Parkzaal vanuit publiek beneden
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit balkon 's avonds
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit balkon overdag
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit beneden overdag
Copyright: Bart van Hoek
Balkon parkzaal
Copyright: Bart van Hoek
Balkon parkzaal detail
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal met geopend raam naar het park
Copyright: Ralph van Mameren
Parkzaal met raam gesloten
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal 's avonds
Copyright: Dave Zuuring
Parkzaal 's avonds vanuit het park
Copyright: Bart van Hoek
Musis 's avonds in het park
Copyright: Dave Zuuring
Musis vanuit het park
Copyright: Bart van Hoek
Zuidgevel Parkzaal
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit zuid-westen
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit Musislaan
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal & foyer vanuit Velperbinnensingel
Copyright: Bart van Hoek
Detail-aanzicht Parkfoyer
Copyright: Patrick Koschuch
Detail keramiek Parkzaal
Copyright: Patrick Koschuch
Parkfoyer
Copyright: Bart van Hoek
Ingangsgebied & foyer
Copyright: Bart van Hoek
Foyer met trap naar garderobe
Copyright: Bart van Hoek
Trap naar garderobe & toiletten
Copyright: Patrick Koschuch
Publieke toiletten Musis
Copyright: Bart van Hoek
Trap vanuit entréegebied naar garderobe
Copyright: Bart van Hoek
Entrée Musis vanuit Velperbinnensingel
Copyright: Bart van Hoek
Entrée Musis met receptiebalie
Copyright: Bart van Hoek
Foyer oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Trap naar balkonzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Balkonzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Promenadezaal
Copyright: Bart van Hoek
Muzenzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Oostgevel oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Gevel Muzenzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Zicht vanuit zuid-oosten op artiestenfoyer, patio & kantoren
Copyright: Bart van Hoek
Artiestenfoyer boven
Copyright: Bart van Hoek
Trap artiestenfoyer
Copyright: Ralph van Mameren
Artiestenfoyer beneden met patio
Copyright: Bart van Hoek
Patio nieuwbouw
Copyright: Bart van Hoek
Artiesten-kleedkamers
Copyright: Bart van Hoek
Kantoor Musis
Copyright: Bart van Hoek
Kantoor HGO
Copyright: Bart van Hoek
concept diagram
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
concept diagram concert in Parkzaal
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
concept diagram gebruik gebouw tijdens parkconcert
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
concept diagram gebruik gebouw tijdens festival
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
situatietekening
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
axonometrie
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
doorsneden & westgevel
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
Parkzaal vanuit publiek beneden
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit balkon 's avonds
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit balkon overdag
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit beneden overdag
Copyright: Bart van Hoek
Balkon parkzaal
Copyright: Bart van Hoek
Balkon parkzaal detail
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal met geopend raam naar het park
Copyright: Ralph van Mameren
Parkzaal met raam gesloten
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal 's avonds
Copyright: Dave Zuuring
Parkzaal 's avonds vanuit het park
Copyright: Bart van Hoek
Musis 's avonds in het park
Copyright: Dave Zuuring
Musis vanuit het park
Copyright: Bart van Hoek
Zuidgevel Parkzaal
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit zuid-westen
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal vanuit Musislaan
Copyright: Bart van Hoek
Parkzaal & foyer vanuit Velperbinnensingel
Copyright: Bart van Hoek
Detail-aanzicht Parkfoyer
Copyright: Patrick Koschuch
Detail keramiek Parkzaal
Copyright: Patrick Koschuch
Parkfoyer
Copyright: Bart van Hoek
Ingangsgebied & foyer
Copyright: Bart van Hoek
Foyer met trap naar garderobe
Copyright: Bart van Hoek
Trap naar garderobe & toiletten
Copyright: Patrick Koschuch
Publieke toiletten Musis
Copyright: Bart van Hoek
Trap vanuit entréegebied naar garderobe
Copyright: Bart van Hoek
Entrée Musis vanuit Velperbinnensingel
Copyright: Bart van Hoek
Entrée Musis met receptiebalie
Copyright: Bart van Hoek
Foyer oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Trap naar balkonzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Balkonzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Promenadezaal
Copyright: Bart van Hoek
Muzenzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Oostgevel oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Gevel Muzenzaal oudbouw
Copyright: Bart van Hoek
Zicht vanuit zuid-oosten op artiestenfoyer, patio & kantoren
Copyright: Bart van Hoek
Artiestenfoyer boven
Copyright: Bart van Hoek
Trap artiestenfoyer
Copyright: Ralph van Mameren
Artiestenfoyer beneden met patio
Copyright: Bart van Hoek
Patio nieuwbouw
Copyright: Bart van Hoek
Artiesten-kleedkamers
Copyright: Bart van Hoek
Kantoor Musis
Copyright: Bart van Hoek
Kantoor HGO
Copyright: Bart van Hoek
concept diagram
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
concept diagram concert in Parkzaal
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
concept diagram gebruik gebouw tijdens parkconcert
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
concept diagram gebruik gebouw tijdens festival
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
situatietekening
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
axonometrie
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners
doorsneden & westgevel
Copyright: van Dongen - Koschuch architects and planners

Renovatie en uitbreiding concertgebouw Musis

16 augustus 2018
Van Dongen-Koschuch Architects & Planners heeft het bestaande introverte complex getransformeerd tot een transparant ‘Muzikaal Ensemble’, waar het ervaren en ten gehore brengen van muziek in een aantrekkelijk groene parkomgeving centraal staat. De nieuwbouw is vormgegeven als een alzijdig paviljoen in het park dat het bestaande Musismonument in oude glorie hersteld, op respectvolle wijze aanvult en als zodanig in het parklandschap is opgenomen.

De nieuwe uitbreiding is een compact volume met een excellente multifunctionele Parkzaal en een efficiente logistiek. De kracht van het vernieuwde Musis zit ‘m erin dat alle nieuwe toegevoegde publieke ruimtes zich direct verhouden tot het park. Een deel van het programma is daarvoor ondergronds gebracht en verkrijgt daglicht en buitencontact middels een aantrekkelijke groene patio. De nieuwe muziekzaal kijkt met een tien meter hoge glazen wand uit op het park, waardoor het groen een wezenlijk onderdeel vormt van de muzikale beleving.

Daarbij kan een substantieel deel van de glazen wand opengeschoven worden, zodat een ‘gedraaid’ orkest voor het park, als auditorium, kan spelen: ‘Het Arnhems Parkconcert’, krijgt een analogie met het Amsterdamse Prinsengrachtconcert.

Publiek gebouw

Dankzij het open & uitnodigende karakter van het gebouw en de gevarieerde programmering, met vaak gratis toegang, is er voor elke bevolkingsgroep wel een aanleiding om Musis binnen te wandelen. Zo is Musis langzaam maar zeker onderdeel geworden van het publieke domein. De centrale ligging in het park , de levendige aanlichting van het glazen gebouw en het feit dat de activiteiten in beide concertzalen van buiten goed zichtbaar zijn, zorgt voor reuring in de stad en nodigt uit om eens binnen te gaan kijken. 

Licht

De nieuwbouw is ontworpen als een alzijdig paviljoen met een gevel die als het ware versmelt met het groen van het park. Hiervoor hebben we de parkzaal bekleed met 15.000 handgeglazuurde keramische geveldelen die een glazuur heeft die bijzonder reageert op zonlicht. Bij een sombere dag kleuren ze bijna zwart, bij een zonnige dag lichten ze goud op, maar overwegend nemen ze dezelfde kleur aan als het groene karakter van het park. Ook van binnenuit ervaar je sterk wat voor weer het is, welk seizoen het is, en welk moment van de dag het is. Ook voor de musici is het bijzonder plezierig om te repeteren bij daglicht en bij veel concerten ‘s avonds zal het publiek de overgang van dag naar nacht kunnen beleven. Bij zonsondergang verandert het beeld van het park tot een donker vlak waarin de van onderaf aangelichte grote, oude eik in het park zichtbaar blijft en als surrealistisch decor fungeert voor het orkest.

Openbare ruimte

Van Dongen-Koschuch heeft Musis als een gebouw zonder achterkanten ontworpen en ook het park een grote gedaantverandering meegegeven. Asfalt heeft plaatsgemaakt voor groen en het park is verder doorgetrokken rond het gebouw. Het park is ontworpen als een typisch Engelse tuin met specifieke plekken en een netwerk van paden waardoor je kan dwalen. Met nauwkeurig geplaatste verlichting en dramatische perspectieven staat het paviljoen trots en solitair in het park. Een levendig cafe/restaurant aansluitend op de hoofdroute door de stad, een gevarieerde route langs de oostzijde van het gebouw met patio & artiestenfoyer, een brede trappartij op het zuiden die uitnodigt om te gaan zitten en een plateau op het westen met een aantrekkelijk terras in de avonduren zorgt voor een alzijdige inbedding van het gebouw in de openbare ruimte en versterkt het centrale publieke karakter van Musis in de stad.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met van Dongen- Koschuch Architects and Planners

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van van Dongen- Koschuch Architects and Planners

van Dongen- Koschuch Architects and Planners
van Dongen- Koschuch Architects and Planners
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt