Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Situatie
Copyright: UNStudio
Concept interne trechters
Copyright: UNStudio
Kadreren van uitzichten
Copyright: UNStudio
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Copyright: Tom Roe
Situatie
Copyright: UNStudio
Concept interne trechters
Copyright: UNStudio
Kadreren van uitzichten
Copyright: UNStudio

Jachthaven met vloeiend clubgebouw door UNStudio Asia

17 juli 2018, 16:22
In de Chinese stad Zhongshan is, gesitueerd aan de rivier Xi, onlangs de Keppel Cove Marina opgeleverd. De luxe jachthaven met ‘Clubhouse’ en eigen douanepost is ontworpen door UNStudio in Azië als een organisch naar de waterkant uitwaaierend gebouw.

De Keppel Cove Marina is 50.000 m2 groot en omvat, naast de jachthaven met ligplaatsen, een voorzieningen- of clubgebouw, villa’s in het hoge segment, wegen, een brug en een Customs, Immigration, Quarantine and Port-clearance (CIQP)-gebouw. Het gebied is omsloten door dijken.

Met het ontwerp van het Clubhouse wil UNStudio Asia de ervaring van een luxe cruise oproepen: een plek van zowel rust en afzondering als actie en vermaak. Het ruimtelijke en architectonische concept is gebaseerd op het creëren van een spanningsboog vanaf de hoofdingang in de richting van het water.

Waaier
De vorm van het gebouw (en het omliggende landschap) vloeit voort uit de belangrijkste toegangswegen tot het clubhuis, in combinatie met de meest aantrekkelijke uitzichtlijnen. Een brug vormt de hoofdtoegang tot het Clubhouse; vanuit deze ‘steel’ strekken ruimten zich in een vloeiende beweging uit tot een organische waaiervorm.

Dit resulteert aan de waterzijde in een optimaal gebruik van het uitzicht op de haven; de gebouwvorm begeleidt tegelijkertijd verschillende bezoekersgroepen naar de uiteenlopende ruimtes. In het exterieur ontvouwt het gebouw zich voor bezoekers vanaf landzijde stapsgewijs als een ‘sculpturaal landschap’, terwijl de bezoeker vanaf het water door een prominente, open gevel welkom wordt geheten.

Trechtervormen
Grote, open 'trechters' doorsnijden het gebouw; tegelijkertijd vormen deze ruimtes met trappartijen de verticale verkeerszones. De openingen veranderen bovendien de gewoonlijke ervaring van een gebouw als obstakel naar de waterkant in die van een vloeibare en makkelijk doorwaadbare ruimte, leggen de architecten uit.

De trechter-achtige ruimtes zorgen voor zicht door het gebouw en naar de omgeving: naar de nabijgelegen jachten en het water, dan wel het heuvelachtige landschap. Dit versterkt volgens de architecten de relatie tussen binnen en buiten. In warmere periodes laten de trechters een continu zacht briesje toe, wat zorgt voor een natuurlijke koeling van het interieur.

Jachtbouw
De materialisering verwijst regelmatig naar de nabij afgemeerde luxe jachten. In het interieur is bjivoorbeeld houten afwerking toegepast als referentie aan de scheepsdekken. De kleuren en materialen van hedendaagse speedboats en jachten dienden als inspiratie voor de gevels van het clubgebouw, dat bekleed is met bronskleurige aluminium panelen.

Langs de waterkant is de gevel geheel in glas uitgevoerd, met glazen vinnen als versteviging van de constructie. Lange balkons bieden hier zowel een uitzichtpunt als beschaduwing van de glazen façade. De onderzijde van de balkons is afgewerkt met spiegelend materiaal, “dat lijkt op de de glinsterende reflecties op het wateroppervlak”, aldus UNStudio Asia.

Voorzieningen
Het Clubhouse biedt voorzieningen voor sociale interactie, zaken, ontspanning en welzijn. Het gebouw omvat meerdere restaurants, een gebied voor clubleden, een spa, fitness-ruimte en gastenkamers. De brug die de hoofdtoegang vormt is verdeeld in een voetgangers- en een autodek, waarbij het autodek boven ligt om de wandelaars af te schermen van het geluid en de uitlaatgassen.

UNStudio Asia bestaat uit de kantoren in Shanghai en Hong Kong van het architectenbureau. 

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Vandaag, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Vandaag, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

Gisteren, 16:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

Gisteren, 13:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

4 uur geleden

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Vandaag, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Vandaag, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

Gisteren, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

Gisteren, 09:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan