Copyright: Visser Media & Design
Copyright: Raymond van Sabben
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Martijn van Gameren
Copyright: Martijn van Gameren
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Levien Willemse
Copyright: Levien Willemse
Copyright: Levien Willemse
Copyright: Levien Willemse
Copyright: Visser Media & Design
Copyright: Raymond van Sabben
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Martijn van Gameren
Copyright: Martijn van Gameren
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Levien Willemse
Copyright: Levien Willemse
Copyright: Levien Willemse
Copyright: Levien Willemse

Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business School geopend

5 september 2017, 12:01
Afgelopen donderdag is de nieuwbouw van de Hogeschool Rotterdam Business School op de Woudestein-campus in de Maasstad officieel geopend. Het BREEEAM Excellent-gecertificeerde gebouw, dat is ontworpen door Paul de Ruiter Architects, vormt het hart van een groter complex waarin de economische opleidingen van de onderwijsinstellingen zijn ondergebracht. Architectenweb heeft het gebouw samen met de projectarchitecten Paul de Ruiter en Raymond van Sabben bekeken.

Of Raymond van Sabben een goede vakantie heeft gehad? Nou, vakantie kende de projectarchitect van de nieuwbouw voor de Hogeschool Rotterdam nauwelijks deze zomer. “De bouwers konden pas in juli de doorbraken naar de bestaande bouwdelen maken. We moesten wachten tot het schooljaar voorbij was, anders zouden de studenten er last van hebben.”

Een straf zal het bepaald niet zijn geweest voor de architect. Tijdens de rondleiding spreekt hij met nog meer toewijding en liefde over het project dan Paul de Ruiter zelf. Trots wijst hij op de rust die heerst in het gebouw. Die zit hem niet alleen in de materialisatie, akoestiek en sfeer, maar ook in de serene wijze waarop de luchtstromen worden aan- en afgevoerd, wat bijdraagt aan een gezond en aangenaam binnenklimaat. En: “Overal in het atrium heb je doorzichten naar buiten.”

De architect heeft alle reden om trots te zijn, want het is een prettig gebouw geworden. Het atrium, dat aan drie zijden wordt omgeven door klaslokalen en aan een kant wordt begrensd door een glazen wand met vergader- en werkruimtes, stelt de gebruikers duidelijk op hun gemak. Op de tien ‘leerpleinen’, die als terrassen verspreid liggen door de ruimte, overleggen en werken studenten alsof ze er al jaren zitten, in plaats van pas twee weken. Een jongen doet zelfs een dutje op het zitmeubilair.

Meest in het oog springt de uit twee delen bestaande houten trap, die de gebruikers als een ‘rode loper’ van de begane grond naar de zes verdiepingen leidt. Bij gebouwen met atria wordt standaard geroepen dat de trap moet uitnodigen om hem te gebruiken, maar in dit specifieke atrium is het vanzelfsprekend dat je de trap neemt, zo prominent en natuurlijk voelt zijn aanwezigheid.

Eclectische compositie
De nieuwbouw van de Hogeschool Rotterdam Business School is verrezen op de plek waar een gedateerd bouwdeel uit de jaren tachtig en enkele portacabins stonden. De nieuwe vleugel is aangeheeld bij twee bestaande volumes, waarmee het een eclectische compositie vormt. De uitbreiding versterkt bovendien de uitstraling van het gebouw en de campus richting de snelweg.

In het exterieur zijn de verschillende bouwdelen aan elkaar verbonden door middel van ‘koppelstukken’, waarin zich de entrees bevinden. Centraal in het gebouw ligt een straat waar alle vleugels op aansluiten en waar alle verkeersstromen vanuit de beide hoofdentrees samenkomen. De nieuwbouw presenteert zich hier met een grote houten trap die de bezoeker rechtstreeks het atrium in leidt.

Als nieuw hart van alle onderwijsactiviteiten is de nieuwbouw door de Hogeschool Rotterdam Business School aangegrepen om een ermee samenhangend onderwijsconcept te ontwikkelen. In ruimtelijke zin vormt overzicht hierbij een sleutelbegrip. Alle afdelingen (waaronder Finance, International Business en Management) beschikken over een eigen verdieping. Interactie met studenten en docenten van andere opleidingen kan plaatsvinden op de leerpleinen. Op de begane grond is een speciaal ondernemersplein gecreëerd, waar de studenten onder meer kunnen werken aan eigen bedrijven.

Compacte gevel
Paul de Ruiter noemt de ‘strakke’ en compacte gevel een van zijn favoriete onderdelen van de nieuwbouw. Dankzij de dunne vloeren en het (driedubbel geïsoleerd) glas dat van vloer tot plafond loopt, is een zeer transparant gebouw gerealiseerd met veel daglicht en ruimte.

De nieuwbouw, waarvan het interieur samen met De Twee Snoeken is ontworpen, omvat 13.000 vierkante meter en biedt plek aan ruim 3.200 gebruikers. In totaal kunnen 11.000 studenten en 850 docenten terecht in het gebouw van de Hogeschool Rotterdam Business School. 

Eerder ontwierp Paul de Ruiter Architects het Polak-gebouw op de Woudestein-campus in Rotterdam.

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: Door de ogen van Arna

Gisteren, 15:43

Schiekadeblok herontwikkeld met twee torens en 680 woningen

Gisteren, 13:37

ZJA: nieuw ontworpen dakconstructie AZ-stadion moet vertrouwen erin terugwinnen

Gisteren, 10:45

Amsterdam wil vermindering van prettoerisme, maar heeft daar geen nieuwe instrumenten voor

28 mei, 5:07

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

Gisteren, 09:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

Gisteren, 09:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25

Kamer wil crisisaanpak voor afhandeling bevingsschade

28 mei, 9:05

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

27 mei, 4:54

Icons At Risk presenteert lijst van bedreigde moderne huizen

27 mei, 11:55
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan