Zuuring

Nominaties 'Publiek gebouw van het Jaar' bekend

25 oktober 2018, 9:15
Als onderdeel van de Architectenweb Awards wordt begin november de prijs voor ‘Publiek gebouw van het Jaar’ uitgereikt. Uit bijna veertig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties gekozen.

Alle inzendingen voor de prijs van ‘Publiek gebouw van het Jaar’ zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestaat uit architect Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), architect Femke Feenstra (G.A.F. Architects), architect Willem Heyligers (Heyligers d+p), architect Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier (o.a. zelfstandige).

De architecten in de jury constateerden dat er tussen de inzendingen in deze categorie veel projecten zaten waar ze een beetje jaloers op werden – een teken dat de kwaliteit van de ingezonden projecten hoog was.

De nominaties voor de prijs van Publiek gebouw van het Jaar 2018 zijn:
 
De winnaar van de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november 2018, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Schrijf je nu gratis in voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

Naast de prijs voor Architect van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

De genoemde zes prijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met haar partners GiraDeskoCerriva en Broeinest.

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar 2018:

Jakarta Hotel – SeARCH
Het hotel dat op de kop van Java-eiland in Amsterdam is verrezen, verlegt op veel vlakken grenzen, constateert de jury. De hotelkamers hebben een massief houten draagconstructie, zijn volledig geprefabriceerd (inclusief deel inrichting) en zijn in een grotendeels houten draagconstructie geplaatst. Daarbij liggen de kamers rond een riant atrium, dat daglicht diep het gebouw in brengt, en dat vanzelfsprekend een houten afwerking heeft.

Hotel New York in Rotterdam ligt op de plek waar voorheen de oceaanstomers richting New York vertrokken. Precies zo ligt het Jakarta Hotel op de plek waar vroeger de schepen naar het oosten vertrokken, naar Jakarta. De naam van het eiland waarop het hotel in Amsterdam staat verwijst daar natuurlijk ook al naar. En in zijn ontwerp heeft SeARCH dit tot thema gemaakt door onderin het atrium een grote subtropische tuin te ontwerpen. Een stukje Indonesische jungle middenin Amsterdam.

Rond de subtropische tuin onderin het hotel zijn alle voorzieningen van het hotel gelegd, van het café/restaurant via meetingrooms tot een bakkerswinkel en spa. Daarbij zijn die laatste twee voorzieningen ook door de bewoners van de buurt erachter te gebruiken. De reeks van tuinen die Java-eiland kenmerkt loopt als het ware in de binnentuin van dit hotel door.

Het hotel eindigt in de richting van het verderop gelegen Amsterdam Centraal in een scherpe punt, die SeARCH volledig verglaasd heeft. Zowel onderin, met het café/restaurant, als bovenin, met de skybar, is die glazen punt publiek gemaakt en wordt het spectaculaire uitzicht dus breed toegankelijk gemaakt. Mede door toepassing van PV-cellen in de gevel en op het (atrium)dak is het hotel energieneutraal. In combinatie met zijn houten draagconstructie is het daarmee een enorm duurzaam hotel.

LAM – KVDK | Korbee van der Kroft Architecten
De bekende en jaarlijkse Keukenhof bloemententoonstelling dankt zijn naam aan het ernaast gelegen Landgoed Keukenhof. Dit landgoed is in de loop van de tijd door een nieuwe weg ongelukkig gescheiden van de bloemenexpo, maar is opnieuw ingericht als cultuurpark dat het hele jaar geopend is.

Het park zelf is destijds ontworpen door landschapsarchitect J.D. Zocher en is nu gerenoveerd naar ontwerp van landschapsarchitect Michael van Gessel. In dit park vormt Kasteel Keukenhof een belangrijke trekker. Daarnaast is er een beeldentuin en een boerderij met restaurant. En dan is er nu ook een museum.

Het museum is ontworpen door KVDK | Korbee van der Kroft Architecten als onderdeel van een bosrijke zone en ingebed in een ‘dijk’ die in de negentiende eeuw als folly in het park was opgenomen. Het museum bestaat uit twee volumes die ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Het achterste volume is daarbij stevig verankert in de ‘dijk’, het voorste volume kraagt vanaf de dijk spectaculair uit – om ruimte te maken voor een glazen entreehal eronder. De vier kolommen die het uitkragende, bakstenen volume hier dragen verwijzen in hun vorm en materialisering naar de omringende bomen.

Binnen is een compact en flexibel museum ontworpen dat de bezoekers op een vanzelfsprekende manier met een glazen lift naar de bovenste verdieping brengt en vanaf daar door de verschillende tentoonstellingszalen weer naar beneden leidt. De vanzelfsprekendheid zit ‘m daarbij in dat de bezoekers van begin tot eind door daglicht worden begeleid.

Met een ‘route architecturale’ is de architectuur van het museum ook nadrukkelijk onderdeel van de beleving. Dat begint met een tribunetrap waaraan een twee verdiepingen hoog kunstwerk gekoppeld is, dan is er overhoeks uitzicht op het kasteel, vervolgens beweeg je door het middelpunt van het museum met doorzicht naar alle zijden, dan is er een luie trap met gefilterd licht, vervolgens loop je langs de publieke route die op maaiveldniveau dwars door het museum is getrokken, en dan eindig je in de glazen hal met kolommen als bomen.

De jury is onder de indruk van de zorgvuldige materialisering van het museum in baksteen en de manier waarop het is ingepast in het landschap. Ook is de jury enthousiast over hoe met de publieke passage door het gebouw bezoekers uitgedaagd worden hier eens binnen te kijken en hoe de transparante hal die drempel verder verlaagt.

Ontvangstpaviljoen Piushaven – Civic Architects & Bright Urban Futures
Op de kop van een korte havenpier net buiten de binnenstad van Tilburg is naar ontwerp van Civic Architects, in samenwerking met Bright Urban Futures, een robuust paviljoen gerealiseerd dat op maaiveldniveau een restaurant met groot en zonnig terras huisvest en op het ‘dak’ daarvan de stad een groot uitkijkplatform biedt. De ruimte die het paviljoen inneemt geeft het zo direct weer terug aan de stad.

De gemeente Tilburg is eigenaar van het uitkijkplatform, zodat het een werkelijk publieke plek vormt. Door het platform daadwerkelijk leeg te laten, functioneert het als een ‘freespace’: een ruimte waar niet van tevoren bedachte activiteiten kunnen plaatsvinden.

De architectuur van het paviljoen is recht voor z’n raap, constateert de jury, en past daarmee uitstekend in het havenlandschap. De hoofdconstructie is van staal, met houten en glazen invullingen. Om de bestaande kades niet aan te tasten, zijn de kolommen twee meter naar achteren geplaatst. Om zo groot mogelijke vrije overspanningen te creëren is de draagconstructie wat steviger gehouden. Daarbij kon de randbalk dragend (!) uitgevoerd worden aangezien dit eenvoudiger was dan vanaf het water een niet-dragende gevel te monteren. Het eindresultaat is een kloek, Miesiaans paviljoen, waarbij de draagconstructie de architectuur vormt, dat volledig op z’n plek is in de haven, en nieuwe ruimte geeft aan de stad.

Parkeergarage Katwolderplein – Dok architecten
Een paleis voor de auto, noemde een van de juryleden deze nieuwe parkeergarage net buiten de oude binnenstad van Zwolle. Het is geen parkeergarage geworden die zijn uiterste best doet om er niet te zijn. Het is juist een herkenbaar baken in de stad worden. Net als andere architecten zag Louis Kahn opvallende parkeervoorzieningen voor zich die de binnensteden zouden omringen. Dit ontwerp zou zijn goedkeuring kunnen wegdragen.

Dok architecten verklaart geïnspireerd te zijn door de karavanserai, overnachtingsplekken voor karavanen op de Zijderoute. In de ziggoerat massaopbouw, afgeronde vormen, reliëfs en perforaties in de metselwerkgevel is die oosterse referentie ook goed terug te zien.

Als gebouw van deze tijd is het tegelijkertijd voorzien van duurzame technologie. Op de open dakcontructie ligt bijvoorbeeld voor 800 m2 aan zonnepanelen. In de gevel zijn nestelplekken voor zwaluwen en vleermuizen opgenomen.

Renovatie en uitbreiding Musis Sacrum – Van Dongen-Koschuch
De jury vindt de renovatie en uitbreiding van Musis Sacrum op veel vlakken erg goed in elkaar steken. Spektakelstuk is de nieuwe houten concertzaal die met een enorme, deels te openen, glazen pui uitkijkt over het Musispark in Arnhem. De zaal zelf is met beweegbare, akoestische panelen te transformeren tot een zaal waar ook popmuziek in gespeeld kan worden. En door de glazen pui te openen kan het orkest zich dus ook omdraaien en op een zomerse dag een optreden geven voor het park.

Maar daarmee begint het pas bij de renovatie en uitbreiding van het Musis Sacrum. De ruime, nieuwe entree bedient zowel de oude als de nieuwe zaal en breekt de bouwmassa slim op, zodat de nieuwe zaal als een paviljoen in het park staat. Logistiek zit het geheel verfijnd in elkaar met een ruime garderobe en toiletgroep die via een brede trap bereikbaar is. Ook alle opslag en installaties zijn op dit kelderniveau ondergebracht.

Door aan de ene kant van de uitbreiding de foyer door te trekken en aan de andere kant onder andere de artiestenfoyer te leggen heeft het gebouw rondom een hoge glazen plint gekregen die het publieke karakter van Musis Sacrum benadrukt. Een groter contrast met het zeer gesloten gebouw dat hier voorheen stond is bijna niet voor te stellen.

Andere nieuwsberichten

Stadsbestuur Rotterdam keurt masterplan Feyenoord City goed

Vandaag, 17:22

Gerenoveerd en uitgebreid MoMA opent 21 oktober (met video)

Vandaag, 16:58

KAMPUS-project Mecanoo in Manchester eind onderweg

Vandaag, 13:34

Station Lansingerland-Zoetermeer is heldere vervoershub

Vandaag, 11:01

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

Vandaag, 14:58

Smal huis van Erwin Wurm te zien in Oude Kerk Delft

Vandaag, 11:33

Renovatie Binnenhof definitief jaar uitgesteld

Vandaag, 09:40

Kerkgebouw voor twee genootschappen in Leidsche Rijn

Gisteren, 16:33

Burgercollectief start bouw windmolenpark

Gisteren, 10:40

Bouwers: kabinet moet snel met noodwet komen

Gisteren, 09:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt